روستاهای ایران: تالار گفتمان

روستاهاي ايران :: نمايش موضوعات - دوشاب و دوشاب پَز در لارستان کهن

دوشاب و دوشاب پَز در لارستان کهن

 

ارسال موضوع جديد  پاسخ به اين موضوع   ارسال تشکر 

   روستاهاي ايران صفحه اول انجمن -> صنایع و مشاغل روستایی فارس

نمايش موضوع قبلي :: نمايش موضوع بعدي  
نويسنده پيغام

musaaskari
کاربر ویژه

وضعيت: آفلاين
27 تير ماه ، 1390
تعداد ارسالها: 6429
امتياز: 1933470
تشکر کرده: 1
تشکر شده 48 بار در 46 پست


ارسالارسال شده در: دوشنبه، 19 دي ماه ، 1390 22:34:54    موضوع مطلب: دوشاب و دوشاب پَز در لارستان کهن پاسخ همراه با اعلان

دوشاب و دوشاب پَز در لارستان کهن




وسایلی که در کارگاه دوشاب پزی با اصطلاحات لارستان کهن مورد استفاده قرار می گیرد . :
مِونگو : خرما ها یا که بسیار ریز می باشد که خرما درجه 3 محسوب می شود .
کَنگو: کمی بزرگتر از مونگو می باشد یعنی خرما درجه دو :
خَمل : خرما هایی که برای دوشاب بدرد می خورد .
چراغ : چراغ قبلا به صورت نفتی وگازویئل بود ودیگ بوسیله این چراغ داغ ومحتویات آن گرم و به جوش می آورد .

کُلَگَه :

تنور در دوشاپ پزی گویند

دیگ اول :

دیگی بزرگ که محتویات خمل وآب را به جوش وله میکند .وعصا وسیله ای است برای به هم زدن خمل با آب که باید مرتب این کار انجام شود .

ورد :

واحد دوشاب می باشد که معادل 17 کیلو می باشد .

شیلو :

یا سنگ دوشاپ پزی گویند .سنگ های بزرگی است که به وسیله طناب روی گونی که خمل ها از درون دیگ پخته شده است فشار میدهد تا از آن شیره خالص تولید شود.

مِشِرگ :

محتویات خمل همراه با آب که پخته شده است داخل گونی مخصوص می کند و توسط تخته و سنگ وچوب تحت فشار قرار می گیرد .

تغار :

زیر دیگ تغاری نهاده شده است که از طریق لوله شیره داخل آن ریخته می شود.

کُفار :

سر خرما که بسیار کوچک وریز است گویند وخرمایی که درون خمه قرار می گیرد بدون کفار است که راحت تر خورده شود .

خُمَه :

محلی که خرمای دوشابی در آن ذخیره می شود .

بِرَکو :

به خمره های کوچک گفته می شود .

اُرمای ( خرما ) پاک شده : این خرما درون ظرف یا خمه می کنند وآمده این است که دوشاب روی آن قرار گیرد .

مُچَکو یا مچ :

تفاله دوشاب گویند که همراه با اسسک خرما می باشد وخوراک حیواناتی مثل گوسفند وگاومی باشد .

دوشاب :

حاصل همه ی این کارها می باشد که مایعی زرد رنگ متمایل به قرمز و بسیار شیرین که روی خرما می کنند تا از کرم خوردگی وسفت شدن خرما جلوگیری وعمر خرما زیادتر گردد . البته از دوشاب استفاده ای دیگر نیز بعمل می آید که در اکثر شیرین ها از آن استفاده می شود..

کویتَه :

دوشاب با ماده ای به نام چوبک مخلوط می کنند و زیر دستگاه قرار می دهند سپس به صورت خمیر که در آمد در سینی بزرگ قرار داده تا سرد شود سپس با ارده آنرا حل می کنند .و آماده خوردن می شود .

نونَک :

کویته که همراه با کنجد باشد گفته می شود .

اُرمای دوشابی :

خرما های پاک شده درون خمه یا سطل های بزرگ قرار می گیرد و دوشاب روی آن می کنند وآماده خوردن وپذیرایی می باشد.

اُرما بِریز :

خرما هسته های آن ( اسسک ) را در می آورند و له می کنند سپس با روغن تفت داده می شود .

چَنگالو :

اورما بریزی که همراه با نان خشک همراه باشد .

پاچَه پلو :

برنج با شکمبه گوسفند همراه بادوشاب غذایی به نام پاچه پلو گفته می شود .

چاشنی :

برای درست کردن قیمه لاری چاشنی آن از دوشاب استفاده می کنند .

کُنگِ کوفته :

کویته همراه با ارده وشیره و زنجبیل ومغز قاطی می کنند وکنگ کوفته حاصل می شود . که بسیار مقوی است .

رَنگینک :

خرما یا نم درون بشقاب به صورت مرتب و منظم کنار هم قرار می گیرند . سپس آرد وروغن راتفت داده روی خرما قرار می دهند سپس با شکر نرم روی آرد وروغن می کنند وچند دقیقه بعد آماده خوردن می شود .

منبع:
تنها کاربران عضو سايت قادر به مشاهده لينک ها هستند.
عضويت در سايت / ورود به سايت

بازگشت به بالا

رويت مشخصات كاربر ارسال پيغام شخصي ارسال ايميل بازديد از سايت ارسال كننده مطلب
تشکرهاي ثبت شده از ايجاد کننده تاپيک :
 
تمامي مطالب ارسال شده:   
ارسال موضوع جديد   پاسخ به اين موضوع   ارسال تشکر

   روستاهاي ايران صفحه اول انجمن -> صنایع و مشاغل روستایی فارس

زمان پيشفرض سايت: ساعت گرينويچ + 3.5 ساعت
صفحه 1 از 1
  
نام کاربري:      کلمه عبور:     

~ يا ~
عضويت در سايت

  


 


Powered by phpBB © 2001, 2008 phpBB Group
فروشگاه فرش احمدی
تهران هاست
 تبلیغات در سایت روستاهای  ایران