روستاهای ایران: تالار گفتمان

روستاهاي ايران :: نمايش موضوعات - نان‌پزی و خوراکی های بهمئی

نان‌پزی و خوراکی های بهمئی

 

ارسال موضوع جديد  پاسخ به اين موضوع   ارسال تشکر 

   روستاهاي ايران صفحه اول انجمن -> غذاهای محلی کهگیلویه و بویراحمد

نمايش موضوع قبلي :: نمايش موضوع بعدي  
نويسنده پيغام

esfandan
کاربر جدید
کاربر جدید

وضعيت: آفلاين
25 فروردين ماه ، 1392
تعداد ارسالها: 8
امتياز: 2080
تشکر کرده: 1
تشکر شده 0 بار در 0 پست

محل سكونت: اسفندان

ارسالارسال شده در: سه شنبه، 3 ارديبهشت ماه ، 1392 23:24:45    موضوع مطلب: نان‌پزی و خوراکی های بهمئی پاسخ همراه با اعلان

نان‌پزی و خوراکی های بهمئی

زنان در ایل پخت نان را به عهده دارند و نان‌پز هر خانواده و سیاه‌چادر زنان همان سیاه‌‌چادرو خانواده‌‌اند. مگر در خانواده‌های خانها و خانزادگان که نان آنها را زنان خدمتکار می‌پزند.

تنور نان‌پزی بهمئی ساده است و آن چاله‌یی است که درون چادر یا « کپر» یا « تو» کنده شده. دور تنور سه پارچه سنگ می‌چینند تا ساج نان را روی آن بگذارند. این سنگها را « کُچَکُ» می‌نامند.




ابزار کار نان‌پزان « تَوکَ» و « تیر»‌ و « تاوه» و « سفره» است و « توک» تخته‌یی است تخت و هموار و پایه‌دار که چانه خمیر را روی آن باز و تنک می‌ کنند. « تیر» نورد یا وردنه نان‌پزان است زنان با تیز چانه خمیر را تنک و نازک می‌کنند. « تاوه» همان تاته و یا ساج است که نانها روی آن سرخ و پخته میشود. « سفره» دستبافی است از پشم گوسفند با موی بز که چانه‌های خمیر روی آن چیده می‌شود.

نانهای بهمئی از آرد گندم و آرد بلوط است. نامی‌ترین و همگانی‌ترین آنها نان « تیری» و « بلبلی» و

<< گرده>> و شلشلی و«تپو» و « کلگ» و « بَرْکو» است.

« تیری» نانی است گرد و نازک و مانند نان لواش تهرانی.

« بلبلی» نانی است گرد، و ستبرتر از نان تیری.

« تپو» یا تافتدون نانی گرد و کلفت است. تبدون را پس از پخته شدن روغن سرخ شده می‌مالند و شکر می‌پاشند.

« کلگ» نانی است که از آرد بلوط پخته می‌شود و رنگش تیره و سیاه است.

« برکو» نانی است گرد و کوچک و ستبر.

<< گرده>> نانی است قطور که که از قرار دادن خمیر زیر خاکستر داغ حاصل می آید.

<<شلشلی >> نانی است که از خمیر آرد بسیار نرم بدست می آید و پس از پخته شدن روغن سرخ شده می‌مالند و شکر می‌پاشند.

همگانی‌ترن نان خورشهای بهمئی « شیر و برنج»،

« دووا» ( آش دوغ)،

« کله‌جوش»، ( دوغ پخته با روغن و پیاز و تخم‌مرغ)،

« کلگ گوشت» ( ترید آبگوشت با کلگ)،

« کله‌جوش» ( دوغ پخته ترید نان بلوط)،

« لیوی» ( آغوز پخته و سفت شده)،

« هُرَّه» ( آش برنج با طمع کارده) می‌باشد.

_________________
درود بر غیورمردان و شیرزنان بهمئی

بازگشت به بالا

رويت مشخصات كاربر ارسال پيغام شخصي بازديد از سايت ارسال كننده مطلب
تشکرهاي ثبت شده از ايجاد کننده تاپيک :
 
تمامي مطالب ارسال شده:   
ارسال موضوع جديد   پاسخ به اين موضوع   ارسال تشکر

   روستاهاي ايران صفحه اول انجمن -> غذاهای محلی کهگیلویه و بویراحمد

زمان پيشفرض سايت: ساعت گرينويچ + 3.5 ساعت
صفحه 1 از 1
  
نام کاربري:      کلمه عبور:     

~ يا ~
عضويت در سايت

  


 


Powered by phpBB © 2001, 2008 phpBB Group
كه مازندران شهر ما ياد باد
فروشگاه فرش احمدی
تهران هاست
 تبلیغات در سایت روستاهای  ایران