آئین علم گردانی در روستای قلعه سر / نکا
به گزارش نیوز نکا هفتم محرم در مازندران به روز علم گردانی مرسوم است آئینی که بعد از شهادت قمر بنی هاشم علیه السلام نسل به نسل و سینه به سینه تا به امروز به ما رسید .
بر پایه همین گزارش و به نقل از وب سایت روستای قلعه سر ؛در روستای قلعه سر روز هفتم ماه محرم الحرام عدهای علم چی و بانی علم، علمها را که قبلا رخت پوشانده شده و تزیین شدهاند از دو حسینیه بیرون آورده و به همراه جمعی از بزرگان وریش سفیدان محل، که گروهی ۱۵ الی ۳۰ نفری را تشکیل میدهند. آنها درحالی که سینه میزنند و نوحه میخوانند در کوچه ها وخیابانها حرکت میکنند
کلیه اهالی وکسانی که نذر دارند جلوی آن میایستند و با دود کردن اسپند از گروه عزادار استقبال میکنند. بعضی که نذر دارند جلوی علمها گوسفند قربانی میکنند. مداح ضمن دعا کردن برای صاحب خانه دستور میدهد فاتحه بخوانند. فاتحهای برای زندهها و فاتحهای برای از دنیارفتگان. اعضای آن خانه علم را زیارت کرده و نذورات را پخش میکنند. نذورات شامل نان، شیر،انواع کیک ، خرما، شیرینی است و معمولا آنها را بین همه تقسیم مییکنند و پول را فقط به علم چیها میدهند. خانههایی که از محرم سال پیش عزیزی را از دست دادهاند از علم چیها وهمراهان بیشتر پذیرایی کرده و آنها نیز مراسم عزاداری برگزار میکنند. بعضی افراد نیز برای برآورده شدن حاجات خود دستمالهای علم را گره میزنند.ودر لابلای آن هدایایی(پول)قرار می دهند. بعضی از صاحبان منازل سیب یا اناری را روی طوق علم میگذارند و سپس به عنوان تبرک آن را مییخورند. عدهایی هم برای تبرک یا شفای مریض آب به سر طوق ریخته و آن آب را مینوشند.
همرا علم چی افرادی بعنوان همکاری کیسه به دست ونذورات محلی را در حین علم گردانی جمع آوری می کنند.
علمهای هیاتهای عزاداری حضرت ابوالفضل(ع) وهیات انصارالحسین (ع) هرسال دراین ایام صبح از حسینیه اعظم وحسینیه انصارالحسین (ع)بطرف منازل حرکت میکنند.
((این علم است کیست که بی صاحب است،صاحب او کشته ویا غائب است))
منبع: