روستای خنجشت / اقلید / فارس
شهرستان اقلید / استان فارس
khonjesht1.blogfa.com/
khonjesht-khabar.blogfa.com/
khonjesht1365.blogfa.com/
مطالعات پایه و تشخیص وضعیت موجود
۱-پیشینه و زمینه
۱-۱-موقعیت سیاسی و جغرافیایی روستا
روستای خنجشت از آبادی های اقماری تحت نفوذ دهستان خنجشت از توابع بخش مرکزی شهرستان اقلید می باشد.این روستا در مختصات ۵۲ درجه و ۴۲ دقیقه طول جغرافیایی و مختصات ۳۰ درجه و ۳۵ دقیقه عرض جغرافیایی در ارتفاع متوسط ۲۴۰۰ متری از سطح آبهای آزاد واقع شده است.از لحاظ وضعیت توپوگرافی این روستا در یک منطقه جلگه ای واقع شده و نوع راه آبادی از نوع آسفالته می باشد.از نظر توپوگرافی این روستا از شمال و شرق به ارتفاعات و ازغرب و جنوب به اراضی کشاورزی محدود می شود.
طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ این روستا دارای ۲۳۶۸ نفر جمعیت و۵۳۵ خانوار بوده است .روستای خنجشت از لحاظ موقعیت سیاسی – اداری –انتظامی دارای شورای اسلامی روستا ، مرکز خدمات روستایی و شرکت تعاونی روستایی می باشد.
۱-۲-پیشینه تاریخی روستا
به گفته مردم محلی قدمت این روستا به ۱۲۰۰ سال قبل بر میگردد.در وجه تسمیه روستا گفته می شود در زمان افراسیاب فرزند وی به نام گشتاسب توسط دشمن در جنگ اسیر می شود و در داخل پوست گاو او را قرار می دهند.افراسیاب جهت آزاد سازی گشتاسب به جنگ با آنها می پردازد که در این جنگ کشته می شود.
۱-۳- بررسی طرح های فرادست مصوب
۱-۳-۱- نقش و جایگاه روستا در طرح های فرادست
در طرح ناحیه ای شمال استان در روستاهای خنجشت به همراه چند روستای دیگر نظیر حسن آباد و آسپاس به عنوان مرکز مجموعه در نظر گرفته شده اند.
همچنین در طرح پویش هفت این روستا به عنوان یک سکونتگاه سطح ۴ خدماتی در نظر گرفته شده است که در مقایسه با سطح بندی وزارت مسکن،همان مرکز حوزه قلمداد می شود.
۱-۳-۲-خدمات پیشنهادی طرح های فرادست
با توجه به نیاز سنجی منطبق بر ظوابط و استاندادهای تهیه طرح های هادی روستایی و همچنین طرح ناحیه شمال و مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری مهمترین خدمات و امکانات پیشنهادی در روستای خنجشت به شرح زیر می باشد:
واحد های صنعتی و معدنی ،ناحیه صنعتی ،مجتمع های تولید کشاورزی(زراعت،باغبانی،دام،طیور ،شیلات و آبزیان )متناسب با استعداد های منطقه،مسجد،شرکت تعاونی،دفتر ترویج روستایی ،دفتر دامپزشکی و داروخانه دامی ،دفتر تلقیح مصنوعی و اصلاح نژاد دام ،تعمیرگاه ماشین آلات کشاورزی و نقلیه ،مرکز آموزش و ترویج صنایع دستی و خانگی ،مرکز آموزش فنی و حرفه ای ،جهاد دهستانهخانه سازمانی.
خنگشت . [ خ ُ گ ِ ] (اِخ ) نام یکی از دهستانهای دوازده گانه ٔ بخش مرکزی شهرستان آباده است بحدود و مشخصات زیر: شمال کوههای مشکان و دلونظر و کوه سیب . باختر دهستان شهرمیان (جلگه ٔ تهران ) جنوب ارتفاعات احمدآباد و کوه لاله گون . خاور دهستان قنقری علیا. موقعیت کوهستانی است . این دهستان در جنوب بخش واقع و رودخانه ٔ شادکام از وسط آن جاری و بدریاچه ٔ کوچک کافتر میریزد. هوای آن معتدل مایل بسردی و آب مشروب و زراعتی از چشمه سارها وقنوات تأمین می گردد. محصولات آنجا غلات و حبوبات و شغل اهالی زراعت و از صنایع دستی قالی بافی است . این دهستان از ۸ آبادی تشکیل شده و نفوس در حدود ۱۴۰۰ تن و قراء مهم آن عبارتند از: خنگشت که مرکز دهستان است ، نظام آباد، علی آباد، کافتر و حسین آباد در شمال و شمال باختری دهستان طایفه ٔ شش بلوکی قشقائی و باصری خمسه از ایل عرب و در اطراف قریه ٔ خنگشت طایفه ٔ کردشولی عرب ییلاق می کنند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج ۷).
در لغت نامه دهخدا خنگشت . [ خ ُ گ ِ ] (اِخ ) نام یکی از دهستانهای دوازده گانه ٔ بخش مرکزی شهرستان آباده است بحدود و مشخصات زیر: شمال کوههای مشکان و دلونظر و