سبزی شکم پری و کوکویی در سنه کوه / میاندورود
به گیاهان خوراکی معمولاً سبز رنگ که در تهیه خوراکها، دسرها و سایر خوردنیها به کار میرود، اصطلاحاً سبزی میگویند. وجود سبزی فراوان تقریبا در همه فصول در سنه کوه کار آماده نمودن انواع غذا با پایه سبزی را برای اهالی بسیار آسان و قابل دسترس کرده است .
انواع سبزی صحرایی مثل : زولنگ ، اناریجه ، اوجی ،وارنگ وه ، تلپا و …
سبزی باغچه ای مثل : اسفناج ، جعفری ، شبلیله(خلفه) ،تره، شوید(شبت)، سیر سبز(سیر نوج) ،موسیر(سیر ترک یا خارجی)، گشنیز (ازبنا)، نعنا و …همه اینها با ارزش غذایی بالا و تولید فراوان مواد گوناگونی را مهیا می شود که از معروف ترین آنها سبزی شکم پری و کوکویی است که ما در ادامه در پی معرفی و روش تهیه آنها هستیم .
لطفا ادامه را ملاحظه فرمایید:
از سبزیها در پخت برخی غذاها مثل: قرمه سبزی،شکم پری، انواع کوفته، انواع کوکو و انواع آش و هم چنین تهیه انواع ترشی استفاده میشود. علاوه بر این، در ایران و برخی کشورهای آسیای میانه، برخی از این سبزیها را به صورت خام و در قالب دسر همراه غذا میل میکنند که به سبزی خوردن شناخته میشود.
برای اشنایی و مطالعه بیشتر از خواص خوراکیها بخصوص سبزیها اینجا را کلیک کرده و مطالعه فرمایید.شناخت گیاه شناسی هر سبزی اگر خدا بخواهد در آینده هر کدام را مفصل در پستهایی جداگانه تقدیم خواهیم نمود.
سبزی شکم پری
در تهیه انواع غذای محلی شکم پری جایگاه ویژه ای دارد و اصولا از اسم آن پیداست ترکیب انواع سبزی مختلف و در نتیجه آنرا در شکم پرنده(مرغ محلی ، اردک ، غاز ، بوقلمون،تیرنگ ) یا ماهی قرار داده و به همراه برنج و دیگر مواد میل می نمایند.
برای تهیه شکم پری دو مرحله دارد :یک مرحله سبزی شکم پری است و مرحله بعدی تهیه غذای شکم پری
سبزی شکم پری شامل موارد زیر است :
جعفری(مقدار زیاد)،اناریجه (مقدار زیاد) ، زولنگ (متوسط)، تره (متوسط)،چند برگ اسفناج،شنبلیله یا خلفه ، اوجی ، وارنگ وه ، برگ سیر سبز هر کدام مقدارکمی را بعد از برداشت تازه تازه تمیز نموده و ضمن مخلوط شستشو می دهیم و بعد در درون صافی آبکش مدتی گذاشته تا آب اضافی چکه کرده و خارج گردد سپس با دست و یا دستگاه تا حدودی خرد می کنیم که البته نباید زیاد ریزریز شود سپس درون دیگ در حرارت ملایم کاملا تفت می دهیم .
بعد از تفت دو حالت دارد:
الف –پس از تفت کامل و خنک شدن بسته بندی کرده و در فریزر می گذارند.و در زمان مصرف بعدا پیاز داغ کرده و مقداری بره داده (در حرارت بهم می زنیم) و مغز گردو ساییده و پودر انار ترش یا زرشک و یا رب انار ترش ( انار ترشی ) و …بسته به سلیقه و چاشنی مختلف اضافه می کنند .
ب- ابتدا پیاز داغ کرده و سبزی خرد شده را کاملا تفت می دهند (بره داده)در ده دقیقه آخر مغز گردو ساییده و پودر انار ترش یا زرشک اضافه کرده و کاملا آماده می نمایند و بعد از خنک شدن بسته بندی می کنند.
مواد آماده شده را درون شکم پرنده یا ماهی آماده شده ریخته و با نخ تمیز می دوزند و درون دیگی گذاشته سرخ می کنند و بعد در سنه کوه مرسوم است که لابه لای برنج می گذارند تا موقع دم کشیدن برنج کاملا عطر و طعم بگیرند و غذای فوق العاده لذیذی آماده می شود .
نکته :
در اینجا سبزی خرد شده را برخی مقداری را قبل از تفت جدا کرده و برای کوکویی استفاده می کنند و…
توجه :
برای افزایش اطلاعات و نمایش فیلم مستند در مورد شکم پری اینجا را کلید کرده می توانید ببینید.
سبزی کوکویی
برای درست کوکو سبزی در سنه کوه هم از سبزی های باغچه ای و صحرایی معطر و خوش طعم استفاده بهینه می شود و کوکو سبزی بسیار خوشمزه و خوش عطر و طعمی درست می کنند .
برای سبزی کوکویی : جعفری ( مقدار زیاد) ،تره(زیاد) ،سیر سبز یا برگ سیر سبز(کم) اوجی (مقداری)، وارنگ وه (چند برگ ) ، زولنگ (کم) و اناریجه (مقداری) را تمیز نموده و تمیز می شوییم و آبکش کرده و سپس با دست یا دستگاه خرد می کنیم .بعد از بسته بندی در فریزر هم می شود نگه داری کرد.
برای پخت کوکو مقداری از سبزی خرد شده را با چند تخم مرغ و پیاز خرد شده و مقداری گردو و ادویه جات طعم داده و لد می زنیم ( کاملا بهم می زنیم) و در تابه ای مقداری روغن ریخته و پس از داغ شدن روغن ، مواد کوکو را درون تابه می ریزیم و با قاشق کاملا پهن می کنیم و با حرارت ملایم پس از مدتی یک طرف آن پخته شد برمی گردانیم تا طرف دیگر پخته شود و کوکو خوشمزه و با عطر و طعم بسیار دلپذیر آماده است .
سبزی پلویی
برای سبز پلو هم این سبزیها بیشتر کاربرد دارند و توسط بانوان خانه استفاده می شود :
شوید به مقدار زیاد ، گشنیز (متوسط) و مقداری برگ سیر سبز یا موسیر با هم مخلوط کرده و خرد می کنند و موقع پخت برنج در حال جوش خوردن این مواد آماده را ریخته و پس از چند تا جوش صافی می کشند پس از دم کشیدن برنج سبزی پلو آماده می شود .
سبزیها ابتدا باید باد با دقت تمیز شوند که در عکس اسفناج را می بینید و …
همزمان چند نوع سبزی برای مصارف مختلف را می توانید آماده کنید که بخش عمده ای سلیقه ای است و به طبع افراد خانوداه هم بستگی دارد و …
دستگاه سبزی خرد کن امروزه کار خرد کردن سبزیها را بسیار ساده و آسان کرده است و …
سبزیها کم کم درون دستگاه ریخته و خرد می کنیم و …
زنان با سلیقه سنه کوهی هر ساله سعی می کنند در فصول فراوانی برای ائقات کمبود سبزی ،مقدار لازم را آماده کنند و در فریزر داشته باشند اما در مجموع تازه خوری بیشتر مرسوم است و …
کم کم همه سبزیها در چند دقیقه خرد می شوند و …
بخشی برای کوکو سبزی و پلویی بسته بندی و درون فریزر گذاشته می شود و …
درحال تفت (بره) دادن با حرارت ملایم چندین بار با کف زن آنرا بهم می زنیم تا قسمتی نسوزد که بوی سوختگی بگیرد و …
بعد از تفت مدتی می گذاریم تا خوب خنک شود سپس به مقدار قابل پیش بینی مصرف بسته بندی می کنیم و در فریزر می گذاریم و در موقع مصرف با مراحلی که در متن گفته شد غذای بسیار لذیذ و خوشمزه ای تهیه می شود و …
سنه کوه در خدمت شما هستیم و …
منبع: