گیاهان دارویی بندپی / اوجی، میشه و پتنیک

گیاهان دارویی بندپی / اوجی، میشه و پتنیک

منطقه بندپی دارای فلور گیاهی بسیار غنی است که بسیاری از گیاهان کاربرد دارویی دارند. ما در این سری نوشته­ ها بر آنیم تا به معرفی گیاهان دارویی عمده که در بندپی یافت می­شود، بپردازیم تا هم سنت­های پسندیدۀ گذشتگان را حفظ کنیم و هم با دسته­ای از گیاهان که در اطرافمان به وفور یافت می­شوند به عنوان دارو آشنا شویم.

در سری اول معرفی گیاهان دارویی بندپی به معرفی سه گیاه دارویی "اوشیمک، ونوشه و وارنگ به" و خواص درمانی آنها پرداختیم که از این لینک می توانید مشاهده کنید.

پونه (اوجی) 

نام علمی پونه Mentha Pulegium است که بومی بسیاری از مناطق جهان است. این گیاه علفی و بوته­ای در منطقه بندپی به وفور یافت می­شود. اوجی از خانواده نعناییان و گیاهی خوشبو و معطر است که کاربردهای بسیاری دارد و حتی در صنعت عطرسازی از آن استفاده می­کنند.

پونه در بندپی به عنوان گیاهی با طبع گرم شناخته می­شود و گیاه تازه و خشک شده (پودر) آن نیز کاربرد دارد. یکی از کاربردهای شایع اوجی در فصل زمستان و برای درمان سرماخوردگی است. مردم بندپی از دیرباز پونه را به عنوان چرک خشک کن نیز می­شناختند و برای درمان چرک­های موضعی مقداری از گیاه تازه را می­کوبیدند و بعد از گرم کردن در محل زخم و چرک قرار می­دادند. این گیاه به دلیل طعم معطر و خوشبو و همچنین خواص درمانی مصرف خوراکی نیز داشته است و در غذاهایی مانند انواع کوکو، آش ترش و در تهیه انواع ترشیجات و . . . استفاده می­شده است. به صورت دمنوش نیز از این گیاه استفاده می­کرده اند. این گیاه همچنان از گیاهان پرکاربرد مردمان این منطقه است.

اوجی

خواص درمانی :

روغن و اسانس پونه بسیار سمی است و در سقط جنین به کار می­رود. اما قسمت هوایی این گیاه چه به صورت تازه چه به صورت خشک، مورد استفاده قرار می­گیرد. این گیاه در درمان سرماخوردگی و آنفولانزا کاربرد دارد. پونه دارای اثر مسکن قوی است. این گیاه ضد نفخ، صفرا آور و هضم کننده غذا است و در درمان بی­خوابی نیز به کار می­رود. 

پونه کوهی (پِتنیک)

پونه کوهی (پتنیک) گیاهی معطر از خانوادۀ نعناییان است و نام علمی آن Mozaffariani  Mentha است. این گیاه نیز از گیاهان مورد علاقۀ  مردم منطقه است و گیاه تازه و خشک شدۀ آن مورد استفاده قرار می­گیرد. از پونه کوهی در پخت انواع کوکوها و همچنین از برگ­های تازۀ آن در سبزی پلو استفاده می­شود. دمنوش این گیاه برای درمان سرماخوردگی و دردهای چرکی گلو مفید است.

پونه کوهی از خانواده نعناییان است و ویژگی­های کلی این خانواده را دارد. یعنی به عنوان چرک خشک کن و برطرف کننده نفخ و درمان سرماخوردگی به کار می­رود و به دلیل خوش طعم و مزه بودن به عنوان چاشنی در غذا به کار برده می­شود.این گیاه طبیعتی گرم دارد. 

پتنیک

خواص درمانی :

پونه کوهی ضدعفونی کننده است و در درمان بیماری­های ریوی، سرفه و سرماخوردگی موثر است. همچنین برطرف کننده نفخ است و در هضم غذا کمک می­کند، آرام بخش است، دردهای عصبی را تسکین می­دهد و در درمان اسهال و دردهای شکم نیز کاربرد دارد.

چای کوهی یا چای چوپانان (میشه)

چای کوهی (میشه) با نام علمی Hypericum Perforatum گیاهی علفی و خودرو است که در مناطق کوهستانی بالادست بندپی رشد می­کند. این گیاه در اواخر بهار به گل می­نشیند. گل و برگ این گیاه قابل استفاده است. مردم منطقه از دمنوش چای کوهی استفاده می­کنند و یا آن را همراه با چای دم می­کنند. چای کوهی (میشه) بسیار خوش طعم و خوشبو است. بنابراین معمولا به عنوان چاشنی چای همراه با چای دم می­شود.

چای کوهی

خواص درمانی :

چای کوهی دارای طبیعت گرم و خشک است و ضد کرم روده و معده است. گرفتگی صدا را باز می­کند، برای درمان بیماری کزاز و مننژیت به کار می­رود و ضد افسردگی است. چای کوهیی اشتها را باز می­کند. دارای خاصیت ضد درد است و در درمان دردهای مفصلی، سردرد، دردهای عصبی به کار می­رود. چای کوهی در هضم غذا کمک می­کند.

– متن : معصومه مهرعلی تبار

– عکس : حسینعلی عباسی کیا

منبع:

www.bandpay.ir

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *