بنوشه چینی (بنفشه چینی)در سنه کوه / میاندورود

بنوشه چینی (بنفشه چینی)در سنه کوه / میاندورود

گل بنفشه یکی از گیاهان خودرو و در عین حال دارویی بسیار مهمی است که معمولا در اواخر زمستان در سنه کوه و اطراف می روید که قبلا ما به عنوان گیاهی نوید بهار در «اینجا »توضیحات جامع و خوبی را تقدیم شما کاربران عزیز کردیم و در این پست مطلب بر آنیم تا قدری در مورد گل بنفشه چینی یا به محلی “بنوشه چینی” که قدمتی بس طولانی دارد برای شما مطالبی معروض داریم و …

پس با ما همراه باشید

photo_2016-02-20_14-37-40

قبلا بیان داشتیم که :

نام محلی : بنوشه ، ونوشه ، گل ونف شه

نام فارسی : بنفشه ،بنفشه معطر ، گل بنفشه ، بنفشه جنگلی ، بنفشه وحشی
نام علمی : viola odorata

بَنَفشه نام نوعی گل است از تیره بنفشگان (Violaceae) که بیشتر در نواحی معتدل جهان یافت می‌شود. گلی است با ساقه‌ای کوتاه و رنگ آن بنفش، یا زرد و بنفش است.در سنه کوه نوع خودروی بنفشه در کف جنگل های دارای نور کافی و حاشیه جاده ها و شیب های تند حاشیه جاده های جنگلی و زیر بوته زار و حاشیه مزارع رشد می نماید و دربهمن و اسفند تا اوایل بهار با گل های معطر و زیبای خود، جلوه ای باشکوه به مناطق جنگلی می دهد. رنگ آن  بنفش تا آبی است و وقتی گل رو به پیری رود یا زمانی آفتاب سوزان شود گلش سفید می شود که دیگر بویی نخواهد داشت .این گیاه دارای خواص درمانی و پزشکی بسیار بالایی نیز هست.

بنفشه گیاهى است شناخته شده که سابقه تاریخى چندین هزار ساله دارد. چنانچه در آیین دیرینه زرتشتى مورد ستایش بوده است. از نظر طبى و کارآیى، در اسلام روایات زیادى از پیغمبر اکرم صلى الله و ائمه اطهار علیهم السلام در خواص طبى و معالجه بیماریها نوشته‏ اند.در سنه کوه هم جزو گلهای مقدس و مورد حرمت می باشد که بخصوص قدیما فوق العاده با ارزش و احترام از آن یاد کرده و هر وقت بوی آنرا استشمام می کنند چند بار صلوات بر محمد و آل طاهرینش نثار می کنند .

از قدیم الایام مردمان سنه کوه و دیگر مناطق با پی بردن به خواص دارویی گل بنفشه بخصوص در رابطه با سرماخوردگی به همراه گل گاو زبان که به محلی دم کرده آنها را ” دمی ته تی بنوشه ” می گویند گاهی خالص و گاهی به همراه مواد دیگر هنوز هم استفاده می کنند .

بستگی به میزان درجه حرارت کلی هوا از اواخر دی تا اوایل بهمن باید منتظر رویش گل بنفشه در اطراف سنه کوه باشیم و ابتدا به صورت تک تک و بعد از چندین روزی به اوج گلدهی می رسد و انگار سفره ای بنفش رنگ در جنگل سنه کوه پهن کرده اید و اینجاست که دیگر زنان پرتلاش و زحمتکش سنه کوهی از قدیم الایام طبق یک سنت دیرین به صورت دسته جمعی چند نفره در گروههای مختلف به جنگل اطراف رفته و از صبح تا غروب مشغول چیدن گل بنفشه می شوند که به این کار «بنوشه چینی» و به محل رویش آن « بنوشه جار » می گویند.

معمولا زنان سخت کوش پرتلاش با اندک نانی به همراه به دامن طبیعت رفته و خوانش کنان و با گفتگو و درد دل با هم مشغول چیدن گلهای زیبا بنشه می شوند .که حتی تصور آن هم امروزه لذت و جذبه خاصی دارد .

گل را به همراه ساقه گل برداشت می کنند و برخی هم با اندکی برگ همراه آن که البته در علم طب سنتی و پزشکی تمام قسمتهای این گیاه دارویی و با ارزش است ولی خریداران و مصرف کنندگان معمولا ساقه گلده و گل خالص را می خواهند و این کار را برای « بنوشه چینان» سخت می کند چرا که با خشک شدن کامل آن تقریبا ده درصد وزن باقی می ماند یعنی تقریبا هر یک کیلو گل بنفشه حدود صد گرم خشک شده به عمل می آید و هر بانوی بنوشه چینی بیشتر از چند کیلو توان چیدن گل را ندارد و …

جهت حفظ رنگ ، بو و خاصیت طبیعی گل بنفشه موقع خشک کردن باید دقت زیادی نمود که برای اینکار از حرارت غیر مستقیم زیر سقف شیروانی حلبی پشت بام خانه های سنه کوه استفاده می شود و اینکار بر کیفیت و ارزش گل بنفشه برداشتی سنه کوه بسیار تاثیر دارد و مورد توجه خریداران هم می باشد . ولی اگر زیر تابش مستقیم آفتاب قرار داده شود نه تنها رنگ گل سفید می گردد بلکه اسانس بوی دارویی آن هم خارج شده و ارزشش را از دست می دهد .

برای فروش هم حتما باید کاملا خشک و خوش رنگ باشد و گرنه در فروش مشکل ایجاد شده و چیننده متضرر می گردد .

البته قیمت خرید گل بنفشه توسط واسطه ها معمولا پایین و برخی مواقع اجحاف بزرگی در حق آنان می گردد و با افت زدن و تحویل کالا با کالا به جای پول به ثمن بخس از آنان می خرند و به قیمت گزاف در جاهای دیگر می فروشند مگر یکی دو سالی است قدری وضعیت بهتر شده است و می توان امیدوار بود تا سود مستقیم به جیب بانوان زحمتکش بنوشه چین واریز گردد انشاءالله

در هر حال کار سخت و پر مشقتی است و نیازمند روحیه و توان و انرژی خاصی که در بانوان پرتلاش سنه کوه خوشبختانه وجود دارد و کمک خرج خانواده می شوند و نان حلالی است که خداوند در سفره این منطقه نهاده است .

بوته بنفشه با استولون هایی (ساقه رونده ریشه زایی) تکثیر می شوندکه به محلی «ماریم »گفته می شود و برخی در برداشت گل با ماریم می چینند که معمولا قدری کاهش قیمت و افت کیفیت را به همراه دارد هر چند کمی افزایش وزن دارد .

به امید موفقیت روز افزون اهالی زحمت کش سنه کوه

 photo_2016-02-20_15-19-38 photo_2016-02-20_15-19-52 photo_2016-02-20_15-19-34 photo_2016-02-20_15-20-04 photo_2016-02-20_15-19-30

بنوشه ها (گل بنفشه های)چیده شده توسط اهالی سنه کوه

photo_2016-02-20_15-15-45 photo_2016-02-20_15-14-48 photo_2016-02-20_15-14-53

جنگل پر از گل بنفشه که هم بسیار خوشرنگ است و هم بسیار معطر و خوشبو در سنه کوه

photo_2016-02-20_15-14-36 photo_2016-02-20_15-15-40 photo_2016-02-20_15-14-57

روش چیدن گل بنفشه های معطر

photo_2016-02-20_15-15-05 photo_2016-02-20_15-14-42

پس ساعتی کار چیدن گل بنفشه چند دقیقه ای استراحت لازم است تا دوباره انرژی مثبت بگیرند و …

Exif_JPEG_420

Exif_JPEG_420

برای خشک کردن از زیر سقف شیروانی پشت بام و از حرارت غیر مستقیم لوله بخاری آنجا استفاده می کنند و …

photo_2016-02-20_15-18-52 photo_2016-02-20_15-18-56 photo_2016-02-20_15-19-11 photo_2016-02-20_15-19-07 photo_2016-02-20_15-19-03 photo_2016-02-20_15-19-16 photo_2016-02-20_15-19-20 photo_2016-02-20_15-20-10 photo_2016-02-20_15-19-57

گلهای خشک شده و جمع شده آماده برای فروش

photo_2016-02-20_15-19-43 photo_2016-02-20_15-19-48

کیسه های آماده شده از گل بنفشه جهت ارسال به مقصد خریدار

DSCF0110

بوته بنفشه

۱y72

وقتی سفید شود عطر و بوی و خاصیت خاصی ندارد و معمولا بنفشه سفید اصلا برداشت نمی شود و …

photo_2016-02-20_15-15-12

گل بنفشه نسبت به برف و یخبندان مقاومت بسیار خوبی دارد و از بین نمی رود بلکه فقط رویش آن به تاخیر می افتد و هر چه برف و سرما در زمستان بیشتر باشد برای عطر و بوی بنفشه بهتر خواهد بود و گرما و تابش خورشید باعث سفید شدن و کاهش شدید خاصیت آن می گردد و …

این نکته بسیار مهمی است که باید مد نظر قرار داد که سالی که مثل امسال گرمای زمستانه پیش از موعد داریم گلدهی بنفشه هم زودتر به اوج خود رسید و زودتر عمرش به پایان خواهد رسید .

منبع:

sanekooh.ir/

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *