مالخواست ابیانه زیبای مازندران

مالخواست ابیانه زیبای مازندران
معرفی روستای مالخواست شهرستان ساری
روستای مالخواست در دهستان پشتکوه بخش چهاردانگه شهرستان ساری و در ۱۳۰ کیلومتری جنوب شرقی شهر ساری واقع شده و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۰، جمعیت آن ۳۳۵ نفر ( ۱۰۱ خانوار ) بوده است.
مال خواست در سفرنامه ها و کتابها:
گریگوری ملگونُف در سال ۱۸۵۸ و ۱۸۶۰ در پی انجام ماموریتی از سوی حکومت قفقاز (برای اجراء وصیتنامه پترکبیر) به شمال ایران این سفر کرد. در سفرنامهی او آنجا که مناطق مرزی هزارحریب را برمیشمارد، نام روستای «مالخواست» هم دیده میشود که آنرا به صورت «بالخاس» مینویسد. وی از مرزهای هزارجریب چنین مینویسد: استان استرآباد، رود کوچک ساور در روستای کندو در نیم فرسنگی غرب رادکان، روستای برکوله (بارکلا) و نیلا (نیالا) در اشرف (بهشهر امروزی) در نزدیکی جاده ی شاهرود، روستای سرخگریه (گریوه) و بالخاس (مالخواست) و چشمهی آروس (چشمهی آب شور روستای آرست) یا همان باداب سورت و چهارده (چهارده کلاته یا دیباج …. ( گریگوری ملگونف، کرانههای جنوبی دریای خزر، ترجمان امیر هوشنگ امیری، کتاب سرا، ۱۳۷۶، ص ۲۱۳)
رابینو در کتاب مازندران و استر آباد روستاهای چهاردانگه را بر می شمرد و در دهستان سُرتی که ایوِل، بلخاس (مال خواست) کلارچه، گردامیر (کردمیر)، کرات (کوات)، قتارمه ( قلعه سر)، سرتی یا پشرت…. ( رابینو، مازندران و استر آباد، ص ۱۹۰)
در لغت نامه دهخدا در مورد مالخواست چنین آمده است: مال خواست دهی از دهستان پشتکوه سورتیجی است که در بخش چهاردانگه شهرستان ساری واقع شده. ۴۲۵ نفر سکنه دارد….
وجه تسمیه مال خواست:
مال= پُر، مالامال (فرهنگ معین)
خواست= از خواستره به معنی چراگاه خوب، بخشنده.
مال خواست= آبادی ای که در منطقه ی پر از چراگاه های خوبی که بخشیده شده، ایجاد شد. ( عظیمی، پژوهش در نام آبادی های شهرستان ساری، ص ۲۳۹)
با توجه به این که شغل عمده مردم این روستا دامداری و همچنین این روستا دارای چراگاهای وسیع می باشد، چنین وجه تسمیه ای درست به نظر می رسد.
برگرفته از سایت چهاردانگه نیوز – حامد خلیلی ازنی