پنجه کش نون روستای رودبارمحله هزارجریب شهرستان نکا

پخت نان تنوری هیزمی ( پنجه کش نون )روستای رودبارمحله هزارجریب شهرستان نکا
طرز تهیه پنجه کش نون در هزارجریب نکا
طرز تهیه پنجه کش نون در هزارجریب نکا پنجه کش نون ، یکی از معروفترین نان های محلی مازندران است که هنوز هم در بسیاری از روستاهای مازندران توسط کدبانوهای هنرمند پخته میشود . مردم روستاهای هزارجریب شهرستان نکا نیز همانند همه مردم مازندران علاقه زیادی به این نان خوشمزه دارند . در گذشته های نه چندان دور ، در بسیاری از روستاهای منطقه هزارجریب شهرستان نکا آسیاب های آبی فعال بودند و کشاورزان گندم مورد نیاز خود را ذخیره نموده و در طول سال آنرا به آسیابان تحویل داده و آرد تازه برای پخت نان تحویل می گرفتند . هر چند دیگر نه سنگ آسیابی در هزارجریب می چرخد و نه آسیابانی وجود دارد ، ولی پخت پنجه کش نون ، همچنان در برخی از روستاهای هزارجریب رواج دارد و در اوایل صبح یا نزدیکی های غروب ، بوی این نان محلی در فضای روستاها می پیچد .
مواد لازم برای پخت پنجه کش نون مازندران : آرد گندم تخم مرغ کره محلی شکر مایه خمیر آب چشمه کنجد ماست نمک طرز تهیه پنجه کش نون مازندران :
  1. آرد را داخل لگن یا لاک ریخته و مایه خمیر را که با آب ولرم مخلوط شده است به تدریج بر روی آرد ریخته و آنرا ورز می دهند .  زمانی که خمیر در حال شکل گرفتن است مخلوط تخم مرغ ، شکر و کره را به آن اضافه کرده و با دقت به مدت زیادی خمیر را ورز می دهند . خمیر پنجه کش نون از خمیر نان های دیگر کمی شل تر میباشد .
  2. وقتی خمیر کاملاً ورز داده شد ، روی لگن یا لاک خمیر را با پارچه ای می پوشانند تا این خمیر پف کرده و به اصلاح “ور” بیاید .
  3. ۳-     “ور” آمدن یا پف کردن خمیر ، بسته به کیفیت آرد و خمیر مایه و مدت ورز دادن ، ممکن است دو تا سه ساعت طول بکشد .
  4. بعد از آنکه خمیر به خوبی “ور” آمد ، آن را با دست به اندازه های دلخواه بر روی تخته نون بِن گیری می کنند که به اینکار بنه وار کردن می گویند .
  5. خمیر بنه وار شده را روی تخته نون قرار داده با وردنه آن را پهن و کمی دراز می کنند .
  6. خمیر پنجه کش نون آماده پختن در تنور است .
  7. هیرم را داخل تنور ریخته و تنور را روشن می کنند . هیزم ها باید آنقدر بسوزند تا تبدیل به ذغال آخته شوند .
  8. داغی و حرارت مستقیم ذغال سبب سوختگی رویه نان و خمیری شدن مغز نان می شود لذا باید با پاشیدن مقداری آب بر روی ذغال از حرارت آن کاست.
  9. وقتی حرارت تنور به حد مناسب رسید ، ماست و کنجد را که خوب با هم مخلوط شده اند ، بر روی خمیر زده و خمیر را با دست به دست کردن درازتر کرده و به دیواره تنور می چسبانند.
  10. وقتی همه خمیرها به تنور چسبانده شد درب تنور را می بندند و صبر می کنند تا نان کاملاً مغز پخت شود .
  11. وقتی روی نان قهوه ای شد آن را از تنور در می آورند و نوش جان می کنند .

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *