دلایل ترک خوردن میوه انار و راهکارهای مقابله با آنها

دلایل ترک خوردن میوه انار و راهکارهای مقابله با آنها

ترکیدگی میوه انار یکی از مهمترین بیماریهای فیزیولوژیکی خسارتزا در باغات ایران و دنیا محسوب میشود و بعد از کرم گلوگاه انار ، بیشترین خسارت را به باغداران وارد مینماید.

میزان ترکیدگی انار در سالهای مختلف یکسان نبوده و به عواملی همچون تنش حرارتی ، تنش آبی ، رقم انار و کمبود بعضی از عناصر غذایی مرتبط میباشد.

کم آبی ، نامنظم بودن دور آبیاری ، کاشت ارقام حساس ، اختلاف درجه حرارت شب و روز و سرمای زودرس پاییزه به ویژه اگر توام با ریزش باران باشد ، بیشترین نقش را در ایجاد عارضه ی ترکیدگی میوه ی انار بر عهده دارند. همچنین میزان ترکیدگی در خاک های شور زیادتر از باغات دیگر است.

ترکیدگی میوه انار از اواخر مرداد شروع شده و در اوائل پائیز به حداکثر شدت خود میرسد.

نقش کمبود کلسیم در ترک خوردن میوه انار

کمبود کلسیم اصلی‌ترین عامل ترکیدگی خوردن میوه انار است. عنصر کلسیم در استحکام دیواره سلولی نقش به سزایی دراد و انتقال آن از برگ به میوه بسیار محدود است . با بزرگ شدن میوه انار و کاهش سطح ویژه میوه به حجم آن ، کمبود کلسیم در میوه تشدید می‌شود و ریزش میوه انار و ترک خوردگی پوست میوه انار تشدید می‌گردد.

روش پیشگیری:

محلول‌پاشی با فرم های موثر کلسیم در طول دوره رشد و بزرگ شدن میوه، تاثیر مطلوبی در کاهش درصد ترک‌خوردگی میوه انار خواهد داشت.

نقش پتاسیم در ترک خوردن میوه انار

میوه هایی که محتوای قند بالاتری دارند، حساسیت بیشتری به ترک‌خوردگی دارند، از این رو در تغذیه درختان انار با پتاسیم باید دقت نمود. زیرا مصرف کودهای پتاسیم باعث درشت شدن سلول‌ها شده، همچنین درصد قند میوه را افزایش می‌دهد. بیشبود پتاسیم باعث کمبود عنصر کلسیم در درخت می‌شود که به نوبه خود خاصیت کشسانی پوست میوه را کاهش داده و ترک‌خوردگی را افزایش می‌دهد.

روش پیشگیری:

محلول‌پاشی با فرم های موثر کلسیم در طول دوره رشد و بزرگ شدن میوه، به ویژه بعد از محلولپاشی پتاسیم ، تاثیر مطلوبی در کاهش درصد ترک‌خوردگی میوه انار خواهد داشت.

نقش کودهای ازته در ترک خوردن میوه انار

مصرف کودهای ازته از جمله اوره در ایام نزدیک به برداشت انار ، یکی از علل ایجاد و تشدید ترکیدگی میوه انار محسوب می‌شود.

روش پیشگیری:

دقت در میزان و زمان مصرف ازت در باغات انار و همچنین محلول‌پاشی با فرم های موثر کلسیم در طول دوره رشد و بزرگ شدن میوه، به ویژه بعد از مصرف ازت ، تاثیر مطلوبی در کاهش درصد ترک‌خوردگی میوه انار خواهد داشت.

نقش کمبود روی و بر در ترک خوردن میوه انار

کمبود روی و بور در میوه‌های جوان در زمان رشد میوه، به دلیل تغییرات شدید دمای روز و شب و تأثیر آن بر جریان مجدد این ریزمغذی‌ها در آوند های آبکش درخت انار ، یکی از دلایل ترک‌خوردگی میوه ای انار است.

روش پیشگیری:

محلول‌پاشی ریزمغذی‌های حاوی روی و بور ، موجب افزایش انعطاف‌پذیری پوست انار در شرایط خشکی و رطوبت شده و از ترکیدگی میوه جلوگیری نی نماید.

نقش گرمای شدید و بادهای سوزان در ترک خوردن میوه انار

درخت انار آفتاب دوست و میوه انار سایه دوست است . گرمای شدید و بادهای سوزان موجب خشک شدن پوست و در نتیجه ترکیدگی میوه های انار ، بویژه میوه های پیرامونی و میوه های دوئیده بر روی سرشاخه های درخت انار میشوند.

روش پیشگیری:

استفاده از پوشش های فیزیکی و همچنین محلولپاشی با پودر کائولین نقش موثری در پیشگیری از ترکیدگی میوه انار در اثر گرمای شدید و بادهای سوزان دارند.

نقش سرمای زودرس و بارشهای پاییزه در ترک خوردن میوه انار

سرمای زودرس و بارشهای پاییزه ، همزمان با رسیدن میوه انار ، موجب بهم خوردن تعادل پوست و گوشت میوه و ترک خوردن انار می‌شوند.

همزمانی ترکیدن میوه ها با افزایش وزن و بهبود رنگ و کیفیت آنها موجب تردید باغدار در برداشت میوه میشود . در شرایط معمول ، افزایش ۵ درصدی میوه های ترکیده با افزایش ۱۰ درصدی وزن کل محصول و بازارپسندی آن توأم میباشد . لذا افزایش تعداد انارهای ترکیده بر روی درخت ، نباید باغدار را به تعجیل در برداشت وادار نماید  .

روش پیشگیری:

باغدار موفق باغداری ا ست که با رعایت کامل اصول داشت و تغذیه و بازدید دائمی و مستمر از باغ انار ، تناسب بین این دو پارامتر را دائماً رصد نموده و زمان مناسبی را برای برداشت میوه انار انتخاب نماید .

نقش نامنظم بودن دوره آبیاری در ترک خوردن میوه انار

آبیاری به اندازه و به موقع ، مهمترین عامل در افزایش کمی و کیفی محصول در باغات انار میباشد. آبیاری نامنظم ، موجب ایجاد تنش در درخت انار شده و تبعات ناشی از آن  کاهش باردهی ، ریزش و ترکیدگی میوه انار خواهد بود. دوره یخ‌آب زمستانه، دوره قبل از باز شدن گل ها، دوره باز شدن گل‌ها، دوره رشد میوه ، انتهای دوره رشد میوه و زمان رسیدن میوه‌ها از جمله مقاطع حساس در آب‌دهی درخت انار است.

روش پیشگیری:

تعیین دوره آبیاری متناسب با شرایط اقلیمی و آب و هوایی در هر فصل بر اساس تجربه و مشاوره کارشناسان خبره

تهیه و تنظیم : مهندس عسکری کارشناس انار  ۰۹۳۹۲۶۱۴۰۳۹

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *