خضرلو- چالدران – آذربایجان غربی

سایتها و وبلاگهای روستای خضرلو

شهرستان چالدران – استان آذربایجان غربی

http://khezerluayger.persianblog.ir/

http://www.khezerlu.mihanblog.com/

روستای خضرلو

در دامنه کوههای شمال غربی کشور در ضلع جنوب غربی دشتی که به قول علامه جعفری نباید بی وضو در آن وارد شد و در قرن دهم هجری قمری حماسه ماندگار و تاریخی "جنگ چالدران" در سال ۱۵۱۴ میلادی در آن اتفاق افتاد و هنوز هم دو یادگار (امیر عبدالباقی وزیر اعظم و از اجداد شاه نعمت الله ولی کرمانی و سیدصدرالدین شیرازی از نبیره های شیخ شریف جرجانی) از آن روزگار بر سینه دارد، روستای سرسبز، زیارتی،تاریخی و شهیدپرور خضرلو مرکز دهستان چالدران جنوبی از توابع بخش مرکزی شهرستان چالدران با مردمانی غیور، متدین و سخت کوش در استان آذربایجان غربی واقع شده است. این روستا از لحاظ تدین و داشتن سوابق انقلابی و داشتن جوانان برومند، با استعداد و انقلابی در منطقه زبانزد می باشد. روستای خضرلو جزو اولین روستاهایی بود که با تشکیل هسته مقاومت بسیج در دفاع از آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی پیشقدم شد و در این راه چهار تا از بهترین جوانهایش مصداق بارز " من المومنین رجال صدقوا ما عاهدوالله …" شدند و با اقتدا به سرور آزادگان جهان حضرت ابا عبدالله الحسین به فیض عظمای شهادت نایل آمدند و تعدادی دیگر نیز به مصداق آیه شریفه " ومنهم من قضی نحبه و منهم من ینتظر" هم اکنون در کسوت شریف روحانیت و طلبگی، مدیر، قاضی،معلم،کارمند،ورزشکار در خدمت انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی  هستند. 

ویژگیهای طبیعی:

  روستای خضرلو  در شش کیلومتری غرب شهر سیه چشمه مرکز شهرستان چالدران و در محدوده ارتفاعی ۱۵۰۰ متر از سطح دریا و در موقعیت جغرافیایی ۴۴ درجه و ۲۲ دقیقه طول جغرافیایی و ۳۹ درجه و ۳ دقیقه عرض جغرافیایی قرار گرفته است. روستا در منطقه ای جلگه ای و تقر یبا حاصل خیز واقع شده که از شمال به روستای گل اشاقی از جنوب به روستای آبگرم از مغرب به روستای دلیک داش و از مشرق به شهر سیه چشمه منتهی می شود.روستای نبی کندی نیز در سمت جنوب غربی روستا واقع شده است.تمامی سمت غربی روستا را کوههای نسبتا مرتفع فرا گرفته است.کوههای منطقه،ادامه سلسله جبال زاگرس می باشد که از جانب شمال به جنوب امتداد دارند.  

ویژگیهای انسانی:

روستای خضرلو دارای قریب به ۱۰۰ خانوار  می باشد که تمام سکنه آن به لهجه ترکی آذری تکلم می کنند و دارای مذهب شیعه هستند.

  ویژگیهای اقتصادی:

کشاورزی: شغل اصلی مردم روستا اغلب کشاورزی و دامداری می باشد.محصولات اصلی روستا در بخش کشاورزی، گندم، جو ، سیب زمینی، یونجه، شبدر،چغندر،درخت و سبزیهای جالیزی می باشد.

دامداری: دامداری یکی از منابع اصلی درآمد مردم روستا به شمار می رود.بخش زیادی از مردم روستا از راه نگهداری احشام اعم از گاو، گوسفند و طیور امرار معاش می کنند.عمده ترین فرآورده های دامی روستا عبارتند از شیر، ماست، کره، خامه،کشک،پنیر، پشم و پوست،دام زنده می باشد.

 جاذبه های زیارتی و گردشگری:

  1. بقعه سادات کوه کمره ای: از اماکن زیارتی روستا، بقعه سادات کوه کمره ای است که هر سال پذیرای زائران و علاقمندان به خاندان عصمت و طهارت می باشد و کراماتی نیز از آنها نقل شده است. در این بقعه آقا سید رضا کوه کمره ای ( متوفی ۱۳۷۷.ق)به همراه پسرش میر حیدر( م.۱۳۶۵.ق) و دو دختر گرامیش به نامهای بانو ناجیه(م.۱۳۷۱.ق)و بانو کشور(م.۱۳۶۹.ق) مدفون هستندکه مورد احترام مردم می باشند. قبرستان دارالسلام و مزار پاک شهدای روستا نیز در جوار این بقعه مقدس واقع شده است. این بقعه تا حالا یک بار تجدید بنا شده است. 
  2. غار چهل پله : این غار از آثار برجای مانده از دوره حکومت باستانی اوراتوری می باشد.این غار که دارای دهانه ای به قطر حدود ۴ متر می باشد در دامنه تپه باستانی منتهی الیه غربی روستا واقع شده است. در قدیم تعداد پله های غار  بیشتر بوده ولی با گذشت زمان و فرسایش زمین و نیز ریزش کناره های غار پرشده بود ولی اخیرا با حفاریهای غیر مجاز انجام گرفته توسط سودا گران گنجینه های زیر زمینی تعداد دیگری از پله های آن نمایان شده است و به ۳۰ پله رسیده است. در قدیم الایام این غار به عنوان سرداب مورد استفاده قرار می گرفت و اهالی ضمن پایین رفتن از پله ها آب شرب مورد نیاز خودشان را از ته غار با کوزه تهیه می کردند.لازم به یاد آوری است با مشاهده آثار برجای مانده از بقایای حفاریهای صورت گرفته و نیز ظروف سفالی  و خمره شکسته های اطراف غار که به وفور پراکنده است، احتمال وجود ذخایر زیر زمینی طلا می رود.این غار به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری روستا همواره مورد بازدید علاقمندان و دانش آموزان در اردوهای تفریحی می شود. سنگ های پیرامون غار از نوع رسوبی می باشند. در تپه های اطراف غار، بقایای پی ساختمانهای باستانی قرار دارد که معلوم می شود در زمان باستان انسانهایی در آنجا زندگی می کرده اند و کشف گورستان ساکنان آن در پای کوه و پیدا شدن تعدادی از اموات آنها که در برخی از آنها در کنار مرده هایشان در قبر رشته های تسبیح و منجوق مهر تاییدی بر این مدعا می باشد.این بناهای ساختمانی از سنگهای بزرگ و سنگین ساخته شده اند که معلوم نیست در آن زمان با چه وسیله ای سنگهای به آن بزرگی را به بالای تپه انتقال داده اند. 
  3. ییلاق سید اعلی: این ییلاق در ارتفاعاتی به همین نام واقع شده است که دارای پوشش گیاهی خوب و مراتع سرسبز می باشد و در اواخر بهار و اوایل تابستان چشم انداز زیبا و جاذبه سیاحتی روح افزای آن جذابیت خوبی دارد. چشمه های آب خنک و گوارای ییلاق کام تشنه هر گردشگری را سیراب می کند. بخش زیادی از آب شرب روستا از آب این چشمه ها تامین می شود. 
  4. چشمه "ایستی بلاخ": این چشمه در پای کوههای شمال غربی روستا قرار دارد که خودش متشکل از چندین چشمه فرعی پرآب می باشد و همه ساله مردم شهرستان و شهرهای اطراف برای بازدید می آیند. به دلیل آب زیاد چشمه و محوطه باز آن مردم روستا از آن برای شستشوی لباس و پشم و ظروف استفاده می کنند. 
  5. باغ ارباب: این باغ که در منتهی الیه جنوبی روستا قرار دارد، ملک ارباب بوده که شامل درختان میوه سیب، گیلاس، زردآلو، گردو، آلوچه، آلو و گلابی می باشد. منظره زیبای این باغ در تابستان همراه با میوه های رسیده و تازه آن، هر مهمانی را به سوی خود می خواند. عمارت ارباب نیز در گوشه شمالی باغ قرار داشت که اخیرا تخریب و مورد بهره برداری مسکونی قرار گرفته است.
  6. نوروز بلاغی: این چشمه نیز یکی از جاذبه های گردشگری روستا می باشد. جذابیت این چشمه بیشتر به خاطر محیط سرسبز و وجود یک نوع سبزی خودرو به نام "بولاغ اوتی" می باشد که در بین مردم طرفدار زیادی دارد و زینت بخش سفره خانه های روستا می باشد.این سبزی دارای خواص دارویی نیز می باشد و به خاطر همین موضوع، مردم از اطراف و اکناف برای چیدن این سبزی به روستا سفر می کنند.      

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *