مالواجرد- شاهین شهر و میمه – اصفهان
سایتها و وبلاگهای روستای مالواجرد
شهرستان شاهین شهر و میمه – استان اصفهان
این روستا در ۱۲۹ کیلومترى جنوب شرقى اصفهان قرار گرفته است و آب و هواى کویرى و معتدل و خشک دارد. کوههاى دملاح، کوتوره و سفید در شمال آبادى است و باتلاق گاوخونى در ۱۶ کیلومترى شرق آن قرار دارد. در این آبادى یک مسجد قدیمى وجود دارد که کاشىکارىهاى آن نشان مىدهد که در دوران صفویه احداث شده است. این روستا در ۱۲۹ کیلومترى جنوب شرقى اصفهان قرار گرفته است و آب و هواى کویرى و معتدل و خشک دارد. کوههاى دملاح، کوتوره و سفید در شمال آبادى است و باتلاق گاوخونى در ۱۶ کیلومترى شرق آن قرار دارد. در این آبادى یک مسجد قدیمى وجود دارد که کاشىکارىهاى آن نشان مىدهد که در دوران صفویه احداث شده است.
سرزمین جرقویه در روزگار گذشته دارای شهرک ها و روستاهای بسیار آباد بوده است و در سر راههای بازرگانی شمال به جنوب ایران و جاده ابریشم قرارداشته مردم آن نیز از فرهنگ و ادبیات شکوفایی برخوردار بوده اند که با وجود پیش آمدهای روزگار و خشکسالیهای پی در پی که سبب کوچ آنها از یک منطقه به منطقه دیگر شده است مانند کوچ کردن مردم بادگیر آباد به امین آباد و سپس نیک آباد و یا کوچ مردم دیه خواران دشت آسمان و دشت جهان ، با این همه باز هم گوشه هایی از فرهنگ و ادب خود را برای آیندگان به یادگار گذاشته و سرایندگان و نویسندگان ، موسیق دانان و عرفائی از آنجا برخاسته اند که در ذیل به تعدادی از انها اشاره میگردد . سرزمین جرقویه در روزگار گذشته دارای شهرک ها و روستاهای بسیار آباد بوده است و در سر راههای بازرگانی شمال به جنوب ایران و جاده ابریشم قرارداشته مردم آن نیز از فرهنگ و ادبیات شکوفایی برخوردار بوده اند که با وجود پیش آمدهای روزگار و خشکسالیهای پی در پی که سبب کوچ آنها از یک منطقه به منطقه دیگر شده است مانند کوچ کردن مردم بادگیر آباد به امین آباد و سپس نیک آباد و یا کوچ مردم دیه خواران دشت آسمان و دشت جهان ، با این همه باز هم گوشه هایی از فرهنگ و ادب خود را برای آیندگان به یادگار گذاشته و سرایندگان و نویسندگان ، موسیق دانان و عرفائی از آنجا برخاسته اند که در ذیل به تعدادی از انها اشاره میگردد .
سرایندگان و نویسندگان :
۶- سید مهدی حسین آبادی ( افسرده ) : وی از سرایندگان جرقویه و از مردم حسین آباد بوده است که تا آغاز سده چهاردهم خورشیدی در حسین آباد می زیسته است . وفات او در سال ۱۳۰۴ هجری خورسیدی است .
۷- میرزا فضل ا.. امیری نیک آبادی : نامبرده ازخط نویسان چیره دست زمان خود بوده است . در پایان دوره قاجار و آغاز سده سیزدهم خورشیدی در نیک آباد می زیسته است . از کارهای او نوشتن ۶۰ پاره قرآن کریم به خط زیباست . ایشان علاوه بر نویسندگی در تیراندازی نیز مهارت داشته است . وی در سال ۱۳۷۲ هـ . ق دیده از جهان فروبست .
۸- اسدا… ایروانی محمدآبادی : وی فرزند غلامحسین محمدآبادی است و از نویسندگان و سرایندگان زمان ماست از کارهای وی می توان حدیث کساء به شعر ، ۳۰ پاره قرآن کریم و دیوان شهر که هنوز به چاپ نرسیده را نام برد .
۹- سید محمد ازهر محمدآبادی : در سال ۱۳۳۲ هجری قمری متولد شده است و و از نویسندگان و سرایندگان به نام زمان خود بوده است و در سال ۱۳۴۰ خورشیدی دیده از جهان فرو بست .
۱۰- محمد حسین رضوانی نیک آبادی : در روز پادشاهی مظفر الدین شاه قاجار در نیک آباد به دنیا آمد . پدرش رضا عبدالهادی بوده است . از کارهای مهم وی می توان گرد آوری نسخه های پراکنده نمایش تعزیه شهدای کربلا بنام جنگ تعزیه را نام برد . آن مرد بزرگ سرانجام در سال ۱۳۵۵ خورشیدی دیده از جهان فرو بست .
۱۱- استاد دکتر محمد قائمی پیکانی : وی استاد تاریخ دانشگاه اصفهان ، نویسنده و مدرس ادبیات باستانی ایران و یکی از چهره ای بنام در رشته ادبیات تاریخی است . نگارش ((کتاب باستانی ایران)) و ((کتاب هخامنشیان در تورات)) از کارهای اوست . نامبرده از مردم پیکان جرقویه بوده است .
و دیگر می توان از افرادی مانند : یدا… ایروانی محمد آبادی ، مرتضی امیری نیک آبادی ، دکتر حسنعلی فاتح نژاد نصرآبادی حاج سید مرتضی واسع پور محمدآبادی ، محمد علی مستوفی ، دکتر تقی طاووسی نیک آبادی ، دکتر محمد شفیعی استادآقا و علی شفیعی نیک آبادی نگارنده کتاب گرکویه در گذر زمان را نام برد .
همچنین از بزرگان دینی این منطقه می توان به :
آیت ا… حاج شیخ محمد رضا جرقویه ای حسین آبادی ، آیت ا… حاج سید حسن میر جهانی محمدابادی ، آیت ا… حاج ملا یوسف نیک آبادی ، حاج آقا شیخ محمد علی صانعی نیک آبادی ، آیت ا… حاج شیخ یوسف صانعی ، حاج شیخ حسن صانعی ، خاندانهای صدر ، طاووسی ، شفیعی ، ناصحی پیکانی وخاندان خلیفه سلطانی و افراد معروف و مشهور دیگر اشاره نمود .
از پزشکان سنتی و معروف این بخش می توان از افرادی مانند :
عباس جراح پیکانی ـ عمه شیرین قاسمی نیک آبادی ـ بانو آسیه قاسمی نیک آبادی ـ آقا میرزا عبدالرحیم فوده ای آذرخوارانی و میرزا فضل ا… محمد آبادی را نام برد .
۱- میرزا فتح اله دیه خوارانی : در کتاب ریحانه الادب می خوانید (( میرزا فتح اله ملقب به جناب لصفهانی شاعری است ایرانی و از نسل امیر نجم ثانی از امرای شاه اسماعیل صفوی ، وی در دیه خواران اصفهان زائیده شده و در عهد شاه طهماسب به مالی بس عالی رسیده و و از طرف نادرشاه به خراسان مامور و در سال ۱۱۴۶ هجری به امر نادر در میان ری و کاشان به قتل رسید )) .
۲- میرزا محمد رضا خلیفه سلطانی جرقویه ای اصفهانی (حامد) : حامد از سلسه سادات فرخنده سادات خلیفه سلطانی و ساکن قریه محمدآباد بوده و در زمان فتحعلی شاه می زیسته است .
۳- حاج میرزا محمد امین صفوی محمدآبادی (طاهر) : طاهر محمدآبادی به روزگار پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار در محمدآباد می زیست . از آن سراینده سروده هایی به یادگار مانده است .
۴- میرزا اشرف نصرآبادی : میرزا اشرف فرزند میرزا یوسف نصرآبادی جرقویه ای از شعراء بوده و در سال ۱۳۲۹ هجری قمری وفات یافته است . قبرش در تخت فولاد در نزدیکی قبر خواجویی است .
۵- نایب محمد صادق نوذری نیک آبادی : نایب محمد فرزند صادق برادر آقا محمد نیک آبادی بوده و تا پیش از جنگ جهانی دوم در ینگ آباد می زیسته است . وی از تعزیه خوانهای بنام در نیک آباد بوده و گاهی نیز سروده های طنز آمیزی می سروده است .