روستای پایین کولا / ساری / مازندران
سایتها و وبلاگهای روستای پایین کولا
شهرستان ساری – استان مازندران
پایین کولا ، روستایی زیبا و سر سبز در شش کیلومتری شهرستان ساری (مرکز استان مازندران) است که پیشینه ای طولانی و تاریخی داشته و الحمد لله بیش از هزار و یکصد سال است که افتخار میزبانی آستان مبارک حضرت امامزاده عبد الله (ع) از فرماندهان دلیر علویان طبرستان را دارا می باشد .
قدمت تاریخی کولا
یکی از اسپهبدان مورد علاقه مردم کولا " باو " بود . باو پسر زاده (کی اوس)و سرسلسله باوندی است،که پس از مرگ پدرش شاپور در دستگاه خسرو پرویز به پایه بلندی رسید و با او به روم رفت . همچنین با بهرام چوبینه پیکار کرد ، پس از گذراندن فراز و نشیب بسیار ، از سال ۴۵تا ۶۰هجری برای امنیت مردم سرزمین طبرستان کوشید و امنیت را برقرار نمود تا اینکه (ولاش) از پشت با خشتی اورا کشت. از باو پسری بجا مانده بود که مادرش از ترس دشمنان او را به دیه دزا (دزدانکنار ) برد و در خانه باغبانی بصورت ناشناس ادامه زندگی داد ، خسرو (یکی از سپاهیان باو ) بطور اتفاقی آنها را دید وشناخت و باخود به کولا برد ، مردم آن آبادی ( کولا )که از دوست داران پدرش باو بودند این کودک هشت ساله را مورد حمایت قرار داده وباهماهنگی اهالی کوه قارن بر (ولاش)شبیخون زدند وانتقام سختی از او گرفتند.
منبع:تاریخ مازندران،اسمعیل مهجوری،ص : ۶۹و۷۰
——————–
توری(دوبیتی) در وصف کولاء:ادامه دو بند قبلی؛
لشگر تِ مِلکِ هاکِردِنِه میون سانِ خِلِ آیِش بهیتِنِه سون
همدیگِسٌِِه کشینه تیر و کمون هِدی رِه کاشتِنِه و راه کتِه خون
بِیرایِ مِلکِه هاکِردنِه هِدار گنج کاتیِ پلی بَینِه بر قِرار
وِشونِ گتُ یَلُ شیرُ سردار بیِه اسفهبد ( کولا ) باکالینجار
—————————————————————-
در زمان ساسانیان نیز " کولا " یکی از پاسگاه های مهم تبرستان بوده است۱.
هم چنین قابل ذکر است که یکی از حاکمان شهرک " کولا " امیر حسن تاج الدوله پسر علاءالدوله بوده است. امیر حسن تاج الدوله در سیاست بسیار خشن بود و از گناه کسی در نمی گذشت ، به طوری که برای تنبیه سران و بزرگان حکومت ، او را میفرستادند . وی در هر جائی که اقامت می کرد یک گورستان پدید می آورد، به عنوان مثال : سران و بزرگان " باسمن " و " لنگرود " که از ترس وی به کبود جامه پناهنده شده بودند در استر آباد (گرگان فعلی) همه به دست او کشته شدند . اوبیشتر به چوب متوسل می شد ، رغبتی به نیروی پیاده نداشت و بیشتر به تشکیل سواره نظام علاقه نشان می داد…
۱. تاریخ ۲۰۰۰ساله ساری :حسین اسلامی-ص۴۰ و۱۷۹
شعر :
دره ی دله ی اوُ دَکِتِه راه سنگِ فرش بهییِه تپه ی بالا
بِساتِنِه اونجِه دربار و پاسگاه وِرِه باهو تِنِه شهرِک کولا
*********
پیرا یاواش یاواش بوردِنه کنار جِوون مَردا دیگِه بِمونِه روکار
دِواره هاکِردِنِه جنگ و پِیکار بَکاش بَکاش و تارومار و فِرار
کتاب " تاریخ علویان طبرستان " که در دست چاپ و نشر است ٬ مطالب تاریخی ذی قیمتی در باره شهرها و برخی از روستاها و اماکن مورد درگیری و جدال دارد . روستای پایین کولا که محل دفن امام زاده عبد الله (ع) است ٬ در این کتاب مورد اشاره قرار گرفته است.
بخش هایی از آن را در این جا به استحضار می رسانم :
کولا ، روستایی است در حوالی شهر ساری که پیشنه تاریخی دارد و طبق برخی شواهد و قراین ٬ این روستا در زمان ساسانیان از روستاهای معمور ساری بود.
رابینو ( سفرنامه نویس انگلیسی در عصر پهلوی اول ) در باره موقعیت تاریخی کولا گفت : بر سر دربند کولا نزدیک جاده آرم قصری بوده که از قدیم به عائشه کرگیلی دژ شهرت داشته ، در آن جا اسپهبد خورشید هنگام هجوم لشکر اسلام به طبرستان زن ها و خانواده خود را منزل داد. اندکی بعد فرمانده لشکر خلیفه فراشه بر طبرستان تاخت. اسپهبد وندا هرمزد در دربند کولا منزوی شد و در گوازونو نزدیکی آن جا دو سد بزرگ ساخت.یکی در بالا و یکی هم در پایین در پای قصر کوزا بالای دهکده تاپور. مردم کولا با اهالی کوه قارن برای سهراب بن باو قصر و حمام گرم و میدانی ساختند. این عمارات بعدها به وسیله اسپهبد شروین توسعه یافت و تا زمان ابن اسفندیار وجود داشت.۱
هم اینک در این منطقه دو روستا به نام کولا وجود دارد. یکی به نام " بالا کولا " که مقابل هولار ( مرکز بخشداری کلیجان رستاق ) و در شمال رودخانه تجن و مشرف بر آن واقع شده و تا شهر ساری نزدیک به ۱۵ کیلومتر فاصله دارد و دیگری " پایین کولا " که روستایی است بزرگ و معروف که در فاصله پنج کیلومتری شمال رودخانه تجن قرار داشته و با شهر ساری تنها ۶ کیلومتر فاصله دارد.این روستا در چند سال اخیر از دهستان کلیجان رستاق منفک و به دهستان میاندرود کوچک ( به مرکزیت سمسکنده ) پیوست.
روستای پایین کولا از نظر وسعت و جمعیت حدود پنج برابر بالا کولا است و از آبادی و عمران بیشتر و از فضای معنوی و علمی بهتری برخوردار است و آستانه مبارکه " امامزاده عبد الله (ع) " که زایران فراوانی دارد ، در همین روستا قرار دارد.
روستای پایین کولا دارای سه محله به هم چسبیده به نام های : کولا ، وارد و سانخیل می باشد.
جمعیت پایین کولا در این سال ( ۱۳۸۸ شمسی ) قریب به ۵۰۰ خانوار است که بیش از این مقدار به ساری و یا شهرهای دیگر نقل مکان کردند.
پایین کولا از زمان های گذشته محل بروز چهرهای نخبه مذهبی و دینی بود که در این اواخر آیت الله شیخ حسین کولایی و آیت الله سید جمال واردی کولایی از برجستگان آن بوده اند.
^)^)^)^)^)^)^)^)ممنونم که زادگاه ام را در این مکان نام بردید:}:}:}:}
سلام خوبید؟
*)^)+))من هم بی نهایت ممنوع هستم:}:**:**:**:**
باعث افتخار منه که کولایی هستم..که این افتخار لایق هر کسی نیست.
سلام خوبید جواب منو میدید لطفا؟