آمره – قم – قم
سایتها و وبلاگهای روستای آمره
شهرستان قم – استان قم
http://www.sportamoreh.blogfa.com/
http://amorebeheshtpenhan.blogfa.com/
آمره روستایی است از بخش خلجستان قم ، که با شهر قم ۸۶ کیلومتر، با مرکز بخش (دستجرد) ۸ کیلومتر و آشتیان تفرش ۳۰ کیلومتر فاصله دارد. این روستای کوهستانی در منتهی الیه غرب استان قم واقع است و با استان مرکزی همسایه است .
این روستا در تابستان ها حدود ۳۰۰ خانوار و نزدیک به ۱۵۰۰ نفر جمعیت دارد و زمستان ها حدود ۷۰ خانوار و ۱۳۰نفر در آن ساکن هستند و به دلیل مهاجرت بی رویه تقریباً به شکل نیمه ییلاقی درآمده است .
موقعیت دقیق جغرافیایی آمره درکتاب «فرهنگ جغرافیایی » چنین آمده است :
«ارتفاع از سطح دریا ۲۰۲۰ متر، عرض جغرافیایی که ۳۴۳۲، طول جغرافیایی ۵۰۹۰» آمره درمیان کوه ها و باغ هایی محصور شده که از غرب به شرق گسترده شده اند و آب راهی که از کنار روستا می گذرد نیز مسیر غربی ـ شرقی را طی می کند.
آب شرب این روستا از یک حلقه چاه ، تأمین می شود و زمین های کشاورزی و باغات آن توسط یک چشمه و چهاررشته قنات به شکل خرده مالکی آبیاری می شود.
ماخذ: پایگاه اطلاع رسانی استانداری قم
قدیمی ترین ذکری که از آمره در کتب تاریخی آمده است ، مربوط می شود به تاریخ قم که در قرن چهارم به نگارش درآمده است ؛ در تاریخ قم آمده : «آمره کیخسره (کیخسرو) ملک آن را برای خاصه خود بنا کرده و آتشکده او بوده است .»
جز این مورد، نام آمره را فقط می توانیم در سفرنامه ها و حسب حال هایی بیابیم که در دوره قاجار نگاشته شده اند؛ ازجمله ناصرالدین شاه قاجار درکتاب سفرنامه عراق عجم و در سفرنامه عتبات ، عبداللّه مستوفی در کتاب شرح زندگانی من و دکتر مقدم در کتاب گویش های و فن و آشتیان و تفرش هر کدام به مناسبت به مطالبی اشاره نموده اند.
آن چه مسلم است تاریخ بنای آمره به قرن ۴ قبل از ورود اسلام برمی گردد، وجود قبرستان های زرتشتیان (گبرها) درقسمت شمال غربی روستا، کشف اشیای قدیمی و سکه های طلا، وجود پایه های قلعه قدیمی در کوه شمالی موسوم به کوه قلعه مُرّ، وجود چنار قطوری در میان روستا که سن تقریبی آن در نشریه درختان کهنسال استان قم بالای ۱۰۰۰سال برآورده شده است ، وجود حمام قدیمی با قدمت بیش از ۸۰۰ سال و رواج گویشی که باقیمانده زبان پهلوی اشکانی است دلایلی متقن و محکمی هستند که این مدعا را به اثبات می رساند.
اما آن چه که بیش از دیگر موارد ذهن پژوهشگران دهه های اخیر را به خود جلب نموده گویش آمره است.
سلام خسته نباشد خیلی دوست دارم به روستاتون بیام ::}