درآباد – اردبیل – اردبیل
سایتها و وبلاگهای روستای درآباد
شهرستان اردبیل – استان اردبیل
روستای درآباد در دامنه سرسبز سبلان ۱۵ کیلومتری اردبیل در جوار آب گرم سرعین قرار دارد.
به نظر می رسد نام اصلی درآباد، دارآباد بوده است چون یک مرکز بزرگ حکومتی بوده است که چوبهای دار هم داشته است که محکومین را به دار می آویختند. البته همانطور که در اطراف روستا آثاری از نگهبانیهای قدیمی مانند "قاروخانه پایین و قاروخانه بالا" پیداست، می تواند دال بر این مدعا باشد. البته خرابه های اطراف درآباد مانند "خرابه پایین و خرابه بالا" و تپه کنار دره هم می تواند به مرکزیت درآباد دلالت کند.
بعضی از اهالی می گویند: در مورد وچه تثمیه روستای دره وار باید عرض کنم که روستای دره وار در داخل دره روبروی مسجد قدیمی روستا که چشمه ابی نیز در انجا موجود می باشد قرارداشت هنوز هم زمین های کشاورزی موجود در بالای دره موصوف را زمین های پیش قریه نام می برند
به هر حال روستای درآباد از شرق به شمس آباد از غرب به آتشگاه از شمال به دیولق از شمال غرب به اروانا از جنوب غرب به ارجستان و از جنوب شرق به کرول وصل می شود. البته در اطراف درآباد روساهایی مانند ایردموسی، کورکندی، بینا مار، اندرآب و … هم هستند.
روستای در آباد مسایل شهرداری، پاسگاه انتظامی، امور قضایی و … اهالی خود را از طریق شهر سرعین پیگیری می کند و وابسته به سرعین می باشد.
با تشکر از آقای مهندس سروش رحیمی درآباد که تذکر بجایی در خصوص درآباد برای ما ارسال فرمودند، باید به استحضار برسانیم که برای درآباد اقوال زیادی از طرف بزرگان ارائه شده است مانند دره وار، دُرّآباد، درآباد و دُرآباد ولی همینطور که جناب عالی هم ذکر فرمودید، در لغت نامه دهخدا آن به صورت دُرآباد ذکر شده است و مبنای آن سال ۱۳۳۵ است:
درآباد. [ دُ ] (اِخ )ده از دهستان ایزدموسی بخش مرکزی شهرستان اردبیل ، واقع در ۱۸هزارگزی باختر اردبیل و ۱۰هزارگزی راه شوسه ٔ اردبیل به تبریز. کوهستانی ، معتدل ، و بر حسب سرشماری ۱۳۳۵ دارای ۲۰۰ تن سکنه است . آب از رود آغ امام . محصول آن غلات و حبوبات . شغل اهالی زراعت و گله داری و راه آن مالرو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج ۴).
درباره درآباد (فردین نقی زاده)
با تشکر از آقای فردین نقی زاده درآباد که ما را مورد لطف قرار داده و مطلبی را در باره درآباد به شرح زیر بیان فرموده اند و امیدوارم باز هم مطالب خود را ارائه نمایند:
درمورد کلمه درآباد که معنی ترکی آن (دره وار )می شود اگر بخواهیم به فارسی به صورت معنی واژه ای در بیاوریم می شود دره دار یعنی دارای دره این نشان می دهد درآباد داری دره می باشد اصل معنی آن می شود دره دار ولی چون اشتباه متوجه شده اند، آن را در آباد معنی کرده اند
مثل اردی مسلی شده ایردیموسی که معنای دیگری پیدا کرده ولی معنی اصلی آن به معنای( شکوه مثال زدنی) است وخیلی دیگر به مرور زمان گفته خواهد شد
درآباد از دیر باز دارای طوایف مختلفی بوده است. البته منشا پیدایش آنها خیلی معلوم نیست ولی سعی می کنیم به معرفی آنها به اجمال بپردازیم:
۱- قوش نالّی : که به نظ می رسد تشبیه به قوچ دارای دو نعل می باشد که به علت قدرت قدرت و توانمندی قوچ به آن تشبیه شده است. البته نظر دیگر این است که قوشون عالی به معنی سپاه عالی یا قوشون آلی نیز می توانست باشد که به مرور زمان به قوشنالی تبدیل شده است.
۲- آق ماتّی: ظاهرا سردسته این طایفه از روستای آق مات یا آخ مات آمده اند و به همین منظور به این نام نامیده شده اند.
آقای رحیم اسفندیارپور درآباد می گوید: در مورد طایفه اخماتلی باید به عرض برسانم که اهالی این طایفه بیش ۳۰۰سال قبل به روستای به نام اخماج در نزدیکی شهرستان هریس مهاجرت نموده و بعد از مدتی عده ای را از همان روستا به جمع خود به روستای اصلی خود(دره وار) اورده بودند که به خاطر همین اهالی این طایفه را اخماجلی یا همان اخماتلی نامیدند
۳- جن قرّی: این طایفه به کشندگان جن تشبیه شده اند. و یا اینکه مانند جن هستند.
۴- میرزا رحمی: از میرزا رحیمی گرفته شده است که معمولا در زمانهای قدیم این طایفه از افراد باسوادی برخوردار بوده اند و معلمان روستا هم از بین آنان انتخاب می گردید.
البته قومهای فرعی نیز وجود داشتند که وابسته به همین طوایف اصلی بوده اند مانند: کچلّی، آلی بیلی، آقام متّی، بندیشلی و ….