روستای قله زو / کلات نادر / خراسان رضوی
سایتها و وبلاگهای روستای قلّه زو
شهرستان کلات نادر – استان خراسان رضوی
http://www.golehzo.blogfa.com/
موقعیت قله زو
در داخل حصارطبیعی کلات نادر روستاهای از جمله آقداش، سیرزار،نفطه، خشت، گرو و قله زو وجود دارند . طول این حصار طبیعی ۳۶ کیلومتر و عرض آن ۱۲ کیلومتر است . روستای قله زو در پای بلندترین قله ارتفاعات در داخل حصار کلات واقع شده است و فاصله قله زو تا شهر کلات نادر حدود ۲۰ کیلومتر است . و به این علت، به این روستا قله زو گفته می شودکه، روستا در کنار قله کوه ودر کنار دره ای(زو) عمیق و ژرف واقع شده است . برای رسیدن به روستای قله زو و ارتفاعات آن حتما" باید اول وارد شهر کلات نادر شد و سپس به قله زو رفت .منبع آبی در داخل روستای وجود ندارد، چون روستا در ارتفاعی بلند احداث شده است و آب روستا از پایین دره (زو) بالاکشیده و استفاده می شود . نزدیکترین روستا به قله زو روستای آقداش است .دکل تلویزیونی کلات نادر در ارتفاعات مشرف به روستا قله زو احداث شده است. مردم روستای قله زو بیشتر به زبانهای ترکی و لری صحبت می کنند .
قله زو تا شهر مشهد ۱۷۰ کیلومتر فاصله دارد.وجالب این است که از روستای قله زو میتوان شهر دو شاخ ترکمنسان را به راحتی دید .
دهی است از دهستان کبود گنبد بخش کلات شهرستان دره گز، واقع در ۳۶هزارگزی جنوب باختری کبودگنبد. موقع جغرافیایی آن دامنه و هوای آن معتدل است . سکنه آن ۱۰۱۵ تن است . آب آن از قنات و محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و مالداری است . راه مالرو دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج ۹).
وجه تسمیه قلّه زو=( قلّه+زو)
قلّه زو مرکب از قله به معنی کوه که نشان از کوههای سر به فلک کشیده ی اطراف آن خاصه کوه بسیار مرتفع بابا کمال که روی آن دکل سازمان صدا وسیما قرار گرفته و زو به معنی درَِه های بسیار عمیق و وحشتناک اطراف آن است.
همچنان که ذکر شده شد معنای قلّه زو که برگرفته از موقعیت جغرافیایی آن است اجتماع دو کلمه متناقض می باشد (کوههای مرتفع دره های عمیق )=تناقض
و بواقع هر انسانی که پادر عرصه ی این خطه از میهن پهناورمان ؛ایران عزیز می گذارد ،می بیند که قدرت بی منتهای الهی ،اجتماع نقیضین را که به اقوال فلاسفه و ریاضیدانان محال و غیر ممکن است امری عادی و ممکن ساخته و شمه ای از قدرت لایزال خویش را که به قول خود حق تعالی در قرآن :آیات للموقنین است ،در معرض دید عموم گذاشته است .تاعبرتی بر بندگان و آدمیان باشد .آری ،دیگر طبیعت قله زو و خود واژه قلّه زو یعنی ناقض (اجتماع نقیضین امری محال )
اما روستای قله زو در ۱۸ کیلومتری شرق شهرستان کلات نادر ؛از استان خراسان رضوی واقع است .
اکثر مردمان این روستا به کشاورزی دیم (گندم و جو و نخود و تخم شربت بالنگو و زیره و کنجد ) و دامپروری مشغولند گر چه با خشکسالی ها مردمان این روستا بسیار متضرر می شوند و دیگر هیچ منبع در آمدی ندارند . اما با همه ی مشکلات اکثر فرزندان این روستا به تحصیلات عالی پرداخته و دارای مدارک دانشگاهی در رشته های مختلف می باشند بگونه ای که تعداد فرهنگیان این روستا بیش از ۱۲۰نفر می باشد ؛که در اقصا نقاط میهن عزیزمان به آموزش و پرورش فرزندان این سرزمین همت گمارده اند.
طوایف و زبان مردم قله زو :
مردم قله زو دارای ۴طایفه (ینگجه -بُیات -اردلان -و سید محله )می باشند .
که کل طوایف این روستا ترک زبان بوده و طایفه ی اردلان علاوه بر زبان ترکی به زبان لُری نیز نکلم می کنند.اصالتشان کرمانشاهی است و هر کسی که یکبار به کرمانشاه رفته باشه با این این فامیل حتما" برخورد میکنه.
معرفی مدارس این روستا
۱)مدرسه ابتدایی دخترانه ی شهید علی دهقان
۲)مدرسه ی ابتدایی پسرانه ی شهید فروغی
۳)مدرسه ی راهنمایی پسرانه شهید مفتح