روستای لزور / فیروزکوه / تهران
سایتها و وبلاگهای روستای لزور
شهرستان فیروزکوه – استان تهران
مقدمه:
منطقه لزور از توابع شهرستان فیروزکوه منطقه ای سرسبز و زیباست که مبدا صعود به کوه شاز قلل البرز شرقی است
در جاده تهران – فیروزکوه و در ۱۰ کیلومتری مانده به شهر فیروزکوه وارد جاده ای به سمت غرب که با تابلوی لاسم مشخص شده است می شویم. پس ازطی ۱۵ کیلومتر و رسیدن به ارجمند به سمت شمال ادامه مسیر می دهیم.
روستای زیبا لزور در دره ای سرسبز قرار دارد. مردمی مهمان نواز و خوش برخورد دارد که به کشاورزی مشغولند. محصولات این روستا عمدتا سیب زمینی، سیب، گیلاس، آلو، گردو، گندم، یونجه است.
روستا ی لزور در دهستان قزقانچای از بخش ارجمند،شهرستان فیروزکوه در۱۶۵کیلومتری شمال شرقی تهران و در ۴۵ کیلومتری شمال غربی فیروزکوه در میان رشته کوه های البرز قرار دارد.این روستا در انتهای یک جاده آسفالته منشعب از جاده تهران_فیروزکوه واقع و عملا به لحاظ ارتباطی در وضعیت بن بست قرار دارد.ارجمند،مرکز بخش،در فاصله ۷ کیلومتری لزور به طرف تهران واقع است.
مشخصات کلی روستای
این روستا دارای یک خیابان اصلی آسفالته و تعدادی معابر فرعی می باشد.از این روستا با زاویه ای حدود ۳۰ درجه در محل تقاطع با خیابان اصلی و در انتهای خیابان یک رودخانه عبور می کند و تقریبا با همان زاویه در سرتا سر روستا امتداد می یابد.این روستا دارای آب لوله کشی بهداشتی،برق شبکه سراسری،تلفن ثابت روستایی و مجهز به ایستگاه های ماهواره ای دریافت امواج شبکه های تلویزیونی و تلفن همراه و دارای شبکه گاز رسانی می باشد.
جمعیت روستای لزور،طبق آمارسرشماری سال ١٣٧۵،تعداد۴۵۵خانوار با ٢٣۶٨نفر و طبق آمار سرشماری سال ١٣٨١،تعداد٣۶٨خانوار با ١٧١١نفر و جمعیت مهاجر٧١۵خانوار و ٣۵٢٠نفر می باشد.
اوضاع فرهنگی و اجتماعی
۷۰درصد مردم لزور با سواد هستند که از این تعداد۸۰درصد مرد و ۲۰درصد زن می باشند ۳۰ درصد افراد بی سواد روستا را قشر مسن تشکیل می دهند.روستای فوق دارای یک فرهنگسرا و یک کتابخانه مرکزی می باشد لازم به ذکر است که قبلا کتابخانه لزور در ابتدای بلوار شهدا قرار داشت و به علت تعریض بلوار، کتابخانه به داخل مسجد جامع انتقال یافت.مردمان این روستا متدین به دین مبین اسلام هستند و مذهب آنها شیعه اثنی عشری است و به دلیل اعتقاد عمیقی که به دین اسلام و ائمه اطهار دارند دربیشتر اعیاد و مناسبت ها حضوری پرشور دارند.این روستا دارای دو باب مسجد به نام های مسجد جامع و مسجد علی ابن ابی طالب و سه حسینیه به اسامی پیر تکیه وتکیه بزرگ و سقاخانه است.همچنین تعزیه خانه لزور در دهه اول محرم هر روز یکی از مجالس عزاداری امام حسین و یاران با وفایش را به نمایش می گذارد.
مراکز آموزشی و اداری لزور
شامل دو باب مدرسه ابتدایی و راهنمایی است . و جوانان روستا بیشتر به ورزش های فوتبال و والیبال و کشتی می پردازند.در ضمن سالن ورزشیچندمنظوره شهدای لزور با امکانات مناسب در خدمت جامعه ورزش دوستان می باشد.از نظر بهداشت و درمان دارای یک درمانگاه و خانه بهداشت است که در کنار آن مشکلات عدیده ای دیده می شود.برای رفاه مردم در امور بانکی شعبه ای از بانک کشاورزی نیز در لزور تاسیس شده است که به خدمت رسانی مشغول است.ضمنا پست بانک و مرکز مخابرات درون شهری لزور سرویس های خدمات پستی و مخابراتی را انجام می دهد.
قلعه قل دوش لزور در ٣۵درجه و۵٢ دقیقه و٧/٩٢ ثانیه عرض جغرافیایی و در ۵٢ درجه و۳۳ دقیقه و ٠/٧۶ثانیه طول جغرافیایی و در ارتفاع ٢۶٢٠ متر از سطح دریا و در ارتفاعات شمال غرب روستای لزور در شمال امامزاده خوشنام و بر صخره سمت راست تنگه ای که آب روستای لزور از آنجا تامین می شود،فلعه ای وجود دارد که اهالی آن را قل دوش می خوانند.قلعه قل دوش دارای پلان مربع و ابعاد اضلاع آن ۵/١٨ متر می باشد. در چهار گوشه این قلعه چهار برج قرار داشت و در فضای داخلی آن چند اطاق ،راهرو و انباری بود که متاسفانه بخش اعظم آن تخریب شده و تنها دیوار گرداگرد آن با ارتفاع۵/١متر باقی مانده است.قطر دیوارهای خارجی قلعه حدود ١٣٠ سانتیمتر و مصالح آن از سنگ لاشه و ملات گچ و گل می باشد.به احتمال زیاد قلعه قل دوش مامن و پناهگاه اهالی لزور در هنگام فتنه و آشوب و جنگ و تهاجم بوده است.آثار حفاری فراوان در سطح تپه و برج های قلعه،اسکلت بنا را منهدم کرده است و تنها بقایای سفال،خاکستر ،گچ و سنگ های در اطراف قلعه بر جای مانده است.قدمت این بنا به قرون ۵و۶هجری قمری می رسد و در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
در منتهی الیه شمال غربی لزور و جایی که روستا به صخره های سنگی منتهی می شود،در ارتفاع ۲۴۵۴متری از سطح دریا و ۳۵ درجه و ۵۲دقیقه و۱۲/۴ثانیه عرض جغرافیایی و ۵۲ درجه و ۳۴ دقیقه و ۳/۷ ثانیه طول جغرافیایی،امامزاده کوچکی وجود دارد که به امامزاده <خوشنام>شهرت دارد.داخل آن با دو قطع سنگ بزرگ و جلوخان آن با احداث دیوار طرفین و با پوشش تیرهای چوبی و لاشه درخت شکل گرفته است.ورودی امامزاده در سمت جنوب و درب ورودی آن از جنس چوب و یک لته می باشد.ترکیب فضای داخلی،شکل طبیعی قطعات سنگی است که روی آنها را گچ مالی کرده اند.اهالی روستا اعتقاد به این امامزاده و معجزات آن دارند.و به همین جهت بر روی یک قطعه تیر چوبی که درمیان امامزاده نصب کرده اند،دخیل های زیادی از جنس پارچه به رنگ های سبز و سیاه بسته و یادداشت هایی کوتاه که بر روی کاغذ نوشته اند بر روی پارچه سبز بزرگی که آویزان است،نصب نموده اندکه جنبه حاجت نامه و اعلام نیاز امامزاده دارد.پشت بام امامزاده از چند قطعه سنگ بزرگ که از ارتفاعات شمالی امامزاده فرو ریخته است،پوشیده شده و گنبد سنگی مخروطی شکل را فراهم نموده است.ضمنا روی قسمت جلو خان از شیروانی سبز رنگ جهت پوشش استفاده شده است.قدمت این بنا متعلق به قرن ۱۰ هجری می باشد.
در فاصله حدود دویست متری جنوب غربی امامزاده معصوم ،بقایای دو ضلع از هشت ضلع و قوس گنبد بالای آن ،از برج یا گنبد مقبره ای شکل هشت ضلعی اولیه باقی است که بقیه قسمت های آن تخریب شده است .اما به همت سازمان میراث فرهنگی بازسازی وبه حالت قبلی بازگشته است.به نظر می رسد این برج نیز مانند بسیاری از برج های مقبره ای منطقه متعلق به قرون ٧یا٨بوده است.گرداگرد این برج شواهد زیادی از بقایای قبرستانی متعلق به زمان های گذشته دیده می شود که ضمن اثبات این مدعا ،بیانگر جابجایی قبرستان جدید از این محل می باشد.به گفته پیرمردان روستا برج تخریب شده ،محل نگهداری اموات امانتی بوده که وصیت کرده بودند آنها را جهت دفن نهایی به عتبات عالیات منتقل نمایند.این برج و محوطه اطراف آن توسط سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار ملی قرار گرفته و محافظت می شود.
امام زاده معصوم
در سمت جنوب شرقی لزور و در مدار ۳۵درجه و ۵۲دقیقه و ۲۳۰۷ثانیه عرض جغرافیایی و در ۵۲درجه و ۳۴دقیقه و۱۳۰۴ثانیه طول جغرافیایی و در ارتفاع ۲۴۰۷متر از سطح دریا،امامزاده ای وجود دارد که به امامزاده معصوم شهرت دارد. بنای امامزاده بسیار زیبا و خوش ترکیب و شامل ستونی مربع شکل در وسط و ۴چشمه طاق در چهارطرف آن می باشد.بر بالای ستون مرکزی و در حد فاصل چهار چشمه طاق گنبد مخروطی شکل با هشت ضلع تعبیه شده است که نمای کلی امامزاده ،به واسطه آن از اطراف،چشمگیر و نمایان می شود.مصالح بنا از سنگ لاشه و ملاط ساروج می باشد.نمای داخلی آن شامل ۴گنبد عرقچین و طاق و تویزه های در بین اضلاع و گنبدها و طاقچه ها و طاقنماهایی در اضلاع می باشد که طاق جناغی دارند و سطح همه آنها با چند لایه گچ اندود شده است.صحن امامزاده در برگیرنده قبور متعددی است که در طی سالیان گذشته ایجاد شده است.برخی از قبرها تا حدود ۷۰ سانتیمتر از کف امامزاده بالاتر هستند اما فاقد ضریح می باشند.قبر اصلی امامزاده مقابل درب ورودی و در سمت غربی صحن قرار دارد.و شامل صندوق چوبی منبت کاری شده ای است که روی آن را با پارچه های سبز پو شانده اند.