روستای طبر / بجنورد / خراسان شمالی

سایتها و وبلاگهای روستای طبر
شهرستان بجنورد / استان خراسان شمالی
www.tabarpic.blogfa.com/
tabar-village.blogfa.com/
www.tabarnews.blogfa.com/
www.tabardiar.blogfa.com/

چشم انداز مختصری از طبر

طبر یکی از روستای خوش آب و هوا واقع در پنجاه و پنج کیلومتری بجنورد است. جمعیتی بالغ بر چهارصد خانوار در آن ساکن هستند.شغل اکثر ساکنان آن کشاورزی و دامداری است.صنایع نیز از رونق خاصی برخوردارند . روستاهای اطراف طبر عبارتند از محمدآباد طبرکه هم اکنون یکی از محله های روستا محسوب میگردد،برزانلوی طبر،گرمک،چهاربید،کلاته طبری،جوشقان ،پشت بام وشوقان. طبر با داشتن باغات فراوان زردالو،گردو،گلابی و انگور بیشترین باغات منطقه را دارا است.باغات رضوی معروف به لق لق در جنوب روستا،باغات دودرختی معروف به ترنقی در شمال روستا ، باغات راهبوم و کاریزدر غرب ،باغات محمد آباد درشرق،باغات چنارخونی کلاته قره در جنوب غربی ،باغات مقصود آباد در شمال غرب از جمله باغات روستا هستند که از زیبایی چشم گیری برخوردارند. طبر با واقع شدن در وسط این باغات و قرار داشتن بر روی تپه از جلوه زیبایی خاصی بهره می برد. قلعه کمرسفید ،قلعه سنگینه ، حمام عمومی ،چنار و چشمه واقع در مرکز روستا ،برجهای نگهبانی ،گورستان قدیمی روستا ،آسیاب آبی ،چندین بنای مسکونی ،بازرا قدیم روستا از جمله آثار تاریخی روستا محسوب می شوند.سرچشمه لق لق یکی از زیباترین جاهای دیدنی منطقه است .پاسگاه انتظامی،دبستان دخترانه و پسرانه ،مدرسه راهنمایی پسرانه و دخترانه ،دبیرستان شبانه روزی پسرانه ،دبیرستان دخترانه،حمام عمومی ،پست بانک ،مخابرات ،دفترخدمات پستی ،شرکت تعاونی روستایی ،مرکز خدمات کشاورزی ،شورای حل اختلاف ،آب ،برق ،تلفن ،چندین گارگاه نجاری ،آهنگری و . . . از جمله امکانات روستا میباشد.زبان محلی ساکنان تاتی میباشد.

کوه خانه دار

بر روی این سخره عظیم که در طبر به کوه خانه دار مشهور است آثار یک قلعه قدیمی بادیوارها و خشتهای سفالی مشاهده میگردد.آثار زیادی از خمره و ظروف سفالی با نقشهای متعدد در آن یافت شده است .

حمام قدیمی طبر


این حمام که قدمت بیش از یک صد سال دارد در کنار چنار و چشمه مرکز روستا از ساروج و آجر سفالی ساخته شده است.معماری و ساخت آن بسیار هنرمندانه و  طبق اصول علمی ساخته شده  که بسیار جای شگفتی است  . این حمام کاملا در زیر زمین ساخته شده و سوخت فعلی آن نفت سیاه است که در قدیم از چوب درختان ارس کوه سالوک استفاده می گردیده .فقط قسمت گنبدی شکل سقف آن برای نورگیربیرون از سطح زمین ساخته شده است .آب آن از همان چشمه وسط روستا تامین میگردد. آب ابتدا به داخل آتش خانه هدایت شده و بعد از گرم شدن در لوله های مارپیچ(داش) به داخل مخزن آب(خزینه)که در کنار آتش خانه ساخته شده سرازیر میگردد.دودکشهای آتشخانه از زیر خزینه و حمام عبور میکنند که این کار باعث گرم شدن حمام نیز میگردد.این حمام ازچند قسمت که هریک بوسیله راهروهایی نسبتا تنگ به یکدیگر متصل گردیده اند. هر شخص که وارد این حمام میشود ابتدا بعد از گذر ازیک راهروی طولانی(حدود بیست متر) وارد رخت کن میشود.بعدا از رختکن راهرویی پنج متری و تنگ وجود دارد که متصل به گرمخانه حمام است.گرمخانه یک اتاق هشت ضلعی است که اطراف آن را ساخته های دیگر حمام احاطه میکنند.ضلع شرقی آن رخت کن . ضلع غربی آن خزینه . ضلع شمالی آن راهروی ورودی اصلی . ضلع شمال غربی نمازخانه . ضلع جنوب غربی جهت استحمام .ضلع جنوب شرقی جهت  تطهیر و فقط ضلع جنوبی تقریبا بسته است .راهروهای حمام به گونه ای است که شخص بعد از خروج از گرمخانه وارد راهروی پنج متری گردیده و بعد از آن به داخل رختکن و بعد از عبور از راهروی بیست متری به خارج از حمام می رسد که در این مسیر بدن وی گرمای خود راکم کم از دست میدهد . این حمام در حال حاضر نیز مورد استفاده قرار میگیرد و شایان ذکر است که یک حمام خزینه ای با قدمت بسیار طولانی تر از این حمام که در کنار آن وجود داشت چند سال پیش تخریب گردید و جای آن نیز یک حمام با معماری جدید ساخته شده است که هم اکنون قابل استفاده نبوده و ساختمان این حمام جدید تخریب گردیده است.
 

مطالب مرتبط

۳ دیدگاه‌

  1. ناشناس گفت:

    سلام خسته نباشید چرا اینقدر دیر به دیر عکس هارو به روز میکنید لطفا واسه کسایی که نمیتونن زود به زود بیان طبر عکس هارو حداقل هفته ای یکبار به روز کنید متشکرم قربانزاده از مشهد

  2. ناشناس گفت:

    سلام لطفا از قدیمی های طبر بیشتر بنویسید تا امثال منی که اصلیتم از طبر ولی چیزی از اون نمیدونم بهتر از وطن ودیارم بدونم از ادمای قدیمی طبر اقوام طبر اتفاقای مهمی که در گذشته در این روستا افتاده خاطره های قدیمی .ممنون غلامی ازمشهد

  3. ناشناس گفت:

    سلام وخسته نباشید.میگم حیف از این طبر وعکس ومناظر قشنگش که آدماش نه همت دارن ونه اتحاد وگرنه طبر میتونست قشنگترین قطب گردشگری بشه ویا حداقل برای ساکنینش وطن خوبتری باشه.حرف منو قبول دارین؟
    بهر حال بازم طبرو عشقه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *