روستای بالاجاده / کردکوی / گلستان

سایتها و وبلاگهای روستای بالاجاده

شهرستان کردکوی – استان گلستان

http://www.balajadeh.ir/

balajadeh.com/

http://www.parbaste.blogfa.com/

 

 بالاجاده از آبادی های بسیار زیبای دامنه شمالی البرز است که جنگل های انبوه و سر به فلک کشیده ی جنوبی آن،جلوه خاصی بدان بخشیده.این محل در تقسیمات کشوری از دهستان سدن رستان غربی بخش مرکزی شهرستان کردکوی از استان گلستان می باشد و در ۵۴ درجه و ۷ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۴۸ دقیقه عرض شمالی و ارتفاع ۱۶۵ متر از سطح دریا و در حدود ۷ کیلو متری جنوب شرقی کردکوی واقع است. این محل از شمال به روستا های ایلوار،چهارده و النگ،از جنوب تا مرزهای شمالی شهرستان دامغان،از شرق به روستا های خرم آباد(خراب مسجد)و میاندره و از غرب و شمال غربی به شهر کردکوی محدود است.سیمای آن مستطیل شکل است و اضلاع بلند آن واع می باشد. سببش نیز وجود دو رودخانه فصلی شرق و غرب محل است که مانع توسعه آبادی گردید. در پس از انقلاب،آبادی به طرف شمال و جنوب توسعه پیدا کرده است. در معماری قدیم بالاجاده به علت مجاور بودن با جنگل چوب به کار برده می شده. پوشش ساختمان های قدیمی برای عموم مردم «گالی پوش» و برای متمولین و اعیان، سفال و به ندرت هم حلب بوده است. ساختمان ها همه رو به جنوب است تا هم نور گیر و هم تبه سمت قبله باشند. در گذشته بیشتر ساختمان ها یک طبقه و شماری نیز دو طبقه بوده است. زندکی گذشتگان در این محل به صورت مجتمع بوده و افراد هر طایفه ای در یک مجتمع که اطراف آن هم چهار دیواری بود به سر می بردند و آنجا به نام همان طایفه نامیده می شد. مانند: اسبو خل Esboxel، مهدیان خل Mahdianxel، قجر خل Qajerxel، بهرام خل Behramxel، یزدی خل Yazdixel و… در چینه و دیوار های قدیمی، سنگ و کاه گل به کار می رفت و عرض دیوار ها از یک متر هم تجاوز می کرد. اما امروزه در پی ساختمان، سنگ، آجر و ملات به کار برده میشود. سقف خانه های دیروزی،سفال و امروزی ایرانیت و حلب است. در مجموع تفاوت زیادی در خانه سازی امروز با گذشته ی آن دیده می شود. خانه ها نسبت به گذشته بلند تر است و به جهت تزیین،داخل خانه را گچ کاری و نمای آن را سنگ کاری می کنند همچنین نورگیر ها بیشتر و بزرگتر شده است.


در قدیم در اطراف بالاجاده خندق حفر می شد.این خندق از شمال شرقی محل یعنی از کنار رودخانه شرقی(محل گذر به سبزه پوش)تا کنار درمانگاه امروزی و از آنجا تا محل مدرسه رادکان حفر شده بود. در محلی که امروزه حمام پایین محله قرار دارد و نیز کنار دبیرستان رادکان، دو دروازه داشت. که در آنجا نگهبانی می دادند. حفر خندق و نگهبانی به جهت دفاع در مقابل تهاجمات سواران ترکمن بوده است. بالاجاده به سبب مجاورت با جنگل و نزدیکی با دریا و داشتن موقعیت میان کوهی، دارای آب و هوای معتدل است. زمستانی سرد و بارانی و تابستانی ملایم و مطبوع دارد. در زمستان به واسطه ی جریان بادهای شمالی تراکم ابرها در کوهستان بیشتر و در نتیجه مقدار برف و باران افزون تر است.علاوه بر جریان بادهای شمالی،بادهای مدیترانه ای و بادهای محلی و همچنین نزدیکی به دریای خزر بر شرایط اقلیمی منطقه تأثیر می گذارند.در بخش جلگه ای این منطقه چند سالی است یخ بندان به ندرت اتفاق می افتد اما ناحیه ی کوهستانی آن در زمستان ها بندرت خالی از برف است به خصوص قله ی «دکالی dekali و درازنو derazno» پر برف ترین کوه های منطقه تا میانه و گاهی تا اواخر بهار پوشیده از برف است.


میانگین بارندگی mm 707 است و مقدار بارندگی در جلگه حدود mm 500 و در پای دامنه mm 900 می باشد. پراکندگی بارش در تمام فصول سال دیده می شود و البته در بهار بیشتر است.حداقل درجه حرارت ۸ درجه زیر صفر و حداکثر ۴۵ درجه بالای صفر و میزان رطوبت نسبی ۵۵ تا ۶۵ درصد می باشد.

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه

  1. ناشناس گفت:

    بالاجاده با این همه پتانسیل نسبت به روستاهای اطراف پسرفت داشته بروید از اتحاددیگران آموزش بببنید تا در آینده پاسخگو باشید.تشکر فرخی از تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *