قیدو – خمین – مرکزی

سایتها و وبلاگهای روستای قیدو

شهرستان خمین – استان مرکزی

http://gheydoo.blogfa.com/

 

موقعیت جغرافیایی قیدو همیشه مورد بحث استادان جغرافیا بوده

استاد محمدی مدرس جغرافیا قیدو را به راه له ای تشبیه کرده که به رودخانه منتهی می شود 

از سرا شیبی که به سرچشمه منتهی می شود را حساب کنید به خاطره شکل دره ای مانند روستا این شکل له ای فرض گرفته شده است.

تقریبا حساب کنید قیدو در یک گودال بزرگ است در کنار رودخانه..

از سمت غرب روستا  ته ها ـ مورـ  آن را احاطه کرده از جنوبش  کوه های ـکوه سفیدـ از شمالش در امتداد  رودخانه قرار دارد  و جنوبش هم به دره ها منتهی میشود….  این ساختار که در کنار هم قرار گرفته بسیار بی نظیر است

که اگر سدی روی این رودخانه زده نشده بود طراوت روستا بهتر از این بود

همیشه این ساختار در مناطق کوهستانی محلی برای یکجا نشینی بوده است و  روستای قیدو مثال خوبی از یک روستای دره ای برای اساتید جغرافیا بوده است..

از کسسانی که تا به کنون از این منظره دره ای قیدو دیدن نکردند  یک بار هم که شده از این مناظر دیدن کنید…مطمئن باشید لذت می برید مخصوصا در فصل بهار….

در کتاب " گذری در تاریخ خمین " نوشته که این روستا از نام یکی از سرداران مغول گرفته شده است . این شخص نامش " قیدو خان " بوده که به خاطر افتخارات زیادی که کسب کرده نام روستای ما را به نام او گذاشتند یا شاید روستا و زمین های او را به عنوان پاداش به او داده اند ؟؟؟!!  یا اینکه از قدیمی های قیدو شنیده ام که گفته اند "قیدو" به خاط این قیدو شد که مردم قید آب نبودند –به خاطر زیاد بودن آب-  که اینطور میشود : قید + او  ( آب ) = قیدو  ….؟؟؟!!!

  

علت بوجود آمدن قیدو را هم در کنار رودخانه پر آب و خروشان قم رود قرار گرفتن ، می دانند .یا اینکه سرزمین حاصلخیزی بوده ولی نظریه جامع تر و بهتری وجود ندارد ولی با وجود تاریخی شناخته شدن سنگ نگاره های قیدو  فکر کنم تاریخچه قدیمی داشته باشد.؟؟!!

 

   مخلص کلام اینکه ما تا کنون نظریه مورد قبولی  در مورد اسم قیدو یا تاریخچه آن که چگونه بوجود آمده یا اینکه اولین ساکنان قیدو یا اینکه چه طایفه ای برای اولین بار در قیدو مستقر شدند نداریم ..شاید شما اطلاعات بیشتری درباره این موارد داشته باشید که خوشحال می شویم از نظریه های شما در این بحث استفاده کنیم….

 

هر طایفه یا خانواده می تواند در مورد کوچ یا مهاجرت  پدران و پدربزرگان خود به "قیدو" در قسمت " یادگاری بنویس" برای ما و دیگر اهالی توضیحاتی بدهد و ما را از تاریخچه "قیدو " و گذشتگان و بزرگان آن  آگاه کند.

 

چاله خندق"

 

این مکان معروف که بیش از ۲۰۰ سال قدمت دارد از سمت شمال به مسجد و حمام عمومی قدیم ، از  سمت غرب به برج حیدر آقا عزیز و ازسمت شرق به خانه قدیم مرحوم حاج نصرا… طاهری و خانه مرحومه خاله خاتون جان معروف به پزشک روستا محدود می باشد.

 

            یکی از استادیوم های ورزشی آن زمان بود که تمامی بچه ها در آن به انواع بازیها سرگرم بودند مثلا دیوارهای بلند چاله خندق مکان مناسبی برای بازیهای چوچو یا قایم موشک وچوب ،چوب  وکوشک بازی وچوب توپه وکمر بندبازی ودب بازی و… بود که در این بازیها بچه ها به دو گروه تقسیم می شدند و با  رعایت مقررات آنها بازی می کردند (که البته بعد ها این بازیها تغییریافته و   و جای آن را فوتبال و والیبال و… گرفته است)

 

           این چاله خندق مکان اجتماعات عمومی هم بوده است از جمله مهمترین این تجمعات مراسم عزاداری ظهر عاشورا  است که هنوز صدای نوحه های مرحوم حاج نصر ا…طاهری( با نوحه ،ای عزیز فاطمه دستم به دامانت . . . . . ) با لحن خاص در دور نخل و مرحوم حاج علی اکبر میر محمدی( با نوحه ،مران یک دم ساربان اشتر . . . . .) ومرحوم مشهدی قاسم طلائی (با نوحه ،حسین حسین حسین حسین     ای آه و واویلا حسین )در میان دسته سینه زنی به گوش می رسد . بعضی اوقات هم محل اجرای تعزیه و یا سخنرانی بزرگان روستا و یا منطقه بود

 

چاله خندق نه تنها در برگزاری مراسم عزاداری بلکه در مراسم جشن وعروسی نیز نقش بسزایی داشت که در آن ایام (قبل از انقلاب)دامادهای دیروز که پیرمردهای امروزی هستند بعد از ظهر عروسی و بعد از بردن داماد به حمام عمومی و پوشیدن لباس دامادی در وسط چاله خندق بر تخت دامادی می نشاندند و اقوام و دوستان در جلوی داماد به رقص و پایکوبی مشغول می شدند و بر سر آقا داماد شا باش می رختند

 

              و خلاصه که این چاله خندق ایستگاه مینی بوس حاج قدرت اسماعیلی هم بود

در نهایت اینکه این میدان چند منظوره که از قدیم در مرکز روستا طراحی شده است تا به حال در زندگی مردم سهم زیادی داشته است.و امروزه این میدان نیز مرکزکار یابی برای کارگران روز مزد و تجمع بازنشستگان ومرکز خرید وفروش کالاهای مازاد برمصرف وعصرها هم محل تجمع جوانان ونوجوانان خسته از سرکار آمده که با خوردن بستنی از مغازه آقا سید ومبادله smsوگاهی بازی گل کوچک ویا موتورسواری ومانور آنها وگاهی پارک ماشین های مدرن به جای آن اسبهای قشنگ والاغهای جورواجور دیروز، به کار کردهای این میدان تاریخی معنای دیگر می دهد. گرچه ممکن است به دلیل اجرای طرح به حساب هادی آن را خراب کنند و نمایی دیگربه آن دهند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *