روستای خان آباد / خمین / مرکزی

سایتها و وبلاگهای روستای خان آباد

شهرستان خمین – استان مرکزی

http://www.khanabadd.com/

 

قدمت تاریخی منطقه : 

با توجه به تحقیقات باستان شناسی که در زمینه سکونت انجام گرفته قدمت سکونت در این منطقه به حدود ۳۰۰۰ سال پیش برمی گردد که در آن زمان قبیله ایی از زرتشتی ها در منطقه ایی  که همکنون به نام قلعه گبری معروف است سکونت داشته اند که همکنون نیز آثار این قلعه قدیمی که در بالای کوه قرار گرفته و آثار خانه هایی که در دامنه همان کوه  قرار داشته اند و زیر خاک مدفون شده اند  با قدمت ۲۷۰۰ تا ۳۰۰۰سال موجود می باشد  . ولی متاسفانه به علت کم توجهی سازمانهای مرتبط  به آثار باستانی این منطقه چندین سال است که مورد چپاول قرار گرفته و بسیاری از آثار آن به غارت رفته است. 

روستای خان آباد نیز از دیر باز به علت وجود آب و زمین های مناسب جهت کشاورزی و امرار معاش و همچنین وضعیت خوب شکار وعبور کاروان های متعدد از این منطقه ؛  به صورت های مختلف وجود داشته .در گذشته نیز به علت اینکه اهالی از هجوم دزدان و حیوانات  وحشی  در امان باشند خانه ها را به صورت متمرکز و یا صورت قلعه می ساختند و گروهی که شامل چند خانوار بودند داخل قلعه زندگی می کردند که آثار انها کم وبیش موجود است . با گذشت زمان  و افزایش جمعیت وتامین امنیت در روستا ها کم کم از حالت تمرکز درآمده و خانه ها به صورت پراکنده ساخته شده اند .

 

 

آثار تاریخی به جای مانده :

 

قلعه گبری : وجود سه قلعه گبری در منطقه که قلعه گبری شماره یک در انتهای ضلع شرقی کوه الوند قرار دارد و با توجه به سازه های داخلی آن نسبت به دو قلعه دیگر بزرگ تر و کاملتر بوده و در محوطه آن انواع و اقسام سفالهای شکسته یافت می شود .قلعه گبری دوم در ضلع جنوب شرقی کوه نسار قرار دارد که نسبتا کوچکتر است و قلعه گبری سوم که روی کوه مشرف به روستای لکان( قلاقروسی ) واقع شده است . این سه قلعه از جمله آثار به جای مانده از هزاره های قبل از میلاد می باشند که متاسفانه به علت کم توجهی سازمان های  مرتبط  دستخوش  چپاول  شده  و بسیاری از آثار آنها به غارت رفته اند .

 با توجه به اینکه در گذر زمان بسیاری از آثار آنها از بین رفته ولی هنوز می توان  محدوده  قلعه ها  و دیوارهای  به جای مانده  از آنها و سازه های داخلی آنها را مشاهده  کرد .

چشمه ایی در پایین دست قلعه وجود دارد که با توجه به ارتفاعی که قرار گرفته سرتاسر سال آب در آن جریان دارد و اطراف چشمه سازه هایی سنگی وجود داشته که آثار آن به چشم می خورد :

وجود ۶ قطعه سنگ نگاره  حاکی از قدمت کهن منطقه دارد که متاسفانه این سنگها به طرُق مختلف به غارت رفته یا شکسته شده اند اما  خوشبختانه دو قطعه از آنها به جایی مانده است .

غار ها و آثار به غارت رفته آنها :

چهار غار در  کوه های منطقه وجود دارد که هر کدام به نحوی آثار آنها توسط برخی افراد بیگانه به غارت رفته اند . دو عدد از این غارها در کوه الوند و در ارتفاع حدودا ۲۰۰۰ متری و یکی در کوه گًرٍه در ارتفاع ۵۰۰ متری  قرار دارد و دیگری در کوه نسار در ارتفاع ۶۰۰ متری کوه واقع شده.

با توجه به آثار به جای مانده در غارهای الوند احتمالا در زمان های کذشته سکونت در این غارها وجود داشته است که در سالهای اخیر به علت حفاریهای غیر مجاز قسمتهای مختلف این دو غار تخریب شده است .

بنا بر تحقیقاتی که در زمینه این غار انجام شده و اظهارات چندین گروه غار نورد این غار به دریاچه ایی که در زیر این کوه قرار دارد  منتهی می شود و همچنین بنا بر حکایاتی که سینه به سینه رسیده گویا در گذشته در قسمت دامنه های کوه ورودی یا کانالی وجود داشته که راه دسترسی مردم منطقه به آب بوده و این ورودی با گذشت زمان تخریب شده که همکنون می توان آثار آن را در دامنه کوه مشاهد کرد.

غار کوه گٌرٍه :(نام ثبت شده این غار در کتاب غار و غارنوردی نوشته علی جوان شاد : غار خان آباد)

 این غار در ارتفاع ۵۰۰ متری کوهی در ضلع جنوب شرقی روستای خان آباد معروف به کوه گَرٍه قرار دارد و ورودی آن به طول ۲۰ متر به حالت افقی بوده و بعد از آن به طول ۴۰ متر با شیب ۶۰ درجه ادامه پیدا کرده و در نهایت  به صورت  حفره ایی کاملا عمود در آمده  و تا سطح آب  ادامه می یابد که محوطه ایی بسیار وسیع در زیر کوه خالی است . ارتفاع قسمت عمودی آن حدودا  ۲۰۰ متر می باشد و جهت ورود به آن نیاز به تجهیزات کامل می باشد  .  

آب موجود زیر این کوه جریان داشته و در سالهایی که وضعیت بارندگی زیاد است از دامنه های کوه چشمه هایی  به صورت موقت جریان می گیرد همچنین سوراخی در نوک کوه وجود دارد که به سطح آب راه دارد و صدای جریان آب از آن به گوش می رسد و اطراف آن خزه های زیادی وجود دارد و در فصل سرما  از آن  بخار بیرون می زند ..  

 

حفره ایی به نام سوراخ بند باز :

در بلندترین نقطه کو گره حفره ایی وجود دارد که مردم منطقه آن را به نام سوراخ بند باز می شناسند و بنا بر بر روایات سینه به سینه این حفره محل کمین و پناه گاه شخصی به نام بند باز بوده البته قسمت هایی از آن تخریب شده است  .محل دفن این شخص نیز در دامنه های همین کوه قرار داشته که در گذشته مورد حفاری  قرار گرفته است .

 

سنگ گِنه :

در گذشته مردم روستا جهت تعیین زمان نقل و انتقال آب قنات  از یک کشاورز به کشاورز دیگر جهت آبیاری زمینها و باغ ها از این سنگ به عنوان ساعت استفاده می کردند این  سنگ در  ضلع جنوب شرقی کوه گره و در دره ایی  به نام دره گِنه قرار دارد تعیین زمان به این صورت بوده که در هنگام غروب زمانی که سایه کوه به این سنگ می رسیده زمان نقل و انتقال آب  فرا می رسیده . 

این سنگ همچنان ثابت و استوار با هزاران راز و رمزی که در سینه خود دارد پابرجاست .

 

کمین گاه شکارچیان (کُلِه):

در ارتفاع ۲۷۰۰ متری کوه الوند آثار پناه گاهی وجود دارد که در گذشته پناه گاه و کمین گاه شکارچیان بوده و آثار آن به جای مانده است  .

 

مطالب مرتبط

۲ دیدگاه‌

  1. ناشناس گفت:

    خوب بود اما کم بود .

  2. ناشناس گفت:

    تصاویر و عکس ها چرا بالا نمیان!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *