کوزه – همدان – همدان

سایتها و وبلاگهای روستای کوزه

شهرستان همدان – استان همدان

http://kowzareh.blogfa.com/

 کوزره کجاست؟       

کوزره (Kowzareh)، مرکز دهستان شوردشت از توابع بخش قهاوند شهرستان همدان است.[۱]این روستا،از شمال به روستای خیرآباد و از جنوب به روستاهای خردمند و عبدالرحیم، از شرق به روستاهای ورکش و خماجین و از غرب به روستای مسلم‌آباد منتهی می‌شود.کوزره در یک منطقه هموار واقع شده است که از طرف غرب توسط کوه های زاگرس محدود می شود. بلندترین قله این رشته کوه " قزل داغ" است . این روستا در ۵۷ کیلومتری جنوب شرق همدان(مرکز شهرستان) و ۲۲ کیلومتری جنوب غرب قهاوند(مرکز بخش) واقع شده است.

درباره وجه تسمیه روستا گفته می شود که در قدیم مردم به وجود طلا در قزل داغ معتقد بوده اندو وقتی این ماده گران قیمت در این مکان جستجو می شود و بدست نمی آید یک نفر با صدای بلند فریاد می زند که کو زر؟ که بعدها به کوزره تبدیل شده است.حتی یکی از راه های روستایی که به همین کوه منتهی می شود« قزل یولی» به معنای راه طلا نام دارد که روایت ذکر شده در مورد وجه تسمیه روستا را تایید می کند.همچنین بعضی ازافراد معتقدند، نام روستا ابتدا«کوه زر» بوده که بعدها به کوزره تبدیل شده است.

درفرهنگ لغات دهخدا آمده است :کوزره مرغی باشد کوچک کبودرنگ و او بیشتر در آب می باشد. (برهان ) (آنندراج ). یک نوع پرنده آبی و کبودرنگ و کوچک . (ناظم الاطباء). مصحف کودره وگودره.(حاشیه برهان چ معین ). رجوع به کودره شود . دردیکشنری دیجیتال آسیای شرقی به عنوان نام یک پرنده آبی اشاره شده است.

قلعه تاریخی کوزره

         کوزره یکی از روستاهای قدیمی استان همدان است. در کوزره قلعه ای وجود دارد که قدمت آن به درستی مشخص نیست لیکن براساس تخمین به بیش از ۳۰۰ سال بر می گردد. این قلعه دارای چهار برج در چهارگوشه بوده است. اما امروره تنها یکی از برج های آن باقی مانده است. در این برج ها نگهبانانی جهت نگهبانی گمارده می شده اند. قلعه بخاطر امان بودن از بیم دشمن ساخته شده و در داخل آن زندگی طایفه ای جریان داشته است. این قلعه ظاهراْ توسط شخصی بنام محمدرضا ایجاد شده که وسعت قلعه بیانگر متول بودن وی بوده است. به همین خاطر در بین اهالی روستا به قلعه «مرضا» معروف است. در حال حاضر از این قلعه تنها دیواری باقی مانده است. علاوه بر این دو قلعه دیگر نیز در کوزره بوده است.           

      در مورد ساخت قلعه روایت می کنند که برای ساخت قلعه گل فراوانی تهیه می کرده اند و تعداد افراد زیادی گل را ورز می داده اند. برای اطمینان از اینکه گل آماده شده برای استفاده در دیوار قلعه مناسب است یا نه؟ مقداری از گل تهیه شده را در مسیر آب جاری قرار می داده اند و چنانچه بعد از حدود ۲۴ ساعت اگر گل از هم باز نمی شد به معنی مناسب بودن گل بوده است. اگر هم گل باز می شد آنقدر آن را ورز می دادند تا از آزمایش مربوطه موفق از آب درآید. لذا بخاطر همین دقت مشاهده می شود که پس از سال ها از ساخت قلعه دیوار آن همچنان استوار باقی مانده است. قسمت های از دیوارها که از بین رفته اند بر اثر فرسایش طبیعی از بین نرفته اند بلکه بر اساس خواست افرادی از بین رفته اند.

امامزاده خاتون علیه السلام

امامزاده روستا به نام امامزاده خاتون (ع) علیرغم اینکه دارای شجره نامه نمی باشد ،مورد احترام اهالی روستا و روستاهای مجاور است و مردم نذورات خود را وقف این امامزاده می کنند.

به اعتقاد اهالی روستا وروستاهای همجوار امامزاده دارای کراماتی بوده و هست .این امامزاده در کنار جاده کوزره به قهاوند و در جنوب شرقی روستا واقع شده است.ساختمان آن قدیمی و نیاز به تعمیر و نوسازی دارد.گورستان عمومی روستا و مزار شهدا نیز در این منطقه قرار دارد.(

شجره امامزاده خاتون علیه السلام

 شجره نامه امامزاده خاتون(س) روستای کوزره از سوی سازمان اوقاف و

 امورخیریه و مرکزتحقیقات اسلامی قم مورد تأیید قرارگرفت.

 براساس شجره‌نامه نسب حضرت امامزاده خاتون سلام الله علیها با ۱۸

پشت به حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام می‌رسد.

 

مسجد صاحب الزمان(ع)

 این مسجد در محل مسجد سابق و در محله بالا در شمال روستا بنا شده و کارهای ساختمانی آن از اوایل دهه ۶۰ آغاز شد.علیرغم گذشت بیش از ۲۰ سال از شروع احداث بنا هنوز ساختمان مسجد بطورکامل تکمیل نشده است. در سالهای اخیر با کمکهای خیرین قسمتهایی از ساختمان مسجد کامل شده است،اما هنوزبه کمک خیرین نیاز است.

 مسجد امام حسین(ع)

این مسجد در جنوب روستا و در ابتدای محله" چوغور محله" واقع شده است.عملیات ساختمانی آن از سال ۱۳۸۳ آغاز و در سال ۱۳۸۵ ساختمان اصلی مسجد به بهره برداری رسید.تمام هزینه های این مسجد ازفنداسیون تا مرحله بهره برداری ازطرف اهالی روستا تامین شده است.وبرای اتمام کامل آن به کمک های خیرین ومومنین نیازمنداست.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *