وانان – شهرکرد – چهارمحال و بختیاری
سایتها و وبلاگهای روستای وانان
شهرستان شهرکرد – استان چهارمحال و بختیاری
وانان در بیست کیلو متری غرب شهرکرد واقع شده است از شهر کرد که راه می افتیم ابتدا میرسیم به شهر سورشجان ،بعد به خوی و سر انجام وانان.
وانان مثل یک جام بین کوههای بلند وکوتاه قرار گرفته است در جنوب وانان دو تا کوه بلند و مرتفع بنام سنگرهای یک ودو قرار گرفته اند . ارتفاع این دو کوه سطح جلگه ی وانان دست کم هزارمتر است .سنگراول در شرق و سنگر دوم در غرب دره واقع شده اند .سینه کش این دره یعنی بین دو سر سنگر های شرق و غرب جنگل پر درختی واقع شده و پوشیده شده از بو ته های گون و بادام کوهی وسایر درختچه های جنگلی .این جنگل متعلق به آستانه ی مقدسه ی پیر خدیجه (س) بوده ومردم نمی توانسته اند برای تاًمین سوخت زمستانی از بوته های گون وچوبهای خشک آن استفاده کنند .به این دلیل این جنگل تابه حال سالم مانده ومنظره ی باصفا وچشم نوازی به جنوب وانان داده .پائین دامنه ی سنگر یک که در شرق واقع شده آب بسیار گوارائی از زمین می جوشد که مورد علاقه ومصرف مردم ده است و اراضی استانه ی مقدسه ی پیر خدیجه (س) هم با آن سیراب می شود .این چشمه به نام چراغنا معروف است .فلسفه ی این نام گذاری هم این است که می گویند این چشمه شبهای جمعه چراغانی می شود .اهالی وانان و به خصو ص جوانان تابستان ها برای تفریح جمع می شوند سر این چشمه اتش می افروزند وپاسی از شب را انجا دور هم می گذرانند .گاهی هم گله دارها در اطراف ان چادر میزنند و شبها اتشی بپا میکنند که از دور منظره ی با شکوهی دارد .هر سال در او اخر اردیبهشت ماه که کار جوب روبی واماده شدن برای ابیاری مزارع به پایان میرسد در یک روز به خصوص اهالی وانان از زن ومرد پیر و جوان به طوردسته جمعی می روند تو این دره وچادر می زنند .تا غروب همه به تفریح وزیارت می پردازند . در غرب وانان کوه تنگ بیدکان واقع شده است که از انجا به زرد کوه و کوههای بختیاری می روند شمال وانان هم کوه حرستان با قلعه ی بلندش و نیز دره های قند اب وخوش اب قرار گرفته اند هر یک از این درهها یک قنات اب گوارا هم دارد و مزارع سر سبز و پر بار و محصولی در انجا دایر اند این قنات ها در دامنه دو کوه قرار گرفته اند که به گردنه های ارجنک و اقبلاغ معروف ند
در شرق ان کوه بزرگ بردل واقع شده است که در بهار بسیار سر سبز و با صفاست در این کوه چشمه ای جاری است که به چهل پستان معروف است و اب گوارایی دارد و باغهای میو و تاکستانهای سینه این کوه را سیراب می کند یک رود خانه هم به نام دراز دره از وانان عبور می کند این رود خانه از بلندیهای فراز روستای هارونی در شش کیلو متری غرب وانان سر چشمه می گیرد و در مسیر خود از چشمه های جوشان کناره های خود هم تغذیه می شود چهار نهر بزرگ برای ابیاری چهار قسمت از اراضی وانان و قسمتی از خوی از این رود خانه منشعب می شوند .طول این رودخانه دوازده کیلومتر است و تا سورشجان و پردنجان هم جریان دارد . اراضی وانان به شش قسمت تقسیم شده است : دو دانگ در نسه ؛ دودانگ در بر افتاب و دره قند اب ؛ و دو دانگ هم در کرگرشت و دره ی خوش اب که در وسط قرار گرفته است. اراضی وانان خیلی پر بار و حاصل خیز اند البته به شرطی که بارندگی و ابسالی باشد این روزها باغهای انگور فراوانی در این اراضی سه گانه ی وانان دایر شده اند لازم به ذکر است تا سال ۱۳۴۲، ارباب اجازه نمی داد کسی درخت کاری کند و باغ میوه وتاکستان ایجاد کئد . رعایا فقط اجازه داشتند گندم، جو ،گاو دانه و ارزن بکارند.
وسط ده یک میدان مربع شکل که مساحتش حدود هزار متر است قرار دارد بر خی از بر نامه ها و ایینهای جمعی روستا مثل مراسم تعزیه وسط این میدان بر گزار میشود.
بقعه حضرت خدیجه (س) از نقاط دیدنی و شاخص وانان به شمار می آید.
تاریخچه
چند خانوار در وانان زندگی می کردند که همه از فرزندان یک خانواده بودند حدود صد سال پیش از دهات پیل آباد(فیل اباد امروزی واقع در شهرستان فارسان) و بابا حیدر به آنجا مهاجرت کرده بودند سید رسول یکی از بزرگان این خانواده بود. روزی جارچی می رود بالای یک بام مسلط به خانه های ده و با صدای بلند از مردم می خواهد که در میدان ده جمع شوند تا به صحبتهای سید رسول گوش دهند مردم جمع می شوند سید رسول بر بلندی می ایستد و برای مردم صحبت می کند آن روز سید رسول خوابی را که شب قبل دیده بود برای مردم تعریف می کند می گوید: « که دیشب جدم امام رضا (ع) را در خواب دیدم ایشان به من فرمودند که خواهرم پیر خدیجه (س) در دره سنگر دفن شده ومرا با خود به دره سنگر بردند و جای آن را به من نشان دادند فرمودند تو باید به مردم مسلمان وانان بگویی که روی قبر پیر خدیجه (س) یک بقعه بسازند و خودت متولی آن بقعه بشوی تا اینجا زیارتگاه مردم مسلمان بشود هر کس به زیارت پیرخدیجه بیاید همانند ان است که به زیارت من آمده باشد»
مردم به دنبال او به دره سنگر می روند و محوطه ای را که او نشان می دهد سنگ چین می کنند بعد از مدتی هم با آجر ومصالحی که ازدهکرد(شهرکرد امروزی) می آورند گنبدی روی آن می سازند از آن پس دره ای که بین دو کوه جنوبی وانان واقع شده بود و قبلا به دره سنگر معروف بود به دره ی پیر خدیجه (س) معروف شد و زیارتگاه مردم آبادیهای وانان، اسد آباد ، هارونی ، سورشجان و خو ی گردید و اکنون نیزمردم از نقاط مختلف استان به این مکان مقدس می ایند.
بقعه مرحوم میر صفی الله
از دیگر مکانهای مقدس وانان می توان به بقعه سید میر صفی الله اسدی شاعر و ادیب وانانی اشاره کرد.مرقد ایشان روبروی مخابرات وانان قرار دارد در سال ۸۶ بقعه این مرحوم بزرگوار باز سازی شد و شکل زیبایی به خود گرفت واکنون زیارتگاه مردم روستای وانان و اطراف میباشد این شاعر پارسی گوی وعاشق امام حسین اشعار زیادی از خود به یادگار گذاشته است .
مساجد و حسینیه
روستای وانان هم اکنون دارای پنج مسجد می باشد ۱-مسجد ابو الفضل ۲- مسجد جامع ۳- مسجد سید الشهدا(ع) ۴- مسجد تکیه سادات ۵-مسجد نوٍ؛ همچنین روستای وانان دارای یک حسینیه بزرگ نیز می باشدکه ایین محرم در ان برگزار میشود این در حالی است که وانان هم اکنون فاقد مجموعه ورزشی و کتابخانه با وجود ورزشکاران و دانش اموزان زیاد می باشد .
حمام
از جمله ساختمانهای ده ، باید از حمام وانان یاد کرد. حمام وانان یکی از حمامهای دیدنی است . این حمام در کناریک دره ودرداخل یک بیشه ی پر از درختان کهن سپیدار وکبود وبید فرو رفته؛ کنار دره ای که از شمال وانان یعنی دره های قنداب و خوش آب شروع می شود و تادرازدره ادامه پیدا می کند .
نهر آبی نیز از کنار آن می گذرد که زمینهای کرگرشت را آب می دهد . روی هم رفته موقیعت خوش منظره ای دارد وقتی به این حمام نزدیک می شوید جز سردر ورودی آن چیزی پیدا نیست پشت بام حمام تقریبا هم سطح زمین است ورودی حمام در حدود سه متر از سطح زمین پایین تر است. روی این گنبد پنج جام مدور از شیسشه های الوان کار گذاشته اند که نور آفتاب را به درون محوطه هدایت می کنند وسط حمام نیز یک حوض سنگی است وسعت صحن گرم خانه در حدود ده مترمربع است این گرمخا نه چند تاستون سنگی بلند دارد که پایه های طاق آن را تشکیل می دهند. خزینه درسمت غرب آن واقع شده.. تون یا به اصطلاح امروزی کوره حمام زیر خزینه ، یعنی درسمت غرب حمام واقع شده و راه ورودی به آن از پشت حمام است قدمت این حمام را به زمان پادشاهی ناصر الدین شاه نسبت می دهند و باید گفت که یک شاهکار معماری است البته بعد ها چند تا دوش هم به این حمام اضافه شده است که جای خزینه را گرفته اند ولی اهالی وانان هنوز از این حمام استفاده می کنند اخیرا توجه سازان میراث فرهنگی به این حمام جلب شده است ولی چون حمام دیگری در آنجا نیست اهالی حاضر نیستند از آن دست بردارند مگر حمام دیگری برایشان ساخته شود . این حمام اکنون جزو اثار باستانی می باشد
شغل عده کمی از روستاییان (بخصوص جوانان که اکثرا به قول خودمان خلاطه ای هستند) کشاورزی است.به هر حال کشاورزی چهره خود را حفظ کرده و اندک معدودی مشغول به شغل کشاورزی هستند .
از محصولات کشاورزی وستای وانان می توان به گندم جو لوبیا عدس یونجه و شبدر( برای خوراک حیوانات) و انواع صیفیجات اشاره کرد کشاورزان زحمتکش روستای وانان در نواحی خوش اب، قند اب سنگ نمک ، بر افتاب و "زیر جو خوی"مشغول به کشت این محصولات میباشند
از دیگر محصولات می توان به انگور بادام گردو زرد الو و الوچه اشاره کرد کشاورزان در فصل پاییز پس از برداشت محصول انگور ازباغ ، انگور ها را بار زده وبرای فروش به شهر های دیگر می برند البته به دلیل سردی هوا دراین منطقه انگور ها بسیار دیر به ثمر می رسند و در ان هنگام انگور زیادی به بازار امده و قیمت انگور ارزان شده است بدین سان برداشت انگور چندان سودی ندارد
سلام چرا شجره نامه فامیل های وانان را نمی نویسید الان شجره نامه اهالی هارونی نوشته شده و مردم وانان با قدمت زیادی که دارن از پیشینه خود بیخبر هستند لطفا این کار را انجام دهید،صمنا شجره نامه فامیل کریمی را هم ذکر کنید که بختیاری هستن یا نه ،متشکرم
سلام از بزرگای فامیل خودتون ک بپرسین بهتون میگن
و اینم بگم که همه خانواده ها روستا اصالت بختیاری دارن
طایفه های ممصالح،بابادی،باورصاد،ململی،گورویی،مدملیل،گله و…
از چنارود اصفهان،نجف اباد،ایذه،مسجد سلیمان و… که تو این روستا ساکن شدن
سلام
اول اینکه تمامی مردم روستا اصالت بختیاری دارن و بعده مهاجرت از زادگاه أصلی خودشون به هر دلیلی ساکن روستا وانان شدن.
مردم روستا از طایفه های بابادی،ممصالح،باورصاد،گله،ململی،مدملیل،دینارونی حتی زراسوند هستن.
از چنارود و نجف آباد اصفهان
سمت کوهرنگ و چغاخور تو استان خودمون
ایذه و مسجدسلیمان و… مهاحرت کردن و ساکن روستا شدن.
درباره فامیل کریمی هم دقیقا باید از بزرگتر فامیل خودتون بپرسید ولی فک کنم از منطقه چغاخور مهاحرت کرده باشن به روستا
ممنونم که از ما بختیاری ها نوشتید،،، زنده باد وانان🇮🇷