کلهرود- شاهین شهر و میمه – اصفهان
سایتها و وبلاگهای روستای کلهرود
شهرستان شاهین شهر و میمه – استان اصفهان
http://kalahrod.persianblog.ir/
غار کلهرود (Kalahrood) در حدود ۳۰ کیلومتری شمال مورچه خورت در جاده قدیم کاشان و در فاصله ۱۱۰ کیلومتری اصفهان قرار دارد.
این غار در میان دره کم عمق و در ارتفاع کوتاهی از سطح رودخانه و در نزدیکی روستایی با همین نام واقع شده ست. غار کلهرود یکی از غارهای غیر آهکی معروف استان اصفهان است که معروفیتش بیشتر به خاطر گلی بودن آن می باشد.
غار کلهرود به سوى جنوب دهان گشوده و از سطح دریا ۱۴۵۰ متر ارتفاع دارد. به نظر مىرسد غار در اثر نفوذ آب رودخانه در زمانى که بستر آن پنجاه متر بالاتر از مسیر امروزیش بود، زایش یافته باشد ورودى غار دالانمانند و داراى سقفى کوتاه است که حداکثر پهناى آن بیست متر و حداقل آن چهار متر مىباشد که با شیبى تند که در برخى از بخشها حالت پرتگاه پیدا مىکند ادامه یافته و پس از طى حدود شصت متر به تالار کوچکى مىرسد. تالار کوچک بیضى شکل بوده و ابعادى حدوداً سى در چهل متر دارد و بلنداى آن به حدود شش متر مىرسد. تالار کوچک با دالانى کوتاه به تالارى بزرگ یا وسیعترین فضاى غار متصل مىگردد. این تالار از تالار قبلى کمى بزرگتر بوده و ابعادى در حدود ۳۰ متر در ۵۰ متر دارد. این تالار از پدیدههاى زیبا و کمنظیر این غار به حساب مىآید. سقف و دیوارهاى این بخش پوشیده ازغارسنگهاى گلکلمى و کف آن پوشیده از چکیدههاى مخروطى دانه انگورى مىباشد حوضچهاى مملو از آب، زیبایىبخش این مکان است.
سمت راست این تالار بازدیدکنندگان را به انتهاى غار که فضایى گرد با سقفى کوتاه دارد مىبرد. در مرکز این تالار میدانکى قرار دارد که وسعت آن حدود شصت متر مربع و در مرکز آن چالهاى کنده شده که گویا محل برافروختن آتش بوده است و نزدیک تنها چاه موجود در غار است، که دهانه آن حدود دو متر و ژرفایى حدود پنج متر دارد. این محل احتمالاً قرارگاه افرادى بوده که در کوتاه مدت در آن مسکن مىگرفتهاند زیرا گذران زندگى در بلندمدت و افروختن آتش در اعماق غارها به علت دود حاصل از سوختن آتش امرى محال است. براى مطالعه زندگى انسانهاى غارنشین فقط باید بخشهاى ابتدایى غارها را مورد مطالعه قرار داد حتى اگر آثارى از این نوع زندگى در اعماق غارها یافت شود. از سمت راست این تالار دو دهلیز جدا مىشود که یکى به اعماق غار رفته و کور مىگردد و دهلیز آبرو است و دیگرى با شیبى تند و چاه مانند به سوى دهانه غار رفته و ورودى دوم یا چاه مانند غار را تشکیل مىدهد. مجموعه کلیه دهلیزهاى قابل عبور و تالارها و دالانهاى غار درازایى در حدود هزار و دویست متر دارد. ژرفترین بخش غار انتهاى چاه و تالار بزرگ حدود هزار و چهارصد متر از سطح دریا ارتفاع دارد. ژرفاى دهانه غار تا پستترین نقطه آن حدود پنجاه متر است
به فاصله دو ساعت از غار کلهرود و در سمت شمال غرب آن چاهى آهکى، اسید ساخته قرار دارد به نام چاه «وزمه» این چاه به وسیله {مشهدى رمضان}، مقنى روستا، مورد کاوش قرار گرفته است. چاه استوانهاى شکل بوده و قطرى برابر سه متر و ژرفایى برابر شانزده متر دارد و زیستگاه کبوتران است. براى یافتن دهانه آن باید از بلد محلى استفاده کرد. چکنده چندانى در غار وجود ندارد و بیشترین غارسنگ آن چکیدههایى مخروطى است که سطح آنها همانند خوشه انگور است که مانند چکیدههاى تالار دوم غار «رودافشان» است
غار چاه وزمه (کلهرود)
این غار در نزدیکی آبادی کلهرود در ۳۰ کیلومتری شهر مورچه خورت اصفهان در میان دره کم عمقی در ارتفاع کوتاهی از سطح رودخانه جای دارد. غار از یک دهلیز اصلی تقریباً به طول ۱۰۰ متر که به تالار عظیمی به طول ۱۲۰ و عرض ۵۰ متر می رسد تشکیل شده است. یک شاخه باریک و ساده در انتهای غار قرار دارد که باید خزیده به درون آن رفت. این شعبه و تالار و دهلیز اصلی روی هم رفته به ۳۰۰۰ متر می رسد که تا قبل از کشف انتهای غار قوری قلعه طولانی ترین غار شناخته شده ایران به شمار می رفت.