قلعه پایان – گلوگاه – مازندران
سایتها و وبلاگهای روستای قلعه پایان
شهرستان گلوگاه – استان مازندران
http://ghalehpayan-village.persianblog.ir/
روستای قلعه پایان در قسمت شمال ایران و واحد شرقی استان مازندران قرار گرفته است. حد شمال آن به دریای خزر و حد شرقی آن به روستای اطراف وشهرستان گلوگاه و حد جنوب آن به کوههای البرز و حد غربی آن به شهرستان بهشهر منتهی میشود.این روستا در سمت شمالی جاده سراسری بهشهر- گلوگاه و قسمت جنوبی ریل راه آهن گرگان – ساری قرار دارد. یعنی مسافرانی که قصد سفر از سمت ساری به مشهد را دارند میتوانند به راحتی این روستا را مشاهده نمایند.
روستای قلعه پایان یکی ازروستاهایی است که در فاصله ی بین شهرستان بهشهر و گلوگاه قرار گرفته است.(لازم به ذکر است که شهرستان گلوگاه شرقی ترین شهرستان استان مازندران محسوب میشود.) موقعیت این روستا به گونه ای است که هم از فوائد کوه بهره میبرد و هم از فوائد دریا/ به عبارتی این روستا از جنوب در فاصله ی چندصد متری رشته کوههای جهان مورا که قسمتی از البرز میباشد قرار دارد.و همچنین در فاصله چند کیلومتری از طرف شمال به خلیج گرگان میرسد.
مابین شهرستان بهشهر و گلوگاه روستاهای دیگری نیز وجود دارد که برخی از انها جهت آشنایی خوانندگاه به اطلاع میرسد: در سمت غرب روستای قلعه پایان این روستاها قرار دارند:مهدیرجه،کلاک،رباط ،خلیل محله ،رکاوند،پاسند،تازه آباد ، سارو،علی تپه، ودر نهایت شهرستان بهشهر/(لازم به ذکر است که روستای خلیل محله طبق مصوبه هیئت دولت از روستا به شهر ارتقا یافت که نام آن نیز از خلیل محله به خلیل شهر تغییر نمود.و روستاهای کلاک و رباط و رکاوند جزء خلیل شهر محسوب میشوند. در فاصله بین روستای قلعه پایان تا شهرستان بهشهر کارخانه های نئوپان و اکریلتاب و دانشگاه پیام نورنیز قرار دارد.
در سمت شرق روستای قلعه پایان نیز این روستاها قرار دارند: روستاهای ریحان آباد ،ولمازو،لمراسک،تیرتاش،سراج محله،نصرت آباد،خورشیدکلاه و درنهایت شهرستان گلوگاه.
در ضمن روستایی بنام روستای سنکیابسر از سمت شمال به روستای قلعه پایان متصل میباشد.
داخل روستا ۲۰ عدد کوچه و پس کوچه قرار دارد که کم عرض ترین آنها ۳متر میباشد.تمام خیابانها آسفالت شده و مراکز اصلی و مهم روستا در مرکز آن قرار دارد.تمام اطراف این روستا از باغهای پرتقال،نارنگی،انار،مزارع غلات و… احاطه گشته و روستا را از دور به صورت یک منظره سرسبز نمایان میسازد.
تاریخچه:
تاکنون گمانه زنی های بسیاری در مورد تاریخچه این روستا بیان شده است.یکی از این سخنان این است که در زمان های بسیار قدیم این منطقه جزء استان کبود بوده و در نزدیکی کوه، مقبره امام زاده ای از ائمه اطهار (ع) قرار داشت.که مردم از نقاط مختلف به این منطقه می آمدند تا اینکه عده ای از افراد مهاجر قصد اقامت در انجا را داشتند.و در فاصله ی ۵۰۰ متری ان مقبره خانه ساختند. دقیقا روبروی محل سکنای مردم صخره ی بزرگی قرار داشته پناهگاه خوبی دربرابر عوامل طبیعی و غیر طبیعی به شمار میرفت.بعدها روی این تپه حمام خزانه ای بنا کردند و در آن استحمام مینمودند و به همین دلیل آن تپه یا صخره را قلعه نامیدند و چون خود در پای کوه و قلعه زندگی میکردند آنرا قلعه پان نامیدند که پس از طی سالها و حمله ی ترکمنها و ورود شورویها به قلعه پایان تغییر نام داده شد.
اما گمانه زنی دیگری نیز وجود دارد که نشان میدهد صخره سنگی که تاکنون بجا مانده ، بقایای بجامانده از قلعه های حفاظتی در منطقه شرق مازندران میباشد که چون مردم این منطقه در پایین این قلعه زندگی میکردند نام این روستا را قلعه پایان نامیدند.
خرافاتی نیز در بین مردم این منطقه بر سر زبان ها در جریان است که میگویند درب این قلعه سالی یک بار باز میشود و اگر کسی وارد این قلعه شود دیگر راهی به بیرون از آن پیدا نخواهد کرد.در ضمن میگویند که درون این قلعه مملو از طلا و جواهرات است
طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ روستای قلعه پایان دارای ۳۲۱خانوار میباشد.
طبق این گزارش جمعیت روستا ۱۲۴۳ نفر میباشد که از این تعداد ۶۲۹ نفر مرد و ۶۱۴نفر زن هستند.
از لحاظ سواد نیز این گزارش اعلام کرده :از تعداد ۶۲۹ نفر مرد،تعداد ۵۴۸نفر باسواد و ۸۱نفر بی سواد میباشند.همچنین از تعداد ۶۱۴نفر زن ،تعداد ۴۶۶نفر باسواد و ۱۴۸نفر بی سواد میباشند.
بنابراین از کل جمعیت قلعه پایان(۱۲۴۳نفر)، ۱۰۱۴نفر باسواد و ۲۲۹نفر بی سواد هستند.بعبارتی ۸۱.۵۸% جمعیت قلعه پایان باسواد است.