روستای خورده بلاغ / میانه / آذربایجان شرقی

سایتها و وبلاگهای روستای خورده بلاغ

شهرستان میانه – استان آذربایجان شرقی

http://khurdeblag.blogfa.com/

http://khordhbelagh.blogfa.com/

 

این روستا در استان آذربایجان شرقی شهرستان میانه وبخش کاغذ کنان قرار دارد واز نظر سیاسی و جغرافیایی باتوجه به مرزی بودن آن با استان اردبیل و شهرستان خلخال از اهمیت زیادی بر خوردار است و وسعت آن باتوجه به شرایط اقلیمی که قسمت غربی آن در فلات ومرتفع کاغذ کنان که تا۲۰۰۰ متر ارتفاع قرار دارد وتقریبا مسطح است زمینهای دیگرش در دره‌های عمیق تر تا روستای سورق ادامه دارد ودر قسمت غربی تر از آن تا رودخانه قزل اوزن و سد استور ادامه دارد که این قسمت باتو جه به شیب زیاد وصعب العبور بودن بسیار زیاد و وسیع است و به همین دلیل باعث شده که مساحت اراضی این روستا باتوجه به غیر قابل استفاده بودن بیشترین مساحت را دارا باشد این روستا یک روستای قدیمی است که کوه مرموزی روبروی ده قرار دارد بنام جهانکوه ( جانگو) که افسانه‌های زیادی در مورد آن بین اهالی شایع است ودرباغات و حوالی آن گورهای گبریان بسیار فراوان است ونشان دهنده قدمت آن می‌باشد این روستا در عمود برشیب قرار گرفته ودر گوگل ارت شرایط خاص آن براحتی قبل مشاهده است با توجه به مطالعات من به احتمال زیاد یکی از مناطق بکر برای باستان‌شناسی میباشد

 

داروهای گیاهی در خورده بلاغ

در طبیعت روستای خورده بلاغ ودر روستاهای اطراف گیاه های گونا گونی وجود داردکه از گذشته تا امروز به عنوان داروی  گیاهی استفاده می شود.  

ومن چند نوع از این گیاه های با خاصیت را ذکر می کنم.

آب‌تَره، (نام‌های دیگر: بولاغ اوتی، علف چشمه، شاهی آبی، ترتیزک آبی) یکی از گیاهان دارویی است.

آب تره گیاهی است آبزی از تیره شب‌بوها  به ارتفاع ۱۰ تا ۶۰ سانتی متر که غالباً در کنار جویبارها و مسیر جریان آب و گاهی در باتلاق‌ها می‌روید. دارای ساقه‌های خزنده است که از نقاط مختلف آن ریشه‌های کوچک و سفید خارج می‌شود. گل هایش کوچک و سفید و به صورت خوشه است‌.

آب تره به علت ادرار آور بودن در بیماری های مجاری ادرار مورد استفاده قرار می گیرد. به گزارش ایسنا، گیاه آب تره یا علف چشمه حاوی مواد معدنی، آهن، ید، فسفر، منگنز، کلسیم ، ویتامین هایC ، B ، A ، پتاسیم، سدیم و اسانس روغنی است. این گیاه دارای خواص خلط آور، اشتها آور، تصفیه کننده خون، نیرو دهنده، آرام کننده دردهای عصبی، هضم کننده غذا و محرک مجاری تنفسی است. آب تره در درمان بیماری های مزمن نظیر روماتیسم، بیماری های کلیه، کبد، طحال، رفع چاقی، خرد کردن سنگ های کلیه، بیماری های پوستی و اختلالات هاضمه به کار می رود. شیره آب تره اثرات دفع رسوبات  و مجاری ادرار دارد که از آن به عنوان یک ضد عفونی کننده دستگاه تنفس استفاده می شود.

خواص دارویی گل میخک

ـ اسانس میخک دارای اوژنول، کاربوفلین، الکل، بنزیلیک، بنزوات دموتیل، فورفوول و اتیلن می باشد اوژونول که ماده اصلی میخک می باشد، آرام کننده و ضد عفونی کننده از آن در دندان پزشکی برای آرام کردن درد دندان استفاده می شود.
ـ خواص طبیعی گل میخک: خشک شده غنچه درخت از دو هزار سال بیش به عنوان ادویه به کار می رفته است. از نظر طب قدیم ایران میخک خیلی گرم و خشک است و دارای خواص بسیاری است.
ـ برای رفع دندان درد و گوش درد یک قطره از اسانس میخک و یا روغن آن را روی دندان بمالید و یا در گوش بچکانید.
ـ میخک تقویت کننده مغز می باشد و کسانی که حافظه ضعیف دارند باید از دم کرده میخک استفاده کنند.
ـ میخک از سرطان جلوگیری کرده و حتی درمان کننده سرطان می باشد.
ـ حالت تهوع و استفراغ را برطرف می کند، بدین منظور می توان ۲ قطره از اسانس میخک را در یک لیوان ریخت و نوشید و یا از یک فنجان دم کرده میخک استفاده کرد.

ـ برای رفع سردرد مفید است.
ـ ضعف اعصاب را درمان می کند.
ـ در برطرف کردن فلج مؤثر است.
ـ برای رفع تنگی نفس مفید است.
ـ جویدن میخک بوی بد دهان را برطرف می کند ولی مواظب باشید که با زبان تماس نگیرد زیرا باعث سوزش زبان می شود.
ـ کسانی که مبتلا به بیماری وسواس هستند برای درمان آن باید میخک بخورند.
ـ مقوی معده و جهاز هاضمه است .
کبد و کلیه را تقویت می کند.
ـ سکسکه را برطرف می کند.
ـ کسانی که قطره قطره ادرار می کنند برای درمان آن باید چای میخک بنوشند.
ـ میخک اشتها آور است و بدن را تقویت می کند.
ـ میخک ضد عفونی کننده بسیار خوبی است و می توان از آن به عنوان کمپرس برای شستشوی زخم ها استفاده کرد.
میخک تب بر و کرم کش است و داروی کرم کش دارای میخک می باشند.
ـ برای گردش خون و قلب مفید است.
ـ اسهال و دل درد را درمان می کند.
ـ برای درمان کمر درد، چای میخک و یا ۲ قطر اسانس میخک را با آب گرم و یا چای مخلوط کرده و بنوشید.
ـ استفاده از میخک گرفتگی عضله را از بین می برد.
ـ نوشیدن یک فنجان چای میخک بعد از غذا، گاز و درد معده را از بین می برد

چای کوهی یا توکلیجه

به چای کوهی در آذربایجان توکلیجه نیز می گویند.

خواص چای کوهی

چای کوهی یک تونیک (تقویت کننده ای)قوی برای اعصاب است.

این گیاه مفرح ،نشاط انگیز ،وشادی آور بوده ودارای خاصیت ضد درد به ویژه دردهای مفصلی ، رمالتیسی ، سردرد ، سرگیجه و دردهای عصبی است. مصرف این گیاه خستگی ذهنی را بر طرف می سازد و به علت انرژی زایی و نشاط انگیزی می تواند برای رفع خستگی و بی حوصلگی در افراد افسرده مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این چای کوهی، اشتها آور و مدر ملایم است.

کاکوتی

کاکوتی گیاهی از تیره نعنائیان است که کاربرد های غذایی و دارویی دارد و عطر آن نزدیک به آویشن است. این گیاه چند ساله است وبوته‌های آن پرپشت و ارتفاع آن بین ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر می‌باشد..

نام گذاری

این گیاه گاهی آویشن نیز خوانده می شود و با آن هم خانواده است. در آذربایجان به آن کهلیک اُتی(Kəhlik oti) و یا ککلیک اوتی (Kəklik oti)(به معنای علف کبک) می‌گویند.

کاربرد خوراکی

این گیاه در نواحی کوهستانی ایران به عنوان ادویه در غذاها کاربرد وسیعی دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن و Oregano و کمی هم شبیه به پونه است .از برگ‌های خشک‌شده و خردشده کاکوتی به عنوان طعم‌دهنده در دوغ استفاده می‌شود و برخی از دوغ های بسته بندی شده در ایران این ادویه را دارند. چوپان‌ها و کوه نوردان تازه کاکوتی را جمع آوری می‌کنند و چای آن را نوشیدنی گوارایی می‌دانند.

خواص درمانی

 ضد باکتری و خلط آور، ضد سرما خوردگی و ضد عفونی کننده روده.

ریواس

به ریواس در آذربایجان اوشگون نیز می گویند.

ریواس گیاهی است از تیره هفت‌بندان  بومی آسیا که از سده شانزدهم در اروپا کشت می‌شد. نوشته‌ها حاکی از آن است که پیش از میلاد مسیح در چین به عنوان دارو مصرف می‌شد.

ریواس همچنین در دامنه بینالود، کوهستان‌های آذربایجان، و بلندی‌های البرز در شمال تهران روییده و بومیان با چیدن سنگ دور ساقه‌اش آن را پرورانده و سبب بلندتر شدن ساقه‌اش می‌گردند.

ارزش غذایی

ریواس دارای برخی عناصر مانند پتاسیم – کلسیم است و از نظر ویتامینها نیز تا حدودی غنی است. دمبرگ ریواس که بخش قابل استفاده آن است دارای مقداری اسیدهای آلی مانند اسید مالیک است که برای رفع تشنگی و آسان کردن هضم غذا سودمند است. همچنین در طب سنتی ریواس برای دفع بعضی از باکتریهای مضر استفاده می‌شود. مصرف بیش از اندازه ریواس باعث کمبود کلسیم در بدن می‌شود.

پونه کوهی یا یارپوز

به پونه در آذربایجان یارپوز نیز  می گویند.

پونه یکی از گیاهان معطر خانواده ی مانت است که همانند نعنا علاوه بر مصرف خوراکی، کاربرد دارویی نیز دارد. این گیاه یک آنتی بیوتیک قوی است و در درمان ناراحتی های دستگاه تنفسی نقش موثری دارد پونه خاصیت ضد سم ، ضد درد ، ضد تهوع ، ضداسهال ، و در آرام ساختن دردهای معده و روده ناشی از مسمومیت، مورد استفاده قرار میگیرد.

مصرف چای پونه ی کوهی در سردرد های ناشی از سرماخوردگی به ویژه سینوزیت اثر آرام کننده دارد.

پنیره ک یا امن کومه جی

به پنیرک  در آذربایجان امن کومه جی نیز می گویند.

خواص دارویی پنیرک

گیاهی است که به حالات خودرو در جنگلها و اراضی غیر مزروع می روید و از ارتفاع آن تا شصت سانتی متر میرسد
خواص درمانی: پنیرک حاوی موسیلاژ( لعاب نباتی) و ویتامین های پنیرک ضد سرفه و مرهم سینه است خاصیت مسهلی و نرم کننده دارد دم کرده آن برای کسانی که دچار یبوست و دارای معده و روده های تنبلی هستند توصیه می شود.
جوشانده آن باری عفونتهای مثانه و اسهال خونی و سرفه های شدید مفید و موثر است.

خاکشیر یا شووران

به خاکشیر در آذربایجان شووران نیز می گویند.

تخم این گیاه که همان خاکشیر است ریز و کمی دراز و معمولا به دو رنگ وجود دارد یکی از آنها قرمز که دارای طعم کمی تلخ است و دیگری برنگ قرمز تیره می باشد.

خواص داروئی:

خاکشیر از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است .
التیام دهنده زخم و جراحات است .
جوشانده خاکشیر برای رفع اسهال های ساده مفید است .
خاکشیر ادرار آور است .
خاکشیر تب بر است .
برای دفع کرم مفید است .
التهاب کلیه را برطرف می کند.
سرخک و مخملک را دوا می کند .
خاکشیر صدا را باز می کند .
برای از بین بردن کهیر و التهابات پوستی از خاکشیر استفاده کنید .
سنگ کلیه را دفع می کند.

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه

  1. ناشناس گفت:

    باسلام احترام ازسال۱۳۴۰/ال۱۳۶۰/بنوس که چه قدرجمعیت داشته وچه جور وباچه علاقه ای زندگی میکردندو به همدیگر چه کمک های
    میکردندو به همدیگر اعتمادات داشتند وحال چه هستند باتشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *