روستای بریجان / نکا / مازندران

سایتها و وبلاگهای روستای بریجان

شهرستان نکا – استان مازندران

berijan.blogfa.com/

omaliblog.mihanblog.com/


روستای بریجان از بخش مرکزی شهرستان نکا از استان سرسبزمازندران

تاریخچه روستا:

در مورد تاریخچه این روستا تا آنجایی که نگارنده تحقیق نموده است این چنین به نظر می رسد که تقریباً در ۴۰۰ سال پیش مردمانی در این دیار زندگی می کردند که اجداد ساکنان فعلی روستا بوده اند

 بنده که از ریش سفیدان محل در این مورد سوال نموده ام آنها تا چهار نسل اسم جده خودشان را که ساکن این روستا بوده اند نام می برند اما بعد از آن می گویند که نمی دانیم مثلاً جده چهارم قلعه سریها و محسنی ها و اکبری ها که ساکن بومی محل بودند به نام میر محمد علی معروف است و جده چهارم حمزه ای ها به نام میر کریم و جده زارع ای ها به نام میر گتی مشهور است و نقل می کنند که در زمان میر محمد علی در حدود ۴۰۰ سال پیش در این روستا بیماری به نام وبا افتاد و عده ای را به کام مرگ کشاند و میر محمد علی با خانواده اش به طرف ۲ کیلومتری جنوب روستا منطقه ای به نام ازارک که هم اکنون منطقه ای جنگی است کوچ و در آنجا سکونت کردند و بعد از ۲۰ یا ۳۰ سال که این بیماری از محل رفع شد از ازارک دوباره به بریجان برگشتند که آثار قدیمی خانه و تنور و خشت ها هنوز بر جای مانده است. این سه نفری را که نام بردیم مردمان بومی روستای بریجان بوده اند که در چهار نسل قبل زندگی می کرده اند و اینها از کجا آمدند و اطلاعی در دست نیست . بقیه افراد که فعلاً در این روستا زندگی می کنند یا نوادگان این سه نفر هستند و یا اینکه عده زیادی از افراد در ۱۰۰ و ۲۰۰ سال پیش بر اثر فشار زندگی یا فرار از دست حاکمان و اربابان و یا بدنبال زندگی بهتر از مقصد خود مهاجرت نمودند و در این منطقه سکونت گزیده اند . مثلاً دسته حسن پورها از منطقه کشیر گرگان و محمودیها از روستای جامخانه و بریجانیها از دیسفون و یا ده صوفیان و شهمیرزاد و خشنودیها از جامخانه و مرتضوی ها از لئی هزار جریب و آهنگریها از اوسای دارابکلا و بقیه افراد هم از گوشه و کنار به این منطقه که محیط مناسبی برای زندگی بود مهاجرت نموده اند.

اما سوال اینکه آیا این سه نفر بومی محل که نام بردیم قبل از آنها کسی در این منطقه زندگی نمی کرد؟ آنچه که از سخنان بزرگان پیداست و از آثار قدیمی و باستانی منطقه هویداست این است که مردمان قبل از میر محمد علی در مکان فعلی زندگی نمی کردند بلکه در فاصله ۱۵۰ متری ضلع غربی مکان فعلی در بالای تپه که فعلاً کوره حاجی کریم و زمین حاجی بخشعلی حمزه ای است زندگی می کردند ، گروهی هم بصورت پراکنده در قسمت جنوبی در اطراف راه منتهی به جنگل و گروهی هم در اطراف جاده منتهی به روستای قلعه سر زندگی می کرده اند که آثار باستانی بدست آمده شاهد این مدعاست بخاطر اینکه بالای تپه را برای زندگی انتخاب کرده بودند که از دست دشمن در امان باشند . دین این عده زرتشتی با گبری بود چرا که مسلمان و ششیعه بر بالای قبر خود ظروفی مانند کوزه ، بشقاب دفن نمی کردند . این مردم بعداً به کجا مهاجرت کرده اند و یا بیماری یا مرضی آمد آنها را ازبین بردهیچ مشخص نیست.  

برگرفته از پایان نامه  حاج یوسفعلی حسن پور کارشناس ارشد جغرافیا  سال ۱۳۷۱

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *