ولامده – نکا – مازندران
سایتها و وبلاگهای روستای ولامده
شهرستان نکا – استان مازندران
http://www.welamdeh.blogfa.com/
http://velamdehblog.blogfa.com/
معرفی اجمالی روستای ولامده
مرحوم دهخدا در لغت نامه خودش در وصف روستای سرسبز ولامده چنین می نویسد: "ولامده. [وَ دِهْ] (خِ) دهی است از دهستان هزارجریب بخش چهاردانگه شهرستان ساری. سکنه آن ۵۹۵ تن است. (از فرهنگ جغرافیای ایران ج ۳).".
روستای ولامده، روستایی است از توابع بخش هزارجریب شهرستان نکا در استان مازندران ایران. این روستا در دهستان زارم رود قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۶۳۶ نفر (۱۴۴خانوار) بودهاست.
بخش هزارجریب منطقه ای است کوهستانی که در استانهای مازندران و گلستان در شمال ایران واقع است. به لحاظ تقسیمات کشوری این منطقه جزو حوزههای استحفاظیه شهرستانهای: نکا، بهشهر، گلوگاه و کردکوی می باشد که بنابر سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت بخش هزار جریب شهرستان نکا برابر با نفر ۱۴۴۳۶، جمعیت بخش یانه سر (هزار جریب بهشهر) ۱۱۰۱۷ نفر و جمعیت دهستان های آزادگان و توسکا چشمه (هزار جریب گلوگاه) روی هم ۷۹۷۴ نفر می باشد. لذا مجموعا جمعیت منطقه هزار جریب حدود ۳۳۴۲۷ نفر می باشد.
روستای ولامده تقریبا در ۶۵ کیلومتری شهرستان نکا از استان مازندران واقع شده است.
سکه های کشف شده از این روستا قدمت این خطه سرسبز شمال را به قبل از میلاد می رساند. سنگ قبرهای موجود در ولامده از جمله در قبرستان مرکزی منطقه پایین ده حاکی از آن است که مردمان ولامده در ششصد و چند سال پیش مسلمان و شیعه مذهب بوده اند.
هم اکنون روستای بزرگ ولامده تقریبا دارای ۳۰۰ خانوار و بیشتر از ۱۰۰۰ نفر جمعیت دارد. روستای ولامده با همه مناظر سر سبزش یکی از مناطق بسیار محروم کشور است. شغل مردم ولامده کشاورزی و دامداری است.
روستای ولامده از سمت شرق با روستای آکرد و از سمت غرب با روستای چمازده همسایه است. همچنین روستای ولامده از سمت جنوب متصل به جنگل انبوه و از سمت شمال متصل به رود خروشان زارم رود است.
معرفی تفصیلی روستای ولامده(۱)
عشق مردم به اسلام و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و اهل بیت علیهم السلام
مردم عاشق اسلام و پیامبرش و اهل بیت در ماه محرم مراسم این روزها را با شور و حال خاصی برگزار می کنند از روز اول تا روز ششم محرم مراسم در مسجد روستا برگزار می شود در روز هفتم ماه ابتدا ((علم )) را مرتب و منظم می کنند و آن را به دست علمدار محل ((حاج سید محمد میر فتاحی )) می سپارند . هیئت برای اجرای مراسم در داخل محل آماده می شود بعد از آماده شدن هیت محبان حضرت ابوا لفضل آماده شد دسته های زنجیر زنی و سینه زنی برای سر زدن به خانواده های شهدا و تازه در گذشتگان راهی می شوند و در پایان بر سر مزار می روند و فاتحه ای برای شادی روح در گذشتگان می خوانند ودوباره به مسجد برای صرف ناهار بر می گردند در روز هشتم روستای ولامده برای دسته روی به روستای چمازده می رود وپس از گرداندن علم در روستای چمازده و رفتن بر سر قبر شهیدان و در گذشتگان این روستا به مسجد می روند وپس از خواندن مرثیه و روزه با صرف ناهار به ولامده بر می گردند. غروب روز هشتم هیئت به یک مکان زیارتی در روستای لایی به نام ((شاه رضا رحمه الله علیه )) میروند . در روز نهم روستای چمازده به همراه روستای کچب محله به روستای ولامده می آیند وهمان مراسمات قبلی تکرار می شود . در روز دهم محرم روستای ولامده به روستای کچب محله می رود تا مراسمات خود را اجرا کند . در غروب روز عاشورا در محل مراسم شام غریبان برگزار می شود و بعد از شهادت امام حسین علیه السلام تا چهلم آن حضرت هر شب مراسمی در مسجد روستا برگزار می شود.
ولامده و انقلاب اسلامی و عشق به امام خمینی رحمه الله علیه
مردم ولامده ارادت خاصی به امام راحل و انقلاب اسلامی دارند به طوری که در ایام جنگ تحمیلی بیشتر مردم مخصوصا جوانان به جبهه اعزام شدند و ۴ شهید هم به اسلام تقدیم نموده است که عبارتند از: ۱- شهید رحیم رضایی فرزند حاج علی. ۲- شهید سید جعفر فتاحی فرزند حاج آقا علی. ۳- شهید محمود محمدزاده فرزند حاج محمد علی. ۴- شهید علی لطفعلی نژاد فرزند حمزه.
ناگفته نماند که شهید رحیم رضایی از روستای همجوار چمازده می باشد ولی در عرف منطقه چمازده بیشتر به ولامده شناحته می شود که این امر به خاطر روابط صمیمی و دوستانه و روابط فامیلی بین اهالی این دو روستا است. البته ولامده جانبازان زیادی هم به انقلاب اسلامی تقدیم کرده است.
مراسم عید نوروز در روستای ولامده
هنوز چنددقیقه ای به سال جدید مانده همه ی اعضای خانواده دور سفره ی هفت سین که از قبل آماده شده است جمع می شوند و منتظر می مانند تا از رادیو و یا تلویزیون آغاز سال جدید اعلام شود وهم زمان با خواندن دعای تحویل سال از رادیو و یا تلویزیون آنها هم دعای را می خوانند وبه همدیگر تبریک می گویند . در روز اول عید مردم برای به جا آوردن صله ی رحم به خانه ی همدیگر می روند . در روز دوم عید افراد منطقه ی با لا محله توسط افراد منطقه ی پایین محله دعوت می شوند وصبحانه و ناهار را که خانم های پایین محلی آماده کرده اند نوش جان می کنند و در روز سوم همین کار تکرار می شود با این تفاوت که این بار افراد پایین محله توسط افراد با لا محله دعوت می شوند.
علاقمندان جوان و نو جوان ورزش دوست ولامده به حدی است که در زمان مسابقاب جام روستا به ۱۶ تیم می رسد. در روز سوم از عید نوروز مسابقات فوتبا لی تحت عنوان ((جام شهدا )) برگزار می شود که در پایان به سه تیم منتخب هدایایی داده می شود. در تابستان هم همین جام ودر ماه مبارک رمضان هم فوتبا لی تحت عنوان ((جام رمضان))برگزار می شود.
ولامده به ۳ منطقه اصطلاحا تقسیم می شود : بالا محله – پایین محله – چماز چال که این تقسیم بندی صرفا به خاطر شناسایی بهتر انجام گرفته است.
روستای ولامده در منطقه جنوب شرقی نکا ، منطقه هزار جریب قرار دارد که در آن منطقه بزرگترین روستا به حساب می آید .
همسایه های روستا عبارتند از : آکرد – کچب محله – چمازده – ولادیمه – فریمک – برما – چناربن – زروم – لایی رودبار و … .
ولامده یا ولمده یا غلام ده یا …
در مورد نام گذاری ولامده حرف و حدیث های زیادی وجود دارد که به یکی از مهمترین علل آن اشاره می کنیم:
بنا به گفتار ریش سفیدان محل اسم اولیه آن غلامده بود که معرف این نکته هست که بنیان گذار آن کسی بود به نام غلام !که به مرور زمان به ولامده کنونی تغییر نام پیدا کرد . البته بنای اولیه روستا در منطقه ای واقع در پایین ولامده به نام پایین ده گذاشته شده بود که به دلایل امنیتی به جایی بالاتر از آنجا که الان واقع هست انتقال پیدا کرد .چون زمان بنیان گذاری آن امنیت آنچنانی در مملکت و جهان وجود نداشت و مردم برای در امان ماندن از تلفات جانی و مالی به مناطقی پناه می بردند که جنگل و کوه و منطقه ای دور از دسترس و امن باشد.
(۱) در نوشتن مطالب این بخش از velamdehblog.blogfa.com نیز استفاده شده است.