روستای ورند / ساری / مازندران

سایتها و وبلاگهای روستای ورند

شهرستان ساری – استان مازندران

shohadaye-varand.ir/

http://myvarandvillage.blogfa.com/


 

روستایی بسیار زیبا واقع در ۲۵ کیلومتری شهرستان ساری.روستای شهید پرور ورند در ارتفاعات قرار گرفته و دارای مناظر فوق العاده می باشد

تاریخچه روستای ورند (ورند در شاهنامه )

 

 نام محلی دیگر در حوزه تجن روستای ورند است . بر اساس شواهدی که باقی مانده روستای تاریخی و با اهمیت ورند ( یا شاید همان” ورن”، جاییکه در اوستا به قتل دو سوم دیوان آن جا اشاره می شود ) در ده کیلومتری جنوب شرقی اسپه ورد و جنوب ناحیه خرچنگ واقع شده که از موقعیتی ویژه بر خوردار بوده است. با توجه به واژه سنسکریت ورندرا(varendra )که یک معنای آن سلطان و فرمانروا است، این محل می توانست معرف محل سکونت بزرگان و احتمالاً شاهان مازندران از حدود قرن سوم قبل از میلاد تا قرن ششم پس از میلاد باشد. این محل با محل اردوگاه کاووس که به گمان ما در پای کوه اسپرز بر پا شده بود، به فاصله چندین فرسنگ است و بر خلاف قلمرو” ادره جنگ دیو” و قلمرو” اسپه دیو” که در همسایگی اردوگاه کاووس واقع می شده اند در فاصله بالنسبه چشمگیری بوده است .
نام محلی دیگر درآغاز جنگل وسیع پایین دست ورند در مجاورت و در شمال آن، امروزه همان خرچنگ تلفظ می شود . واژه خرچنگ خود واژه ای پهلوی است و در این جا می تواند دگرگون شده واژه سنسکریت ادره جنگ یعنی کوتاه شده ادره جنگل باشد به ویژه آنکه موقعیت آن درست در محل ورود به منطقه ی جنگلی در پایین دست ورند است . مسلماً این نام را ساکنین ورند که محل سکونتشان مشرف به آن بوده است به این مرتع داده اند چرا که در مقابل جنگل ورند و در پایین دست آن واقع شده اند . در نقشه پیوست موقعیت روستای ورند و خرچنگ و بعضی اماکن دیگر که نامشان را برده ایم مشخص شده است . اگر ورند را پایتخت بدانیم می بینیم که محل اقتدار ارژنگ دیو در شمال ورند و وصل به آن و در شرق رود تجن واقع می شده و محل اقتدار سپید دیو هم در شمال غربی ورند و بدون مرز مشترک با آن و واقع در غرب رود تجن بوده است .

تجاوز کاوس به مازندران از شمال و در نتیجه برخورد کاوس و رستم با این دو رجل مازندرانی از همان آغاز غیر قابل اجتناب بوده است چرا که اردوگاه کاوس وصل به محدوده شمالی املاک ارژنگ دیو بوده است . می بینیم تحویل غنایم به دست آمده از ارتش کاوس به ارژنگ دیو از سوی سپید دیو(دیو اسپه) آن طور که شاهنامه نقل می کند ناشی از موقعیت حوزه اقتدار ارژنگ دیو نسبت به ورند و همسایگی دیو اخیرالذکر با ورند شاه نشین بوده است .
آنطور که شاهنامه می گوید می توان حدس زد روابط اربابان با شاه در مازندران آن روز و چگونگی توزیع قدرت در آن زمان ظاهراً متفاوت با چگونگی روابط فئودالی در فلات ایران(استبداد شرقی) بوده است .به عبارتی دیگر از قراین می توان فهمید که شاه مازندران چون سلاطین اروپایی وژاپن روابطی برابر و برادر گونه با اربابان و فئودال های مازندران داشته است .

 

معرفی روستای زیبا و دوست داشتنی ورند

روستای ورند با قدمت چندین ساله خود در منطقه خوش آب و هوا با چشم انداز بسیار زیبا واقع در بخش کیلجانرستاق شهرستان ساری استان مازندران و  مسافت نزدیک به شهر و موقعیت جعغرافیای آن را از دیگر مناطق شمال کشور منحصر به فرد نموده و در پهنای این سرزمین کهن ایران عزیز این روستا جذابیت  خاصی از نظر مرتفع بودن چشم انداز بسیار زیبای به خاطر نوع بافت روستا و مراتع و مزارع و استواری کوها و پوشش درختان منطقه غرور خاصی را به آدمی می دهد  

حال می خواهیم شما را با  روستا ورند  آشنا کنیم   :

۱) تاریخچه روستای ورند

۲) مناطق و چشم انداز های طبیعی روستای ورند

۳) سطح فرهنگ و موقیعت فرهنگی جوامع روستای ورند

۴) مناطق گردشگری و تفریحی روستای ورند

۵)  محصولات کشاورزی . دامپروری و مزارع و … 

 ۱) تاریخچه روستای ورند

این روستا بنا به اسناد موجود قدمت چند صد ساله خود به ارزش و قدمت خود می بالد

اساساً روستاهای با قدمت بالا آثار و میراثی از خود به جای می گذرانند که نشان گر تاریخ خود باشد

به گفته مورخان و گویندگان ”  ورند محل اسکان مهاجرین و راه ارتباطی ساری به روستاهای همجوار بوده  و از این باز به علت مرتفع بودن از نظر دید و مشرف بودن به دیگر روستاها محل دیدبانی و استقرار حکام بوده که از این رو آثار قلعه موجود به علت اهمیت ندادن به این آثارو کشت و مزارع در معرض نابودی قرار گرفته و همچنین  آرامگاه  این روستا از نظر باستان شناسان و نوع مقربه ها  و آثار و درختان تنومند خود حرفی برای گفتن دارد . از آنجا که آثار مقبره ها در بعضی از مناطق این روستا نشان می دهد که ساکین قدیم آن زرتشتی بوده و در اثر تمدن اسلامی روی به دین مقدس اسلام آورده اند کتبه های قرار گرفته در بالای سر قبرها نشان از تاریخ فوت و نشانه ومعرفی کننده فرد بوده که با ایاتی از قرآن به معرفی نام ونشان مفتوح می کردند  درختان بلند و تنوع مند این مزار جایی پیدا نمی شود چون در امامزاده ها و مزار رفتگان که سرفرازی و تنوع مندی آن خود به قدمت بلندش ما را آگاه می نماید

اما

اسم روستای ورند به گفته گذشتگان و راویان : از کنار رودخانه قرار داشتن آن (ور = کنار) (هَند= رود جوی) که بعد از تغیر در گویش کفتاری این نام ورهند =ورند تبدیل شده

و بعضی ها هم می گویند

که در آن تاریخ  حکامی که گویند هندی بودن در نزدیکی روستا قصر و منصبی داشته اند که از آنجا به دیگر مناطق اشراف داشتند از این رو اسم  ورهند یعنی کنار هندیان در مدت گویش گفتاری به ورند تبدیل شده است.

با تشکر از

ابراهیم بریمانی ورندی

مطالب مرتبط

۲ دیدگاه‌

  1. ناشناس گفت:

    با سلام :
    من حسن رعیت ، فارغ التحصیل رشته معماری هستم .اهل روستای ورند
    از دغدغه های من در دنیا ،چگونه معرفی کردن روستا با قدمت و زیبا ورند به هموطنان عزیزم هست . و تمام تلاشم رو برای اینکه تمام ایران این نام رو بشناسندمیکنم .
    در این مورد هر گونه کار تحقیقاتی و اجرایی داشتید می تونید روی بنده حساب کنید .
    از مطالب زیبایی که گذاشتید ممنونم .آرزوی موفقیت برای شما دارم .hassan_raeeiat@yahoo.com

  2. ناشناس گفت:

    با سلام :
    من حسن رعیت ، فارغ التحصیل رشته معماری هستم
    از دغدغه های من در دنیا : چگونه معرفی کردن روستا با قدمت و زیبا ورند به هموطنان عزیزم هست . و تمام تلاشم رو برای اینکه تمام ایران این نام رو بشناسندمیکنم .
    در این مورد هر گونه کار تحقیقاتی و اجرایی داشتید می تونید روی بنده حساب کنید .
    از مطالب زیبایی که گذاشتید ممنونم .آرزوی موفقیت برای شما دارم .hassan_raeeiat@yahoo.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *