روستای ننه کران / نمین / اردبیل

سایتها و وبلاگهای روستای ننه کران

شهرستان نمین – استان اردبیل

http://nanakaran.blogfa.com/

روایتی از نام ننه کران

گویند تا نزدیکی آبادی فعلی اشجاربوده که پوشیده ازدرختان به ویژه درختی به نام "نیل".درخت نیل در منطقه شناخته شده است ومصرف صنعتی و نجاری دارد.چون آبادی در کران دامنه/کنار/نزدیک/چسبیده/…)به جنگل درختان نیل قرارداشته است وجنگل نیل منطقه مشهور بوده است           می گوینداین آبادی اسمش نیل کران()بوده که به مرور و گذشت زمان به دلیل تلفظ نادرست خود به ننه کران تغییر کرده است. (روایت یکی از اهالی)

ننه کران در منابع فارسی

ننه کران {نو نه کران} دهی است از بخش نمین شهرستان اردبیل که ۷۹۲ تن سکنه دارد.آبش از رودخانه ُ

محصولش غلات و حبوبات ُ شغل اهالی زراعت و گله داری است.

(از فرهنگ جغرافیایی ایران ج۴)نقل لغت نامه دهخدا در ۱۴ -صفحه ۲۲۷۶۵

 

ویلکیج

منطقه ویلکیج که در شهرستان نمین از استان اردبیل واقع  می باشداز مناطق خوش آب و هوای استان اردبیل می باشد. این منطقه شامل سه دهستان ویلکیج شمالی به مرکزیت آبادی ننه کران ویلکیج مرکزی و ویلکیج جنوبی می باشد.جمعیت منطقه ویلکیج در سال ۱۳۸۵    نفر بوده است. 

وجه تسمیه ویلکیج

ویلکیج منطقه ای است که در شمال شرقی استان اردبیل واقع شده است و از توابع شهرستان نمین به حساب می‌آید.این منطقه که بسیار سرسبز و دارای آب و هوای کوهستانی است از نظر جغرافیای سیاسی یک منطقه مرزی محسوب می‌شود. بدلیل شرایط اقلیمی‌، دامداری عمدتاً و کشاورزی در این منطقه مهمترین وسیله معاش مردم می‌باشند.
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش ویلکیج شهرستان نمین در سال ۱۳۸۵ برابر با ۲۳۹۴۹ نفر بوده است.
این منطقه به سه بخش ویلکیج شمالی ، مرکزی و جنوبی به مرکزیت‌های ننه کران، آبی بیگلو و حور تقسیم می‌گردد .[ادامه مطلب]

وجه تسمیه ویلکیج؟
این اسم بصورت ترکیبی است از ویل +کیج مانند آرتا ویل – ویل ه دره – لونده ویل و…….
ویل : طبق تحقیقات انجام شده وطبق نوشته مرحوم بابا صفری در کتاب اردبیل در گذرگاه تاریخ کلمه ویل مربوط به زبان پهلوی یا اوستایی به معنای شهر یا منطقه می‌باشد.
کیج : این کلمه نیز مربوط به زبان پهلوی است. فعلا در زبان تاتی نیز کاربرد دارد. در زبان پهلوی گیلیج به معنای ساحل نشین می‌باشد بر خلاف آن کیج به معنی کوه یا کوهستان می‌باشد
در نهایت ویلکیج به معنای شهر یا منطقه کوهستانی است.(بقلم جناب آقای فروغی)

 

علما و مشاهیر ننه کران

محمد بن حمزه ننه کرانی:

از دانشمندان متاخر است که از قریه ننه کران سه فرسخی شمال غربی اردبیل برخاسته ودر نجف اشرف از محضر در س مرحومین "مامقانی"و"شربیانی" استفاده کرده است.صاحب الذریعه نوشته است که:"سید محمد بن حمزه الموسوی الاردبیلی"کتابی دارد که از سه مجموعه تشکیل یافته است.

مجموعه اول در ۳۷۸ صفحه به قطع ربعی در سه موضوع:

– در بعضی نوادر و قصص و حکایت عبرت آمیز ،در توحید و امامت ،در فضائل اهل بیت(ع)و تاریخ آنها.

مجموعه دوم در موضوع:

-نصایح و مواعظه و فضائل

مجموعه سو م در موضوع:

-در انساب بعضی سادات که نسبت به مجموعه اول کوچکتر و در یک صد صفحه است.

الذریعه یاد اورشده استکه این کتاب نزد پسر کوچک میر سید  محمدبنام سید فخرالدین می باشد.

سید محمد در سال ۱۳۶۴ قمری در گذشته است.

موسوی ننه کران، سید فخر الدین

زندگینامه:

آیت الله سید فخر الدین موسوی ننه کران در سال ۱۳۰۹ هجری شمسی در روستای ننه کران در خانواده سیادت و روحانیت متولد شدند. تحصیلات ابتدائی را در زادگاه خود فرا گرفتند. مقدمات را در اردبیل و دروس عالیه را در قم و نجف اشرف از اساتید زبردست و آیات عظام تحصیل نمودند.

اساتید ایشان در:

۱-     سطوح عالی:  آیات عظام شیخ مجتبی لنکرانی سید عبدالاعلی سبزواری و برادر بزرگوارشان سید احمد نجفی.

۲-     خارج فقه و اصول: آیات عظام حضرت امام خمینی، سید ابوالقاسم خوئی، سید محمود شاهرودی، سید محسن حکیم، شیخ حسین حلی، شیخ باقر زنجانی و سید عبدالهادی شیرازی.

۳-     زبان انگلیسی: سید حیدر هندی و سید حسین ناجی شوشتری

۴-     فلسفه و حکمت و کلام: شیخ صدرا بادکوبه ای و شیخ محمد بصراوی.

اجازه روایت از آیت الله حاج آقا بزرگ تهرانی (صاحب کتاب الذریعه) و آیت الله سید شهاب الدین مرعشی دارند.

پس از تکمیل تحصیلات و تدریس در نجف اشرف به ایران مراجعت کردند و در حوزه علمیه و مدرسه عالی حسینی و مدرسه نواب مشهد و دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، علامه طباطبائی، علوم قضائی سالیان متمادی تدریس نمودند.

اهم سوابق، فعالیتها و خدمات ایشان:

۱-     نماینده مردم شریف اردبیل در دوره های اول و سوم و پنجم مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون اصل ۹۰

۲-     امام جماعت مجلس شورای اسلامی

۳-     رئیس شعبه دوم دیوان عالی کشور

۴-     استاد دانشگاه های تهران و  مشهد و مدرس حوزه علمیه

۵-     موسس حوزه علمیه کاظمیه

۶-     نویسنده اثر ارزشمند تاریخ جامع اردبیل، مغان، مشکین شهر، خلخال، آستارا در ۲ مجلد

۷-     موسس کانون تحقیقاتی – حقوقی نسیم حکمت در قم

۸-     بانی طرح استان شدن اردبیل و بانی طرح ها و پروژه های بزرگ از قبیل: فرودگاه اردبیل، گاز رسانی به استان اردبیل، کارخانه سیمان اردبیل، کشتارگاه صنعتی، آرتاویل تایر، آرتا موکت و دهها پروژه عمرانی و زیر بنایی.

تالیفات و اثرها:

 

از تالیفات، تحقیقات و نگارشات بسیار این محقق گرانقدر، همین بس که صاحب کتاب ارزشمند تاریخ اردبیل و دانشمندان هستد که به واسطه تالیف و نگارش کتاب فوق، اردبیل به تمام مردم کشورهای مختلف به خوبی و روشنی معرفی شده است به طوریکه این کتاب، ایشان را در زمره بارزترین اقلیم شناسان و مردم شناسان و شاخص ترین فرد در شناساندن اردبیل و نواحی مختلف آن نموده است

از دیگر تالیفات و نگارشات ایشان:

۱-     تاریخ تشیع که در مدرسه آیت الله العظمی میلانی تدریس می شود.

۲-     تاریخ شهر اسفراین

۳-     تاریخ شهر گلپایگان

۴-     تاریخ شهر لاهیجان

۵-     کتاب ۳۱۳ شاعر (معرفی ۳۱۳ تن از یاران امام زمان (عج) در قالب مضامین شعری)

۶-     شرح کشکول شیخ بهائی

۷-     تقریرات بر نوشته­های آیت الله خوئی و آیت الله حلی

۸-     رساله ای در تقیه

۹-     کتاب حج، وصیت و نکاح در سه مجلد

۱۰- حدیق الافراح در ۵ مجلد که به تایید نظر آیت الله حاج آقا بزرگ تهرانی رسیده است

۱۱- الاحتجاجات که در دانشگاه عالی حسینی تدریس می شود.

۱۲- مجموعه خاطرات تحقیقاتی از سفر به کشورهای مصر، روسیه، سوئیس، مجارستان، آلمان، ویتنام، هند، بحرین، کویت، عمان، سوریه، آذربایجان و . . .

۱۳- تفسیر سوه احزاب و نباء در دو مجلد

۱۴- آداب بحث.

۱۵- کتابی در اخلاق

۱۶- ترجمه کتاب الاذکیاء

و دهها اثر ارزشمند، مقالات علمی – تحقیقاتی و مجموعه سخنرانی های منتشر شده ایشان.

سیف اللهی، حجت الله :

خلاصه : دکتر حجت الله سیف اللهی ننه کران در روستای ننه کران یکی از توابع اردبیل بدنیا آمد. ایشان دارای مدرک دکتری رشته آمار از دانشگاه پاریس ۶(پی یر و ماری کوری ) است که پس از اخذ مدرک دکتری رشته مذکور از سال ۱۳۵۳ در دانشگاه ابوریحان و شهید بهشتی به تدریس پرداخت و در سال ۱۳۸۱ به افتخار بازنشتگی نائل آمد.نامبرده از سال ۱۳۷۷ تا کنون در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز به تدریس مشغول می باشد.
گروه : علوم پایه
رشته : آمار
گرایش : آمار (تحلیل داده ها)
والدین و انساب : پدر و مادر حجت الله سیف اللهی ننه کران فوت شده اند. ایشان دارای سه برادر است که بترتیب در اردبیل ،رامسر و اراک زندگی می کنند.
خاطرات کودکی : حجت الله سیف اللهی ننه کران از دوران کودکی خود چنین می گوید: "پنجم ابتدایی را در روستای ننه کران اردبیل طی کرده ام . در زیر چراغ نفتی در خانه و در مغازه پدرم درس می خواندم و روزها نیز کنار رودخانه کار می کردم و کلاس ششم ابتدایی را در بخش نمین به پایان رسانیدم.در دوران تحصیل خود همیشه شاگرد اول بودم."
اوضاع اجتماعی و شرایط زندگی : پدر حجت الله سیف اللهی ننه کران در روستای ننه کران مغازه داشت و به کار کشاورزی نمی پرداخت.
تحصیلات رسمی و حرفه ای : حجت الله سیف اللهی ننه کران ۵ سال دوره ابتدایی را در روستای ننه کران و ششم ابتدایی را در نمین و سه سال اول متوسطه را آستارا و دو سال دانشسرا را در تبریز ،۴ سال در رشته ریاضی در دانشگاه تهران به تحصیل پرداخته است. ایشان دوره کارشناسی ارشد را در موسسه آموزش عالی آمار و انفورماتیک و دوره تحصیلات تکمیلی و دکتری رشته آمار را در دانشگاه پاریس ۶(پی یر و ماری کوری) گذرانده است.
خاطرات و وقایع تحصیل : حجت الله سیف اللهی ننه کران از دوران تحصیل خود چنین به یاد دارد: "در کلاس دوم ابتدایی کتاب ها بزبان ترکی بود و از آذر ۱۳۲۵ به بعد به فارسی تبدیل شد. من برای ششم ابتدایی هر زور صبح از روستای خود به نمین می رفتیم و طوری که در مدرسه بسته می شد و عصر نیز بر می گشتیم.سه سال متوسطه را در آستارا بودم در آن موقع در آن شهر کتاب پیدا نمی شد و بایستی از اردبیل خریداری می شد."
فعالیتهای ضمن تحصیل : حجت الله سیف اللهی ننه کران پس از طی دو سال دانشسرای مقدماتی در مهر ۱۳۳۵ در ننه کران به عنوان آموزگار استخدام شدند.او دو دیپلم طبیعی و ریاضی را بطور متفرقه در اردبیل و تبریز اخذ کردند و در سال ۱۳۴۳وارد دانشگاه تهران در رشته ریاضی گردیدند.
هم دوره ای ها و همکاران : دکتر طاهری ،دکتر تارمست،دکتر هاشمی پرست از همدوره ایهای حجت الله سیف اللهی ننه کران می باشند.
همسر و فرزندان : حجت الله سیف اللهی ننه کران در سال ۱۳۴۳ با همسر خود (دبیر بازنشسته) ازدوراج کرد که ماحصل این ازدواج سه فرزند ،۲ دختر و یک پسر می باشد.
فعالیتهای آموزشی : حجت الله سیف اللهی ننه کران از مهر سال ۱۳۳۵ به مدت ۱۹ سال در دبیرستانها ننه کران و تهران به تدریس مشغول بودند در سال ۱۳۵۴ با مدرک کارشناسی ارشد رشته آمار در دانشگاه ابوریحان و پس از اخذ مدرک دکتری رشته آمار در دانشگاه شهید بهشتی تا سال ۱۳۸۱ به تدریس پرداخت.نامبرده در مهر همان سال (۱۳۸۱) بازنشسته گردیدند. ایشان در ضمن از ۱۵ شهریور سال ۱۳۷۷ تا کنون در دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکزی اشغال دارند.
جوائز و نشانها : حجت الله سیف اللهی ننه کران بدلیل ترجمه کتاب ،تالیف مقاله و طرحهای پژوهشی در دانشگاه شهید بهشتی لوحهای تقدیر و جوایز نقدی متعددی دریافت کرده است.
چگونگی عرضه آثار : حجت الله سیف اللهی ننه کران دارای سه طرح پژوهشی در دانشگاه شهید بهشتی می باشد.

منبع:

 

سایت راسخون

محمد بن حمزه ننه کرانی:

از دانشمندان متاخر است که از قریه ننه کران سه فرسخی شمال غربی اردبیل برخاسته ودر نجف اشرف از محضر در س مرحومین "مامقانی"و"شربیانی" استفاده کرده است.صاحب الذریعه نوشته است که:"سید محمد بن حمزه الموسوی الاردبیلی"کتابی دارد که از سه مجموعه تشکیل یافته است.

مجموعه اول در ۳۷۸ صفحه به قطع ربعی در سه موضوع:

– در بعضی نوادر و قصص و حکایت عبرت آمیز ،در توحید و امامت ،در فضائل اهل بیت(ع)و تاریخ آنها.

مجموعه دوم در موضوع:

-نصایح و مواعظه و فضائل

مجموعه سو م در موضوع:

-در انساب بعضی سادات که نسبت به مجموعه اول کوچکتر و در یک صد صفحه است.

الذریعه یاد اورشده استکه این کتاب نزد پسر کوچک میر سید  محمدبنام سید فخرالدین می باشد.

سید محمد در سال ۱۳۶۴ قمری در گذشته است.

منبع:

"کتاب اردبیل در گذرگاه تاریخ -بابا صفری -جلد سوم صفحه ۳۵۰ "

مطالب مرتبط

۷ دیدگاه‌

  1. ناشناس گفت:

    منبع اصلی مطالب شهرستان نمین
    http://www.haghi.net/?p=524
    http://www.haghi.net/?p=189

  2. ناشناس گفت:

    مشاهیربسیاربزرگی هم اکنون از این روستا درسطوح دانشگاهی حضوردارند که یعقوب فتح الهی رییس دانشگاه تربیت مدرس وفرهادشکرانه نظزیه پرداز برجسته ی پزشکی مبتنی برشواهد وعلمی سنجی و کتابداری بالینی و…. ازآن جمله اند.:۰

    • ناشناس گفت:

      باسلام و احترام. ضمن تشکر از سایت خوب شما گفتنی است که آقای یعقوب فتح الهی معاون پژوهی دانشگاه تربیت مدرس است که به اشتباه رئیس دانشگاه درج شده است. با تشکر فراوان

  3. ناشناس گفت:

    برای آشنایی با تاریخ ننه کران به وبلاگ اینجانب با عنوان افق های اختر فیزیک سربزنید.
    http://akbarmohammadzade.blogfa.com/post/137

  4. ناشناس گفت:

    یادمان باشه جناب دکتر ولی بشیری یکی از دانشمندان فیزک هسته ای ایران که صاحب نظر در دنیا می باشد حال یکی از مسولان عالی دانشگاه قبرس می باشد از فرزندان با افتخار روستایی ننه کران می باشد

  5. ناشناس گفت:

    سادات ننه کران اهل فضل و دانش بودند و از عالمان و روحانیون با سواد و روشن فکر و ذی نفوذ منطقه به حساب می آمدند در کل منطقه از ویلکیج شمالی و مرکزی و جنوبی تا منطقه فولادلو و باغرو حتی خود اردبیل مرید ان و دوستداران زیادی داشتند . اکثر سادات ننه کران ازجمله سید محمد و سید حمزه و سید فخرالدین تحصیل کرده نجف اشرف بودند مرحوم سید عبدالغنی هم دانش آموخته نجف اشرف بود (می گویند اگر سید عبدالغنی در سال ۵۶ فوت نمی کرد بسیار محتمل بود در تراز علمی و مقام معنوی چنان پیشرفت کند که جزئ مراجع تقلید در کشور گردد)، این عده از عالمان دینی و سادات ننه کران هیچ مخالفتی با تاسیس مدرسه به سبک امروزی نقل نشده است. در شرح حال سید فخرالدین موسوی نوشته اند ایشان تحصیلات ابتدایی را در زادگاهش به پایان رساند ، ایشان متولد سال ۱۳۰۹می باشند یعنی مابین سال ۱۳۱۵تا ۱۳۱۹کلاسهای تهیه و اول تا چهارم ابتدایی را در ننه کران خوانده است.سادات فرزندان اناث و ذکور خود را در روستا به درس قران نزد آخوند باجی یا افراد قرآن سواد می گذاشتند ، حتی قاریان و حافظان قرآن را تربیت و مناجات ماه رمضان و ادعیه و روضات ماه محرم را با این ترتیب مجلس گردانی می کردند.مجالس درس و شاگردان متعدد نیز نزد ایشان در اینجا تلمذ می کردند.

  6. ناشناس گفت:

    مرکز دهستان ویلکیج شمالی از دوره قاجار ،ننه کران بوده از زمان احصائیه در اسناد و سجل افراد نیز منعکس گردیده است . شامل آبادی های :اولاغان/ ارپاتپه سی / پته خور / جگرکندی / جله گران / خانقاه سفلی /خانقاه علیا/خشه حیران/دگرماندرق/دودران/سولیدرق/سولا/کریم کندی /دیمه داغل/ کله سر /کنازق/گللو/مهدی پستی/ننه کران/نوده/ ینگجه /طرح منابع طبیعی
    محمدزاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *