روستای سوزن / رزن / همدان

سایتها و وبلاگهای روستای سوزن

شهرستان رزن استان همدان

sozanso.blogfa.com/

arameshelahzeha.mihanblog.com/

www.sozanjeles.blogfa.com/

 

روستای سوزن از توابع قروه درجزین  در شهرستان رزن می باشد  و شهرستان رزن یکی از شهرستان‌های استان همدان است که از شمال با استان قزوین، از خاور با استان مرکزی و از جنوب و باختر با شهرستان کبودر آهنگ هم جوار و آب و هوای آن سرد و خشک است. به علت وجود مراتع مناسب در اطراف رزن، دام‌داری به عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد شهر مطرح شد و مهم ترین عامل توجه بیش تر به شهر رزن، قرارگرفتن آن بر سر راه تهران ـ همدان است. در مورد چگونگی نام‌گذاری و پیشینه تاریخی رزن دو روایت نقل شده است: اول آن‌که رزن از کلمه رایزن گرفته شده که در اصطلاح رایزن به معنی مهمان‌دار بوده است. در شرح این مطلب آمده که رزن بر سر راه اصفهان – زنجان و قزوین – همدان بنا شده است و بنای اولیه آن جنبه کاروان‌سرا داشته که مسافران بعد از استراحت در کاروان سرای شاه عباسی واقع در آوج، منزل بعدی را رزن می دانستند و به مرور زمان رایزن به رزن تبدیل شده است. در روایت دوم درباره رزن آمده که به علت وجود باغ های انگور (رز) این منطقه به رزان معروف شده که به مرور زمان به رزن تغییر یافته است. رزن مرکز شهرستان رزن در ۸۳ کیلومتری شمال خاوری همدان، در ۴۹ درجه و ۲ دقیقه درازای جغرافیایی و ۳۵ درجه و ۳۳ دقیقه پهنای جغرافیایی و بلندی ۱۸۶۰ متری از سطح دریا قرار دارد. این منطقه کشاورزی و دام‌داری بوده و آب کشاورزی از چاه های عمیق و نیمه عمیق، رود ها و کاریزها تامین شده و عمده ترین محصول کشاورزی این شهرستان گندم، ‌جو، بنشن، تره بار و بادام است. به لحاظ کوهستانی بودن منطقه و وجود مراتع خوب دام‌داری شهرستان از رونق خوبی برخوردار است و انواع فرآورده های دامی گوشت و پوست جزو صادرات این منطقه به شمار می آیند. مهم‌ترین صنایع دستی این منطقه را قالی، گیوه دوزی، گلیم بافی، جوراب بافی و کوزه گری تشکیل می‌دهد. مقبره‌ی امام‌زاده اظهربن علی و مقبره‌ی امام‌زاده هود مهم‌ترین مکان‌های مذهبی این شهرستان را تشکیل می‌دهند.

از شهر های مهم این شهرستان قروه درجزین میباشد و روستاهای کاج-سوزن -شاهنجرین -کرفس -سنقر آباد-میسینک -ایمان -نظام آباد  و …از روستاهای این شهرستان به شمار می روند.

کارخانه شرکت سیمان هگمتان در جوار کوه روستای شاهنجرین می باشد که هم اکنون نقش مهمی در اشتغال و سازندگی کشور دارد.

کتاب تاریخ مفصل همدان  تالیف آیت الله حاج شیخ احمد صابری همدانی  از اهالی روستاهای بیوک آباد همدان بوده و در تابستان ۱۳۷۵ توسط انتشارات عین القضات همدانی  چاپ شده است و در بخش های اول آن در خصوص کتب تاریخی  درباره همدان  مطالب جامعی نگاشته شده است و درباره روستاها و بخش های این استان به تفضیل مطالب جذاب و مهمی به رشته تحریر در آمده است .

در صفحات ۲۸۶ و ۲۸۷ در خصوص روستای سوزن مطالب  به تفضیل ذیل می باشد :

(( سوزن ))‌ از آبادی های  خوب درجزین است که شهرت محلی دارد . مرحوم کوثر از آب و عسل آن تمجید نموده و گوید :

آب سوزن همچو دریا موج زن      #       بسته نحلش راه مصر از انگبین

چنین پیداست که در این محل زنبور عسل تربیت  می شده که عسل آن اهمیت داشته . نمی دانم در حال حاضر صنعت عسل در این محل وجود دارد یا نه به هر حال لازم است مردم این آبادی در احیاء و تربیت زنبور عسل بکوشند و این ثروت طبیعی را از دست ندهند و با بدست آوردن عسل بمنطقه و کشور خود خدمت نمایند .

یکی از فقهاء ظریف همدان درباره سوزن و قروه بعنوان لطیفه این شعر را گفته است :

کتابی به پر فرعی عروه نیست         دهی بهتر از سوزن و قروه نیست

کتاب  عروِه الوثقی تالیف سید محمد کاظم  از کتب فقهی است که فروع زیادی دارد و علماء و مجتهدین برای اثبات اجتهاد و فقاهت خود حاشیه بر آن می نویسند .

۰۰۰  ((  استوزن ))  نام دهی بوده است در ناحیه در جزین که مورخ قرن هفتم حمدالله مستوفی آن را اسم برده و بعید نمی دانم همان د ه سوزن باشد که ذکر شد .بنابراین آبادی سوزن از سابقه طولانی  برخوردار است . از قدما کسی را نیافتم منسوب به آن باشد . ولی در عصر ما شخصیت های فقهی در آنجا تربیت یافته و برخاسته است . از جمله فقیه کامل مجتهد محقق متقی شیخ  (( شهاب الدین مصطفوی  )) سوزنی نزیل ملایر متوفای  ۱۳۷۸  هجری  قمری مدفون در قم در   (( علی بن جعفر   )) . مرحوم فقیه شیخ شهاب الدین  ذوق شعری و ادبی خوبی داشت و  (( بیدل )) تخلص می کرد و از اوست :

ای ستمگر دانه خالت مرا دیوانه کرد 

مرغ دل خوابیده بود او آتشی در لانه کرد

 شرح حالش  با اشعار و تالیفات  او خواهد آمد.

منسوب به سوزن است واعظ فاضل خطیب  ماهر و نویسنده توانا  (( آمیرزا جمال الدین بن عبدالرضا مصطفوی سوزنی  )) پسر عمه فقیه شهاب الدین سوزنی و متولد ۱۳۱۸  متوفای ۱۳۵۴ که در سن جوانی در گذشت .

و منسوب به سوزن است ادیب شاعر  (( سید ابراهیم سوزنی  )) و  شیخ جلیل و فاضل نبیل  (( آقا میرزا حیدر سوزنی )) ابن (( شیخ محمود سوزنی )) و عالم جلیل  (( حاج میرزا غلام مصطفوی سوزنی )) که ترجمه شان به دست نیامد .

 

مطالب مرتبط

۱ دیدگاه

  1. ناشناس گفت:

    با سلام
    رایزن به فرد یا شخص، قابل استناد است نه شهر یا روستا.
    اما از انجائیکه مهمترین محصول این شهر یا روستاهای اطراف ، کشمش یا انگور می باشد، این اسم از نام انگلیسی RAISIN یا به فینگلیش (ری زن) و در طول زمان به رزن نامگذاری شده است.
    درضمن یکی از مهمترین شخصیتهای گذشته فارسجین، آیت الله حاج مقیم زنجانی درگذشته ی ۱۳۶۵ است که مرحوم میرزا حیدر سوزنی شاگرد ایشان بودند.
    با احترام
    چکانی اذر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *