پشم چینی گوسفندان / بهارستان / آشتیان

عکس استخر گوجک-علی آقا علی گل
یکی دیگر از کارهای مرسوم در ده که مختص فصل بهار می باشد ، شستن و چیدن پشم گوسفندان می باشد . اوایل خردادماه فصل چیدن پشم گوسفندان است . به این عمل در گویش محلی برین کردن و در زبان خلجی قرقمه می گویند .
عکس استخر گوجک-علی آقا علی گل
ولی ابتدا باید گوسفندها یا همان میش و بره ها را شست تا هم پشم آنها تمیز گردد و هم گرد و خاک و خاشاک آنها از بین رفته و قابل برین کردن شوند .
عکس استخر گوجک-علی آقا علی گل
برای شستن گوسفندها آنها را نزدیک یکی از قنات ها که آب بیشتری دارد و استخر آن عمیق و همچنین پراز آب بوده و باز نشده است می برند .
عکس استخر گوجک-علی آقا علی گل
در روستای ما مزرعه گوجک برای این کار مناسب تر است . چند نفر دور گوسفندان می ایستند تا فرار نکنند و یک نفر هم آنها را یکی یکی گرفته و به داخل استخر می اندازد
عکس استخر گوجک-علی آقا علی گل
تا افرادی که داخل استخر هستند آن گوسفند را شسته
عکس استخر گوجک-علی آقا علی گل
که آنها نیز در این کار کوتاهی نکرده و پشت و شکم و دنبه و سر گوسفند را شسته و گاهی آنرا به پشت خوابانده و گاهی به پهلو بدون توجه به سر و صدا های گوسفند بیچاره حسابی استحمامش می کنند .
عکس استخر گوجک-علی آقا علی گل
لازم به ذکر است که میش بر خلاف بز ، شنا بلد بوده و غرق نمی شود .
عکس استخر گوجک-علی آقا علی گل
بعد از اینکه گوسفند حسابی شسته شد و سر حال آمد او را به خارج از استخر هدایت می کنند ولی گوسفند بیچاره که همه پشم هایش خیس شده و هم حسابی سنگین شده ، به زحمت خود را از آب بیرون می کشد و تلو تلو خوران حرکت کرده و به سمت گله می رود و هر از گاهی نیز خود را تکان می دهد تا آب بدنش بریزد و سبک تر شود .
عکس استخر گوجک-علی آقا علی گل
آب استخر بعد از شستن چند گوسفند هم به دلیل گل و لای پشم گوسفندان و هم ، گل و لای کف استخر ، حسابی گل آلوده شده و شستن گوسفندان در این آب دیگر چندان فاید ای ندارد .

عکس بالای زرشک جوی دروگو-همایون هادی گل
عده ای از صاحبان گوسفندان که گوسفندان کمتری دارند آنها را در زیر هرلک (آبشار کوچک ) که در مسیر جوی آبی که برای آبیاری باغها ، روان است می شویند که این روش بهداشتی تر است البته اگر وسط کار جریان آب قطع نگردد .
عکس بالای زرشک جوی دروگو-همایون هادی گل
بعد از شستن گوسفندان که معمولا قبل از ظهر انجام می شود ، پشم آنها تا غروب خشک می شود و شب هنگام بعد از برگشتن از صحرا نوبت چیدن پشم آنها می شود .
عکس-مهدی هادی گل
برای این کار از قیچی مخصوصی بنام دوکارد استفاده می شود

و افراد ماهری نیز باید اینکار را انجام دهند تا هم پشم ها را سر چین نکنند و یا بیش از حد از ته نچیده و بدن گوسفند بیچاره را زخم نکنند و یا حتی دست خودشان را نبرند .
عکس-مهدی هادی گل
معمولاقسمت کوچکی از پشم پشت بره ها را نچیده و به شکل کاکل باقی می گذارند . اینکار علاوه بر زیبایی علامتی برای شناختن بره های هم شکل توسط صاحبانشان می باشد .
عکس-مهدی هادی گل
پشم های چیده شده خود داستان مفصلی دارد که در یک مطلب جداگانه به آن خواهیم پرداخت.
منبع: