آردکلا – بابل – مازندران

سایتها و وبلاگهای روستای آردکلا

 شهرستان بابل استان مازندران

ardkola.blogfa.com/ 

http://seyyedolshohada.blogfa.com/


* جغرافیایی

آردکلا، روستایی است از توابع بخش لاله آباد از شهر زرگرمحله شهرستان بابل

از دهستان کاری پی از استان مازندران ایران .                  

فاصله تقریبی آردکلا تا دریای خزر ۲۵ کیلومتر میباشد .

* ارتباطی

آردکلا از  شمال به روستای کلنگاه، از جنوب به روستای طغان، از شرق به روستای

مرزبال، از غرب به روستای گردنبری وصل میشود.

* جمعیت

بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵ جمعیت آردکلا ۸۱۹ نفر و ۲۰۱

خانوار بوده است.

* محصولات

بیشترین درآمد مردم آردکلا از طریق کشاورزی برنج است  که کشاورزی برنج طارم در

اولویت است و محصولات دیگری همچون کیوی ، پرتقال ، لوبیا ، روغن آفتابگردان 

کشت میشود .

تاریخچه آردکلا و روستاهای اطراف آن

 

آردکلا  /  کلا به چه معناست ؟

 کلاته به معنی سرزمین یا بخش یا قسمت است که در فرهنگ فارسی عمید به قلعه کوچک، مزرعه کوچک معنی شده است. کلاته در نام اکثر روستاها وجود داشت و دارد و چون کلاته به لحاظ تلفظ نامنظم و دشوار بود به کلا مخفف داده شد، کلا همان مخفف کلاته است.

* روستای آردکلا * 

آردکلا به معنی مزرعه و سرزمین آرد است.

در قدیم در نزدیکی نانوایی فعلی آردکلا دستگاه بزرگ تبدیل آرد وجود داشته که گندم را به آرد تبدیل میکرده و آماده مصرف میساخت. گفته شده از ۲۲ روستای اطراف گندم خود را به روستای آردکلا میاوردند تا به آرد تبدیل کنند، این قضیه تبدیل آرد کم کم بر سر زبان ها افتاد و نام دهکده آرد که آردکلا باشد به این روستا داده شد و تاکنون باقی مانده است.

 

* (شهر قدیم بصیرا) روستای بصرا *

 

روستای بصرا در قدیم شهری بود به نام بصیرا. در شهر بصیرا کفرگویی و ظلم و قتل و غارت زیادی رواج داشت و مردم این شهر کشتار و فساد های زیادی انجام میدادند که اعمال مردم این شهر موجب غضب خداوند شده و این شهر با مردمانش به زیر آب فرو رفتند و از بین رفتند. در حال حاضر هنوزم مقداری از آن آبها باقی مانده که به آبندانی بزرگ و معروف تبدیل شده که به زبان محلی به آن بصرا انون میگویند و گفته شده تا چندی پیش تیکه هایی از آجر و خرابه های آن شهر در آب ها پیدا شده. این عمل خداوند باعث شده تا عبرت و بصیرایی برای مردم دیگر باشد و به همین دلیل این شهر از بین رفته و روستای امروزی به بصیرا و امروزه به بصرا نام گرفت.

* روستای گردنبری * 

در دوران قدیم مردم اعتقادی به امامزاده ها نداشتند، اگر توجه کنیم بارگاه یا زیارتگاه بعضی امامزاده ها بالای کوه هاست چون بعضی هاشون از نادانی مردم و نجات جانشون به کوه ها پناه میبردند. امامزاده محسن آردکلا از نوادگان هفتم امام جعفر صادق است، وقتی امامزاده محسن وارد روستای گردنبری شده و به آنجا پناه برده ماموران حکومتی آن زمان گردن امامزاده را بریدند و به همین دلیل این روستا به گردنبری نام گرفت. زیارتگاه امامزاده محسن در آردکلا واقع است.

بین روستای آردکلا و گردنبری یه سه راهی وجود دارد که سراغ دشت نام دارد. وقتی امامزاده ازین مسیر عبور کرده عده ای مردم به ماموران حکومتی با دست سراغ و نشان دادند که امامزاده به این سمت رفته و به همین دلیل این منطقه سراغ دشت نام گرفت.

* روستای تجنک * 

روستای تجنک در قدیم ۳ محله بود به نام زوماکلا ، کیامحله و خلیل کلا  که این ۳ محله گرد آوری شده و به تجنک تبدیل شده و چون در آن زمان بزرگراه جدید  بابل _ آمل وجود نداشته روستاها ادامه داشت به طوری که یه سمت تجنک و سمت دیگر خلیل کلا بود اما چون بزرگراه جدید بابل _ آمل از وسط این روستا عبور کرده این دو روستا را از هم جدا کرده که هرکدام روستای مستقل شدند.

 رودی به نام تجنک که شاخه ای از رود بزرگ تجن بود از کنار این روستا عبور میکرده و کم کم این روستا به تجنک نام گرفت. 

* روستای طغان – طوقان *

طغان روستایی است سمت جنوب و متصل به آردکلا. درباره روستای طغان ۳ چیز گفته شده اما کدامشان صحیح و مرتبط با این روستاست هنوز به دست نیومده;

۱) طوق چیزی هست شبیه گردنبند که به آن طوق گردن هم میگویند. در قدیم مردمانی در این منطقه زندگی میکردند که طوق به گردن داشتند که احتمالا نماد آنها بوده و این منطقه معروف شده به طوقان یا طغان.

۲) گفته شده در قدیم گروه یا سپاهی از شورشی ها و طغیان گرها در این منطقه وجود داشته که احتمال داده میشه در این منطقه پایگاه و سکونت داشتند و به همین دلیل این منطقه به منطقه طغیان گر یا طغان امروزی نام گرفت.

۳) گفته شده رودخانه بزرگی در کنار منطقه طغان وجود داشته که از آردکلا هم عبور میکند، آب های این رودخانه طغیان میکرد و از حریم رودخانه خارج میشد و باعث از بین رفتن محصولات و اذیت مردم میشده که این روستا به طغیان گر یا طغان فعلی نام گرفت. اکنون این رودخانه وجود دارد نه به آن بزرگی که گفته شده.

* روستای تلی کران *

در زبان مازندرانی تلی به معنی تیغ و خار است و کران در فرهنگ فارسی عمید به کنار، کناره معنی شده است. تلی گیاهی است با برگ پرزدار وشاخه های خاردار. گفته شده درقدیم روستای تلی کران پوشیده ازین گیاه بوده که این روستا به تلی کران معروف شد.

احتمال به تعلیم گران; اولین مدرسه در منطقه اطراف سپاه دانش در روستای تلی کران بود که گفته شده به این روستا تعلیم گران میگفتند، احتمال تعلیم گران هم وجود دارد.   


مطالب مرتبط

۱ دیدگاه

  1. ناشناس گفت:

    سلام اگه میشه وب محل ما رو هم …
    با تشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *