سوتال / سوخار نخود / روستای بهارستان آشتیان

نخود یکی از حبوبات مغذی و انرژی زا و پر مصرف است.
اواخر فصل زمستان یا اوایل فصل بهار زمان کاشت نخود می باشد که در دو گروه کلی نخود سیاه و یا نخود سفید موجود می باشد البته نخود فرنگی و نخود شکری از دیگر انواع آن است .
نخود سیاه استفاده کمتری داشته و گاهی برای پخت آش حلیم و یا تهیه لپه و به مقدار کمی در پخت آبگوشت مصرف می شود . چون نخود سیاه کمیاب است معمولا کسی را بخواهند دست به سر کنند او را دنبال نخود سیاه می فرستند .
در فصل بهار مزارع سرسبز نخود دیدنی است . بوته نخود حدود ۳۰ سانتی متر ارتفاع داشته و هر بوته شامل حدود ۲۰ تا ۳۰ عدد پیله است . که داخل هر پیله یک یا حد اکثر دو عدد نخود می باشد .
این محصول هم بصورت آبی و هم بصورت دیم کشت می شود .
سوتال یکی از خوراکیهای خوشمزه است که از نخود تهیه می شود . شاید اگر اهل روستا نباشی حتی نام آنرا نیز نشنیده باشی تا چه رسد به خوردن آن.
در اواخر فصل بهار و یا اوایل تابستان ، زمانیکه بوته های نخود دانه بسته ولی هنوز سبز هستند و به اصطلاح نرسیده اند ، این دانه ها به دو صورت قابل خوردن می باشند ، یکی بصورت خام که نخود ها را از داخل پیله بیرون آورده و می خوری و دیگری بصورت برشته که ابتدا پیله های سبز را از بوته جدا کرده و آنها را در ظرفی که معمولا از تابه و یا ساج استفاده می شود ریخته و روی آتش برشته می کنند یا به گویش خودمانی آنها را بو می دهند که به آن سوتال می گویند فقط کافی است پیله ها را باز کرده و نخودهای نیم پز را از داخل آن بیرون آورده و نوش جان کنی .

البته سیاه شدن دست و لب و دهان از خواص خوردن سوتال است وبا توجه به خوشمزه بودن سوتال به سیاه شدنشان می ارزد .
بوته های نخود پس از جدا سازی نخودهای آن به مصرف خوراک دام می رسد .

مهمترین مصرف نخود در آبگوست بصورت نخود کوبیده و در خورشت قیمه بصورت لپه و در ساندویچ فلافل و همچنین تهیه نخودچی است .
از جمله خواص نخود اینست که مانند سایر حبوبات، فیبر بالایی دارد که سیستم گوارشی را پاک کرده و باعث کاهش قند و کلسترول خون می شود.
روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید.
نخود دیر هضم بوده و نباید در خوردن آن افراط کرد
منبع: