سوتال / سوخار نخود / روستای بهارستان آشتیان

نحوه تهیه سوتال ( سوخار ) نخود در روستای بهارستان آشتیان

سوتال

نخود یکی از حبوبات مغذی و انرژی زا و پر مصرف است.


اواخر فصل زمستان یا اوایل فصل بهار زمان کاشت نخود می باشد که در دو گروه کلی  نخود سیاه و یا نخود سفید موجود می باشد البته نخود فرنگی و نخود شکری  از دیگر انواع آن است . 



نخود سیاه استفاده کمتری داشته و گاهی برای پخت آش حلیم و یا تهیه لپه و به مقدار کمی در پخت آبگوشت مصرف می شود . چون نخود سیاه کمیاب است معمولا کسی را بخواهند دست به سر کنند او را دنبال نخود سیاه می فرستند .

در فصل بهار مزارع سرسبز نخود دیدنی است . بوته نخود حدود ۳۰ سانتی متر ارتفاع داشته و  هر بوته شامل حدود    ۲۰ تا ۳۰ عدد پیله است  . که داخل هر پیله یک یا حد اکثر دو عدد نخود می باشد .


این محصول هم بصورت آبی و هم بصورت دیم کشت می شود .


سوتال یکی از خوراکیهای خوشمزه است که از نخود تهیه می شود . شاید اگر اهل روستا نباشی حتی نام آنرا نیز نشنیده باشی تا چه رسد به خوردن آن.


در اواخر فصل بهار و یا اوایل تابستان ، زمانیکه بوته های نخود دانه بسته ولی هنوز سبز هستند و به اصطلاح نرسیده اند ، این دانه ها به دو صورت قابل خوردن می باشند ، یکی بصورت خام که نخود ها را از داخل پیله بیرون آورده و می خوری و دیگری بصورت برشته که ابتدا پیله های سبز را از بوته جدا کرده و آنها را در ظرفی که معمولا از تابه و یا ساج استفاده می شود ریخته و روی آتش برشته می کنند یا به گویش خودمانی آنها را بو می دهند که به آن سوتال می گویند فقط کافی است پیله ها را باز کرده و نخودهای نیم پز را از داخل آن بیرون آورده و نوش جان کنی .



البته سیاه شدن دست و لب و دهان از خواص خوردن سوتال است وبا توجه به خوشمزه بودن سوتال به سیاه شدنشان می ارزد .


بوته های نخود  پس از جدا سازی نخودهای آن به مصرف خوراک دام می رسد .



مهمترین مصرف نخود در آبگوست بصورت نخود کوبیده و در خورشت قیمه بصورت لپه و در ساندویچ فلافل و همچنین تهیه نخودچی  است .


از جمله خواص نخود اینست که  مانند سایر حبوبات، فیبر بالایی دارد که سیستم گوارشی را پاک کرده و باعث کاهش  قند و کلسترول خون می شود.

روغن نخود برای تقویت مو موثر است شب ها آن را به سر بمالید و صبح مو را بشوئید.

نخود دیر هضم بوده  و نباید در خوردن آن افراط کرد

منبع:

baharestan-92.blogfa.com

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *