فتح آباد – سمیرم – اصفهان

سایتها و وبلاگهای روستای فتح آباد

شهرستان سمیرم – استان اصفهان

http://www.aroos68.parsiblog.com/

http://dshnaderifathabad.blogfa.com/

http://fathabad88.iranblog.com/

 

 

 

 

 

روستای فتح آباد در شمال شهرستان سمیرم در دشت بزرگ ایجاد شده در ما بین کوه‌های سر به فلک کشده رشته کوه زاگرس قرار گرفته است.

موقعیت جغرافیایی و آب و هوای حاکم بر روستا

روستای فتح آباد در شمال شهرستان سمیرم با فاصله تقریبی ۲۳ کیلومتر از مرکز شهرستان و ۱۸۰کیلومتر از مرکز استان قرار گرفته است.

به علت کوهستانی بودن منطقه و وجود ارتفاعات متعدد

وهمچنین اختلاف ارتفاع در نقاط مختلف شهرستان دما ورطوبت در سطح منطقه نوسانات زیادی رانشان می دهد .

تعداد روزهای یخبندان بین ۸۰تا۱۰۰روز در سال متغیر بوده که از مهرماه شروع شده وتا اواخر اردیبهشت ادامه می یابد .اولین سرما در اثر یخبندان در اواخر مهر وآخرین سرما در اثر یخبندان انتقالی وتشعشعی در اواخرفرودین ماه اتفاق می افتد

پوشش گیاهی 

مهم‌ترین تیپ‌ها وگونه‌های گیاهی مراتع منطقه شامل انواع گون، خوشک، جووحشی، جاشیرمی باشد. پوشش جنگلی منطقه نیز مشتمل برگونه‌های ارجن و سیب که به علت مصارف سوختی و چرایی بیش از حد عشایر روستائیان تقریباً از بین رفته است .

مناطق دیدنی

دیدنی‌ها در شهرستان سمیرم زیاد است ولی متأسفانه به دلایلی موهبت الهی در این روستا حکم نرانده و دیدنی‌های زیادی در این مرکز موجود نمی باشد.ولی عمده‌ترین آنها را می توان به درخت ارجن که تنها درختی در دل بیایان بی آب مناطق جنوبی روستا می‌باشد نام برد . که سالهای طولانی در این روستا به حیات خود ادامه داده و همواره سرسبز است. اما نباید نا شکری کرده و به چمن سرسبز و عظیم ارژنک نیز اشاره کنیم که همواره طبق زمانبدی خاص مورد استفاده عموم مردم قرار گرفته و برای دامداران محلی مرغوب برای چرای دام هایشان محسوب می شود.

امکانات رفاهی 

روستای فتح آباد امروزه به عنوان یکی از بزرگترین روستاهای دهستان وردشت و شهرستان سمیرم محسوب می‌شود و با پیشرفت‌های علمی و اقتصادی منطقه خود را به عنوان یکی از مهمترین روستاها و مرکز دهستان وردشت معرفی کرده است . تقریباً تمامی امکانات رفاهی در این روستا وجود داشته و به عنوان یک مرکز در دهستان به امور دیگر روستاییان نیز رسیدگی می کنند.

جمعیت و آداب و رسوم

روستای فتح آباد با جمعیتی بالغ بر ۱۸۰۰ نفر به عنوان پرجمعیت‌ترین روستای بخش مرکزی نام خود را درصدر آمار ( سرشماری ) به دست آمده از منطقه قرار داده است

آداب و رسوم مردم نیز بر پایه اعتقادات آنان به ائمه اطهار استوار بوده و در جشن‌های مختلف اعم از جشن‌های مذهبی، سیاسی( جشن پیروزی انقلاب) و بالاخص در جشن‌های عروسی نمونه هایی از آن را می بینیم.

جشن عروسی و آداب و رسوم آن نیز در فتح آباد از اهمیت بسیاری برخوردار است . پس از اینکه آشنایی‌های مقدماتی بین زوجین صورت می گیرد آنها مورد را صادقانه با پدر و مادر خود در میان گذاشته و پدر و مادر بر خلاف گذشته [۱] خانواده پسر با انجام تشریفات به خواستگاری رفته و پس از گرفتن جواب مثبت قرار عقد و عروسی را می گذارند که یک شب مانده به عروسی مراسم حنا بندان را انجام داده و فردای همان روز عروسی با حضور تمام اهالی روستا در محلی از قبل تعبیه شده برگزار می گردد که تقریباً تا ساعاتی بعد از ظهر نیز ادامه می پذیرد.

شغل و هنرهای دستی

شغل مردم همانگونه که از نوشته‌های فوق بر می آید بر پایه دامپروری و کشاورزی استوار بوده و مردم با باغات سیب خود و هم چنین محصولات دیمی و آبی گذران زندگانی می کنند . دامپروران کشاورزی را اصلی برای پایدار ماندن دام‌های خود می دانند و هر چه می توانند در فصل گرم برای فصل سرد جمع می کنند تا گوسفندان و سایر دام‌های خود را از تلف شدن در امان نگه دارند . این‌ها همه چاره اندیشی برای فصل سرد بود؛ ولی به دلیل موهبت الهی خوشبختانه در فصل گرم ( تابستان) دامپروران با استفاده از برنامه ریزی سازمان منابع طبیعی سهم خود را از چمن بزرگ ارژنگ و بیابان‌های ملی گرفته و دام خود را در تابستان می چرانند.

هنر دستی در هر جای ایران و بالاخص در استان اصفهان بیش تر از جاهای دیگر ایران مشهور تر است. طبیعی است که در شهری از دیار اصفهان نیز این هنر وجود داشته و اهمیتی بس زیاد داشته باشد . مردم فتح آباد به صورت طبیعی و غریزی و گاهی با آموختن از بزرگان خود هنرهای دستی گلیم بافی، جاجیم بافی و قالی بافی را آموخته اند و همواره در بعضی از خانه‌های سنتی روستا بافتن آن به وضوح دیده می شود.

فتح آباد در شعر

برپشت بام جهان یکی است چابک سواری

این همان آبادی است آبادی صدرا

نامش گرامی، افتخارش باد ای سراینده، فتح آباد تو

ای جوان تیزپا تا توانت هست گذری کن برین دیار

گر برود زچنگ، انگار نگار عمرپریدن گرفت

یاآن پخته شدنی عمر بی این آبادی نخواهدبودن

باشدای جوان زیبا پسند، زآبادی آبادی اش خواهم سرودن

تافکروتامل سفر زنجیر به پایت بندد

زباغ وبستانش گویم که یکتاوهمتاست

غزل خوانی‌های عندلیب گونهٔ پرستوانش بی همتاست

یاقمرخوانی گنجشکانش که دل مجنون وخسرو ببرده است

زسرسبزی چمنش که سبزی اش زمردویشم نجات است

گل هایش رنگارنگ وهمان رنگین کمان است

میوه هایش درهرفصلی تازه ترینند

یکی سیب دارد تو بگو الماس دل انگیز

نورش زدیده برده هوا وهوش ومدهوشم

برترازآن سیب یاقوت گونهٔ روشن، عطای چشمت باد

بربالین آن درخت، طلای خفته زردآلوست

هسته اش مغزپسته وفندوق وبادام وگردوست

یکه درخت در آن نزدیک دورپیداست نامش هلوست

هلوانش همه به رنگ یاقوتی خورشیدی اند

یابهترین دوای دل مردگی اند

زگردوان وگیلاس وآلبالوانش نگفتم که حرفش بسی است

جای صحبتش نیست همین به که آب دهان جاری است

نگفتنی‌ها باز زجا باقی است وچشم دلی خواهانش باید

ای سفرکرده چشم دلی آر زمقصد

که این جاست، سرزمین عاشقان

عاشق دل شکسته زباغ وبستانش که چشم پوشیم

هیبت بلندی اش دل زعاشق دیوانه، فرهاد کوه کن، ربوده است

زجویبارش که عظمت عشق مجنون به دوش کشیده، چه گویم

جزاین که نامش قره گل باهیبت است یا…

خدایا، یادش گرامی باد

دیدهٔ تیغ داران ز زیبایش خوارباد

آن دل حسد بی جان باد

زبان دراز، بی زبان باد

وشتابندهٔ سفر پایش دراز باد

بشتاب ای سفرکنندهٔ به زیبایی ها

اینجاست رازبقای زندگی زیبای تو

اینجاست هستی ونیستی حیات تو

اینجایند همه درفتح آباد، هم بشتاب تو

خداکند که بیایی چون اینجاست معنی زندگی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *