سروشبادران – اصفهان – اصفهان
سایتها و وبلاگهای روستای سروشبادران
شهرستان اصفهان – استان اصفهان
http://www.soroshbaderan.blogfa.com/
www.soroushazaran.mihanblog.com/
نام روستا :
طبق شواهد و مدارک موجود قدمت روستای سروشبادران به قبل از اسلام بر میگردد. نام اولیه این روستا سروش آذران بوده که لغت سروش ریشه در ادبیات هخامنشی دارد و آذران نیز با لغت آتشکده نزدیکی دارد که بعد از حمله اعراب این روستا به سروشبادران تغییر نام یافته و امروزه به آن سروشبادران می گویند
در کتاب فرهنگ جامع نامها و آبادیها ی اصفهان در لغت نامه دهخدا در مورد واژه شناسی روستا ها آمده است :در تداول عامه این دیه را سرش بادران (سرش بادرون )می خوانند و در صورتهای قدیم تر از آن به سروش آذران یاد شده است باید دانست که در تداول عامه معمولا" یک حرف زینتی به کلمه اضافه می شود واغلب این حرف به صورت ن (و نوسفادران ) و گاهی به صورت ب (باغبادران و سرشبادران )ظاهر می شود .اما این دوحرف حرف زینتی و اضافه است وتردید نیست که صورت صحیح آن سروش آذران است که تبدیل دال به ذال بسیار شایع و رایج است .
سروش اذران مرکب از دو جزء (سروش +آذران ) است . سروش در دین زرتشت یکی از فرشتگان مقرب در گاه اهورا مزدا است . در اوستایی آن سرواش ودرپهلوی سرش آمده است و این همان واژه است که امروز ما سروش گوییم . سروش مظهر اطاعت و بندگی و نماینده صفت تسلیم و رضا در برابر اهورا مزدا است و از نظر مقام با مهر برابر است در فرهنگها آن را معادل جبرئیل دانسته اند و یا فرشته ای که پیغام آور باشد .جزءدوم اذران هم میتواند جمع اذر باشد به معنای اتش و دیگر اینکه آذران اصلا" خود نام آتشگاه است .
موقعیت جغرافیایی:
روستای سروشبادران در شمال رودخانه زاینده رود و جنوب کوه بزرگ روستا قرار گرفته است . ارتفاع این روستا از سطح دریا ۱۵۶۶ متر می باشد .
فاصله روستا تا مرکز دهستان فنارت ۸.۵ کیلومتر و تا مرکز بخش اصفهان ۱۳.۵ کیلومتر می باشد . از لحاظ موقعیت جغرافیا این روستا در عرض جغرافیایی ۳۲و۳۲ وطول جغرافیایی ۴۸ و۵۱ شرقی واقع شده است .
بررسی اقلیم :
خصوصیات کلی آب و هوای سروشبادران به علت نزدیکی با شهر با شهر اصفهان مشابه است . لذا تابستانهای خشک و زمستانهای نسبتا مرطوبی دارد که اقلیم ان در مجموع نوع نیمه بیابانی می باشد .
مالکیت زمینها ی کشاورزی و سطح زمینهای کشاورزی :
مالکیت اراضی کشاورزی در روستای سروشبادران به صورت خرده مالکی است و اهالی روستا همگی صاحب عرصه و اعیان خود می باشند .
رودخانه زاینده رود در فاصله نزدیکی از جنوب روستا قرار دارد و به همین لحاظ جنوب روستا ی سروشبادران را زمینهای کشاورزی فرا گرفته است این روستا از سمت غرب به زمینهای زردنجان و از سمت شرق به زمینهای روستای کاج محدود می باشد که از سمت غرب وشرق زمینهای کشاورزی محدوده زیستی روستا را در بر گرفته است ولی از سمت شمال روستا که محدود به کوه روستا می باشد قسمت بیابانی روستا و به عبارتی مسکونی می باشد که قابل کشت نمی باشد طبق امار مقدار زمینهای قابل استفاده آبادی مقدار ۲۰۶ هکتار می باشد.
محدوده محلات و مراکز محلات :
روستای سروشبادران از لحاظ کالبدی به قسمتهای مختلف به نام محله تقسیم شده است . این محلات از نظر اندازه و مساحت تناسب چندانی با یکدیگر ندارند. روشهای نام گذاری این محلات متفاوت بوده به طوری که بعضی از انها بر اساس محل قرار گیری و بعضی بر اساس نام شخص سرشناسی که در ان محل زندگی میکرده و بعضی براساس نحوه استفاده از محل نامگذاری شده است .
محله شهرک :
قسمت غربی روستا یا همان ورودی روستا از اصفهان که شامل ساختمانهای نوساز می باشد که به محله شهرک معروف می باشد که جدیدترین بخش مسکونی روستا می باشد و گستردگی فراوانی ندارد .
محله ملاتقی :
محله ملاتقی که ازسمت غرب روستا از ورودی سمت روستای کاج شروع تا به مسجد صاحب الزمان ادامه می ابد و از سمت جنوب نیز به زمینهای کشاورزی و بافت قدیم روستا منتهی میگردد.
محله با با شجاع :
که از لحاظ غربی شرقی از مرکز روستا جنب مسجد اهل البیت روستا تا جنب مسجد المهدی روستا و ازسمت جنوب به زمینهای کشاورزی را شامل می شود .
محله توده :
محله توده بخش میانی بین دومحله بابا شجاع و ملا تقی را شامل شده که از سمت جنوب نیز به مسجد جامع روستا ختم می شوده که باید این بخش را مرکزیت قدیم روستا دانست .
محله حسن آبادیها :
محله حسن ابادیها را که بخشی از روستا را شامل می شود که قریب ۴۰ سال پیش از حسن آباد جرقویه به این روستا مهاجرت کرده اند و از لحاظ موقعیت جغرافیایی در بخش جنوبی روستا و مجاور محله شهرک را شامل می شود .
معابر روستا (شبکه ارتباطی ):
محور اصلی ارتباطی روستا ی سروشبادران معبری است که از غرب به شرق روستا امتداد یافته و روستای سروشبادران را به جاده ارتباطی اصفهان واز طرفی به روستای کاج که در شرق سروشبادران و روستای زردنجان ممکن می سازد و کاربریهای مهمی از جمله مدرسه راهنمایی – خانه بهداشت – دفتر مخابرات –مسجد جامع –بسیج –گورستان و…را سرویس می دهد . شبکه اصلی در جه دو روستا معبری است که به موازات شبکه اصلی درجه یک روستا امتداد دارد و باعث ارتباط محلات مختلف روستا با یکدیگر می شود .شبکه معابر روستای سروشبادران حالتی تقریبا شطرنجی دارد و چندان نامنظم نیست و با وجود اینکه از یک رشد ارگانیک برخوردار است نظم خوبی در آن دیده می شود در مجوع معابر این روستا در شیب ملایمی قراردارد و مشکلی از لحاظ شیبهای تند وتیز در معابر این روستا دیده نمی شود .
در این روستا معابر به ۴ گروه اصلی درجه یک – اصلی درجه دو –فرعی درجه یک – فرعی درجه دو تقسیم می شوند .
حدود ۱۹.۵ درصد مساحت معابر را درجه یک اصلی
حدود ۱۳.۹ درصد معابر درجه دو
حدود ۴۷.۲۴ درصد معابر فرعی درجه یک
حدود ۱۸.۸ درصد معابر فرعی درجه دو
مذهب رسمی مردم روستا :
دین مردم روستا در حال حاضر اسلام می باشد و مذهب شیعه دوازده امامی دارند .زبان اهالی روستا فارسی است و لهجه خاصی ندارند و به علت نزدیکی به اصفهان آداب و رسوم خاصی ندارند وتقریبا همان اداب ورسوم مردم اصفهان است و فقط در ایام عزاداری تاسوعا وعاشورا که در روز تاسوعا اهالی سروشبادران برای عزاداری به روستای زردنجان می روند و روز عاشورا مردم زردنجان به سروشبادران می آیند. نحوه مدریت روستا هم به صورت شورا محلی و دهیاری اداره می گردد.
خدمات روستا :
خدمات اموزشی :
در زمینه خدمات اموزشی روستای سروشبادران دارای یک دبستان دونوبته پسرانه و دخترانه به نام دبستان توحید ویک واحد مدرسه راهنمایی پسرانه به نام مدرسه راهنمایی با نام شهدا سروشبادران و یک واحد مدرسه راهنمایی دخترانه به نام مدرسه راهنمایی نجمه که کلاسهای دبیرستان دخترانه در رشته ادبیات و تجربی در ان تشکیل می شود می باشد.در حال حاضر کمبود واحد اموزشی دبیرستان پسرانه و هنرستان می باشد که دبیرستان پسرانه آن در حال تکمیل می باشد و ولی هنرستان ندارد.
خدمات فرهنگی –مذهبی :
مذهبی :
در حال حاضر درروستای سروشبادران ۶ باب مسجد می باشد و در مجاورت مسجد جدید روستا با نام اهل البیت حسینیه با همان نام تاسیس و در سال جدید افتتاح گردیده است . قدیمی ترین مسجد روستا مسجد جامع روستا می باشد که در سمت جنوب روستا قرار گرفته و یک مسجد تاریخی می باشد و احداث ان مربوط به دوره سلجوقیان می باشد .این مسجد در حال حاضر کمتر مورد استفاده قرار می گیرد و بیشتر جنبه آثار باستانی دارد .بقیه مساجد روستا که به صورت پراکنده در بافت روستا قراردارند بیشتر محلاتی هستند و مساحت کم انها اجازه فعالیت در سطح کلی روستا را نمی دهد .در کنار مسجد سید ابراهیم روستا نیز یک تکیه قدیمی وجود دارد که محل عزاداری قدیم مردم روستا بوده و د ر حال حاضر ساختمان تخریب شده است .
مسجد جامع (مسجد بزرگ ) – مسجد المهدی –مسجد صاحب الزمان – مسجد کریم –مسجد سید ابراهیم – مسجد اهل البیت – حسینه اهل البیت –تکیه توده
فرهنگی :
از لحاظ فرهنگی این روستا محل قابل ملاحظه و خاصی ندارد و بیشتر کار فرهنگی در مساجد انجام می گرفته است ولی در سال جدید ساختمانی به متراز ۱۴۰۰ متر مربع در دوطبقه تحت عنوان مجتمع فرهنگی روستا در حال ساخت می باشد که شامل کتابخانه – کلاسهای اموزشی – سالن آمفی تئاتر می باشد.
با عرض سلام
وب زیر هم به ادرس وبهای سروشبادران اضافه شد.
http://soroushazaran.fardblog.com/