برداشت سیب / روستای مخور / شوط
امسال تولید سیب درختی در روستا کفاف خود روستا را نیز نمی دهد امیدواریم سال آتی با نظر لطف خداوندی و نصب دستگاه ضدتگرگ در روستا و فصل خوب تولید بیشتری داشته باشیم.

عکس باغات روستای مخور از وبلاگ بهروز نجفی
اما برای برداشت کننده گان سیب روستای مخور نکات فنی ذیل جهت برداشت اصولی سیب را توصیه می کنیم:
– پیش بینی و تهیه لوازم مانند جعبه ،کاغذ گراف ، نردبان دو طرفه ،محل انبار میوه جهت بسته بندی و …
– بهترین و مناسبترین زمان چیدن و برداشت محصول با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه و نوع رقم و زمان مصرف (به صورت تازه خوری در منطقه یا ارسال به سایر مناطق و یا نگهداری در سردخانه )باید صورت گیرد.
-در صورتیکه مصرف به صورت تازه خوری در منطقه باشد می توان در مرحله رسیدن کامل میوه آنرا برداشت نمود و در صورت ارسال به سایر مناطق و یا نگهداری در سرد خانه باید قبل از مرحله رسیدن کامل برداشت شود.
-روشهای تشخیص زمان برداشت عبارتند از استفاده از دستگاههای فشار آزما ،تغیر رنگ پوست میوه ،مشاهده رنگ دانه ،چسبندگی میوه به شاخه،تغیرات شیمیایی میوه برآورد براساس مجموع درجه حرارت و تعداد روز پس از گلدهی کامل
– رنگ دانه سیب در مرحله بلوغ کامل و رسیدن از سیفد به قهوه ای تغیر می نماید.
– برداشت در ساعت خنک روز پس از برطرف شدن شبنم و رطوبت انجام شود.
– آموزش کارگران میوه چین به منظور کم کردن صدمات ناشی از بی توجهی آنها از طریق سرپرستی و مراقبت درحین عمل برداشت برای جلوگیری از وارد آوردن هرگونه خراش با ناخن یا فشار انگشت به میوه شکستن شاخه ها و یا زخمی کردن آنهابا کفشهای میخ دار ضروری می باشد.
– چیدن میوه از شاخه های پائین شروع شده و ادامه آن تا شاخه های بالا صورت می گیرد ،از زیاد پر کحردن سبد یا سطل که ممکن است موجب ریزش میوه به زمین شود جلوگیری شود.
– برای چیدن ،میوه را از قسمت پائین آن در کف دست قرار داده وبا چرخش مختصر به سمت راست یا چپ و یا بالا از شاخه جدا نموده و میوه به طرف پائین کشیده نشود و یا دم میوه را در بین انگشتان وسط و نشانه قرار داده و با کمک سایر انگشتان از شاخه جدا شود و در سطل و یا سبد قرار داده شود .
– در صورت امکان از کیسه ای زیپدار مخصوص برداشت و در غیر این صورت از سطل های پلاستیکی استفاده شود.
– طرز جدا کردن میوه از شاخه بسیار مهم است تا کوچکترینضربه ای به شاخه های کوتاه حامل میوه در سال آینده وارد نشود.
– خالی کردن سطل بایستی به آرمی از ارتفاع کم و با قرار دادن یک دست به جلو سطل برای کاهش سرعت سقوط میوه ها صورت گیرد .
– در باغ بایستی قسمتی برای جمع آوری میوه ها در نظر گرفته شود و این محل بهتر است مرکز باغ بوده و خنک باشد ،همچنین به راه اصلی نزدیک باشد سطح این قسمت بهتر است کمی بالاتر از سطح باغ بوده و با مصالحی اولیه مانند لایه سیمانی ،شاخ و برگ درختان پوشانده شود.
– سیبهای جمع آوری شده را بر حسب یکنواختی باید درجه بندی نمود و می توان در این خصوص از دستگاه سیار درجه بندی میوه که اخیراً ساخته شده بهره گرفت و از اختلاط میوه ها ناسالم و معیوب ( چروکیده ،زخمی ،آسیب دیدهبا سم ،نور ،آفت زده) وارقام نا همگون و یکسان اجتناب شود.
– به منظور نگهداری میوه در سردخانه بهتر است جعبه های استاندارد پلی اتیلن که اخیراًدر استان ساخته شده است و در سایز های مختلف موجود است و باعث نگهداری بهتر محصول و افزایش عمر نگهداری در سردخانه میگردد استفاده کرد و در صورت عدم دسترسی به جعبه های فوق الذکر جبعه های چوبی مرسوم باید از چوب تازه باشند و استحکام کافی را داشته باشند وا ندازه آنها ۵۵ 35 25 سانتی متر باشد
– از پوشاندن میوه با پوشالهای کاغذی و گیاهی و روزنامه خوداری شود و بهتر است از کاغذ های گراف که باعث حظ رطوبت میوه ها می شود استفاده کرد.
– برای حمل میوه بهتر است از کامیونهای یخچالدار استفاده شود در غیر اینصورت حمل میوه به سردخانه بهتر است در ساعات خنک روز انجام شود و به رانندگان توصیه به آرمی محصول را حمل نمایند.
منبع: