روستای سنگچال / آمل / مازندران
سایتها و وبلاگهای روستای سنگچال
شهرستان آمل – استان مازندران
سنگچال روستایی است در منطقه ییلاقی چلاو که دارای تقریبا هزار خانه که به چند محله تقسیم میشود
۱–پیده سره : که در زبان محلی به خانه قدیمی میگویند که البته باید بگویم که برخلاف اسمش در آن خانه های نوساز و ویلایی ساخته شده است.
۲–جور سره : که این هم در زبان محلی به خانه پایین دست روستا میگویند.
۳–مست قلا:که این هم به معنی جای زندگی انسانهای سر مست و شاد است.
۴– شل کنار:که این هم به خاطر خاک شل منطقه به آن شل کنار میگوییند.
۵–فرنی کلا :که به تپه روبروی روستا که از انجا کل روستا را میبینید میگویند
۶– آقا سر :به خاطر وجود نازنیین امامزاده محمد به این منطقه آقا سر میگویند
اب شرب روستا از دو چشمه تامین میشد که اکنون یکی از آنها قابل استفاده است که ما آنها را به نام چشمه هیتکا و چشمه دنگ میشناسیم و آبهای گوارا و خنک آن معروف در منطقه میباشد.
قریه سنگچال یکی از اقرا تابعه شهرستان بابل بود که اخیرا برحسب تقسیمات کشوری جزء حوزه استحفاظی فرمانداری آمل و تابع دهستان چلاو گردید – آبادی سنگچال از آبادیهای بزرگ و پرجمعیت است که در کنار دره قرار دارد و خیلی زیبا و همانند تابلوئی الوان است. این روستا از مناطق میان بندی و در ۱۷ کیلومتری مدخل دهستان چلاو، پل آهنی واقع در جاده آسفالته هراز آمل – تهران است.
از شرق به شهر بابل و از غرب به شهر آمل ارتباط دارد. در این روستا همواره جمعیت فراوانی ساکنند و دارای حمام عمومی، برق و تلفن و سایر امکانات رفاهی است ولی عده ای که به پیشه تجارت و کسب و کارگری اشتغال دارند از این روستا به آمل آمده و در آمل در محله (سیکا پل) بخصوص ومحلات دیگر در قسمت شرق آمل بطور عام ساختمان داشته و سکونت دارند.
اهالی این روستا به ۱۴ تیره و فامیل متقسمند و این محل به چندین محله تقسیم شده و هر محله ای برای خود امکانات رفاهی مثل حمام عمومی، مسجد، تکیه و حسینیه جهت عزاداری آل رسول (ص) دارند. در سنگچال ۸مسجد به اسامی مسجد جامع – مسجد صاحب الزمان(ع) – مسجد محمدزاده – مسجد امامزاده ابراهیم – مسجد نریع – مسجد شلکنار – امامزاده محمد و مسجد سید محله. در محدوده سنگچال دو تکیه – دو حمام عمومی – دو امامزاده – یک نانوایی – دو قصابی – مرکز بهداشت – مرکز مخابرات – انجمن فارغ التحصیلان – انجمن فرهنگی و هنری(هیتکا) و تفرجگاههای فراوان وجود دارد.
طبق اطلاعات این روستا حدود ۲۰۰ نفر پزشک در سطوح مختلف تخصصی تحویل جامعه داده است و مردمان مستعد و تحصیل کرده فراوانی دارد.
میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری / معاون میراث فرهنگی استان مازندران از ثبت ملی سه بنای تاریخی، یک میراث معنوی این استان خبر داد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان مازندران، با بیان این مطلب افزود: سه بنای تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی را شامل تکیه وسطی کلای شهرستان آمل، سقانفار امامزاده محمد سنگ چال و مسجد صفوی لاسم شهرستان آمل عنوان کرد.
وی با اشاره به ثبت ملی میراث معنوی و تاریخی این شهرستان بیان داشت: میراث معنوی شامل مراسم آئینی سنتی برف چال و زن شاهی است.
به گفته این مقام مسوول، آیین سنتی برف چال هر ساله در اواخر اردیبهشت ماه در دامنه قله دماوند، منطقه اسک وش آمل برگزار میشود.
درود.همطایفه گرامی در خصوص اصلاح فرمایشات جنابعالی اذعان میدارم کلمه فرنی کلا اصطلاحا فینی کلا یا فریدونکلا میباشد چرا که طبق جغرافیای اساطیری محل اختفای فریدون پس از رشدواقامتش درناندل (تخت فریدون)درپای دماوند قلعه ای بوده است که گتکلا وفریدونکلا واسکلیم وسنگچال فعلی را شامل میشده است.ضمنا جورسره به خانه های بالادست گویند.ومقابل آنرا جرسره میگویند.