دهملا – هندیجان – خوزستان

سایتها و وبلاگهای روستای دهملا

شهرستان هندیجان – استان خوزستان

http://www.dehmolla.ir

http://dehmollayebozorg.blogfa.com/

http://dehmolladehmolla.blogfa.com/

http://dehmolla.blogfa.com/

http://www.yadvareh1.blogfa.com/

 موقعیت روستای دهملا

 اگر سه شهرستان هندیجان -ماهشهر و امیدیه را سه راس یک مثلث محسوب کنیم روستای دهملا نزدیک به مرکز این مثلث و نزدیک به قاعده هندیجان-امیدیه  قرار دارد و از هر سه شهر تقریباً فاصله مساوی ۵۰ کیلومتر را دارا می باشد در کنار آن هم رودخانه زهره قرار دارد راه شوسه آسفالتی هم از کنار روستا میگذرد با رنگ زرد مشخص شده است و فاصله روستا تا جاده ماهشهر-هندیجان تقریباً ۵ کیلومتر است .خانه های روستا در جهتهای مختلف ساخته شده است اما بیشتر رو به قبله است.

خیابان اصلی روستا که مسجد جامع هم درآن است درجهت شمال غربی به سمت جنوب شرقی است.بقیه خیابانها هم به موازات آن است .و روستا بر خلاف دیگر روستا از قدیم دارای خیابان بندی منظمی بوده و این خود نشان از فرهنگ مردمان آن دارد

دهملا بزرگ و دهملا کوچک

رودخانه زهره، روستای دهملا را به دو قسمت کوچک و بزرگ تبدیل کرده که به دهملاءبزرگ و دهملاء کوچک معروف است و روی هم دهملا می گویند .البته در روستا اوطی رو و ایطی رو به معنی آن طرف رود و این طرف رود معروف است  . خود دهملا را هم دهملای ها ولات یا دهات هم می گویند یا ده ملا . دهملا کوچک  حدود ۲۰ خانه دارد که از نظر امکانات کمتر از دهملا بزرگ است . فقط یک مسجد و یک دبستان ۵ کلاسه دار که حیاط هم ندارد . ارتباط این دو هم سابقاً با قایق یا بلم صورت می گرفت که با طنابی که دو طرف رود را به هم وصل کرده بود و طنابی که به بلم متصل بود و نفری که سوار بر قایق طناب را می کشید حرکت می کرد. اما بر اثر سیل و پوسیده شدن از بین رفت و الان بلمی هم در کار نیست . پلی هم هیچگاه نبوده . در تابستان ها هر کس کار دارد  با شنا به آن طرف می رود و غالباً دهملا کوچکی ها این طرف می آیند . چون امکانات این طرف بیشتر است .ولی خود دهملا کوچک هم از آن طرف به جاده هندیجان و روستاهای مجاور یک راه نه چندان خوب دارد . که با ماشین به دهملا بزرگ می آیند.از سر کمر رود هم با فاصله ۳۰۰ متری هم دو دهملایی قدیم صحبت می کردند ولی الان تلفن است و این کار جنبه گذری دارد .آنها برای مدرسه راهنمایی هم قدیم به دهملا بزرگ می آمدند که هر وقت سیل می آمد مدرسه هم تعطیل می شد . غالباً هم دارای فامیل های مطوری و قنواتی هستند.

اما در دهملا بزرگ ، حیدری ، قنواتی ، اصغری، فدعمی، حسینی ، عبادی، حیاتی، مطوری ، بندری ،رئیسی،لک، خزاعلی، جعفری، ابوعلی ، احمدیان ،آلبوغبیش ، ادهمی ،نگاهدار ، محمودآبادی ، شاهی ، هاشمی ،چاروسایی،چوپانی و راس روش، نام خانوادگی های  غالب می باشند.

یک تانکر بزرگ آب با ارتفاع ۲۰ متر در بلندی و نزدیک رودخانه است که آب دو طرف روستا را تامین می کند ولی لوله آب دهملا کوچک چون از وسط رودخانه می گذرد هم فشار کمتری دارد و هم به صورت آویزان روی آب رود شناور مانده که محل بازی بچه ها شده و این نماد آب رسانی به روستاست.

به یاد ندارم سالی بحث آب شرب و چگونه آوردن آن به روستا مطرح نشده باشد.و هر نماینده و مسئولی وعده هایی می داد . سالهای بوده که جناب سید رحیم حسینی مسئول آب روستا در خیابانها به راه می افتاد و مردم را برای گرفتن حق آب خود به پا می داشت. او سمبل دادخواهی آب روستاست. خدا نگهدارش باشد.

دهملا بزرگ شورای روستا از قدیم داشته و اخیراً هم به صورت انتخابات برگزار می گرددو فعلاً هم سه نفر می باشند . که تلاش خود را می کنند در صورتی که به کارهای روزانه خود برسند.

جامعه و جمعیت دهملا

در روستای دهملا بیش از ۲۳۱ خانه وجود دارد که جمعیتی قریب به  ۱۱۰۰نفر را در بردارد و اکثر خانواده ها مانند بیشتر روستاهای ایران  افراد ساکن در آن زیاد هستند . و این را نیاز به نیروی انسانی برای کشاورزی و دامداری و دیگر کارها به وجود آورده .جوانان و نوجوانان اکثریت را تشکیل می دهند از این نظر روستا جوان می باشد . البته بعضی از جوانان در اثر مشکلات موجود برای کارهای تمیزتر و زندگی لوکس تر به شهر می روند ولی آنها هیچ گاه از دیار خود منفصل نمی شوند.

در دهملا یک دبستان به نام نواب صفوی و یک مدرسه راهنمایی به نام انقلاب و یک دبیرستان وجود دارد که هر سه دو تایم کار می کنند یک نوبت پسر ها و یک نوبت دخترها تعدای از معلمان هم دانش آموختگان همین مدرسه ها می باشند و الان ساکن روستا هم می باشند.

امامزاده عبدالله که در دهملا به شاهزاده عبدالله معروف است وجودش در دهات باعث معنویت بیشتر شده است و دهملاییها هر پنج شنبه به زیارت او می روند و عکس آن هم لوگوی این وبلاگ است . تقریباً همه ،نذورات خود را وقف این امامزاده می کنند و به او توسل می کنند.

نزدیک این امامزاده هم اخیراً به همت حود مردم روستا یک پارک تاسیس شده که آبشار و درخت و وسایل ساده اسباب بازی دارد .به غیر از این یک زمین بسیار بزرگ به اندازه ۹ زمین فوتبال مسطح و خاکی در کنار روستا است که به جخونزار یا خرمن زار معروف است . و قدیم بعد از برداشت گندم به صورت خوشه ای آن را در این زمین قرار می دادند و با خرمنکوب آن را دانه می کردند. اما با آمدن کمباین دانه ای دیگر گندم مستقیماً به کامیون ریخته می شود. و فقط تابستانها کنجت ها را برای یک ماهی در این زمین قرار می دهند .

خلاصه قسمتی از این زمین .زمین فوتبال شده و دو دروزاه  بزرگ هم داره و تقریباً هر عصر جوانان در این زمین دو تیم می شوند و فوتبال بازی می کنند آن هم با لباسهای کاملاً ورزشی . هر از چندگاهی هم یک تورنمنت فوتبال بین روستاها و شهرهای مجاور در این زمین برگزار می شود .که معمولاً دهملا قهرمان  می شود.

در سه محله ی دهملا که به محله ی هیرون یا جنوب و محله ی شمال و محله ی وسطی هم زمینهای کوچکی هست که بچه های دوگل کوچک یا بازیهای دیگر می کنند و بین این محله های رقیب هم مسابقاتی یا کاپ گذاشته می شود و به تیم برنده یک جام هم می دهند که با پول خود بازیکنان خریداری شده.

ارتباط دهملا با شهر به صورت عمومی با سه دستگاه مینی بوس که همه چیز می برند تا سه شهر ماهشهر ،امیدیه ، و هندیجان برقرار می شود که مینی بوس ها هم شخصی بوده و ساعت ۷ صبح می روند و با اذان ظهر بر میگردند.

روستا دارای ۴ مسجد هم می باشد که ۲ تای آن در محله های شمال و جنوب و ۲ تای در محله وسطی قرار دارد و مسجد بزرگ روستا هم مسجد جامع است که ساخت آن به ۵۰ سال پیش برمیگردد.و این محل همه اجتماعات و وفات ها می باشد البته بعضاً شام عروسی هم در آن داده می شود.

یک حسینیه بسیار زیبا و تازه تاسیس هم که نمای آن آجری با قوسهای اسلامیست به همت سادات روستا و بقیه مردم در محل حسینیه قدیمی ساخته شده است که محل عزاداری برای امام حسین (ع) و مراسمات مولودی و غیره می باشد و جدیدآ قسمت فرهنگی آن هم فعال شده.

دهملا دارای یک کتابخانه کوچک است که در محل سابق نهضت سواد آموزی قرار گرفته و سالها داری رونق خوبی بود چنان که اینجانب تقریباً همه کتابهای آن را می خواندم اما چند سالی است بدون مسئول مانده.امیدواریم با همت مسئولین رونق دوباره بگیرد.

دهملا همچنین دارای نانوا و روشنایی برق خیابانها و تلفن می باشد چند خیابان آن هم کمی آسفالت است.

که همت مسئولین دهملایی را می طلبد که بعداً نام آنها را در قسمت دهملاییها می آوریم.

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *