ترا – آمل – مازندران
سایتها و وبلاگهای روستای ترا
شهرستان آمل – استان مازندران
جغرافیای روستای ترا
ترا روستایی است سرسبز و کوهستانی ودارای شیب متوسط که به صورت خطی از شرق به غرب و به طول ۴۵۰ متر گسترش یافته است. روستا در دامنه کوه جن که در زبان محلی (جن کر) خوانده می شود و در رشته کوه البرز واقع گردیده وبا قله دماوند به طور مستقیم ۱۷ کیلومتر فاصله دارد.
درتقسیمات کشوری این روستا در شمال ایران و در منطقه امیری از بخش بالا لاریجان قرار داشته و از توابع شهرستان آمل در استان مازندران می باشد.زبان مردم این منطقه گویش مازندرانی بوده و امرار معاش اصلی آنان از طریق کشاورزی و دامپروری است.
از شمال به شهرستان آمل و دریای کاسپین,از غرب به قله دماوند و شهر تهران, از جنوب و جنوب غربی به لاسم ,دشت مشا و شهرستان دماوند و گیلاوند ختم شده و از شرق به فیروزکوه می رسد.
آب و هوای منطقه مطابق با مناطق کوهستانی بوده و زمستان های پربرف وتابستان های بسیار دلپذیر و مطبوعی دارد.کشاورزی روستا از اواخر زمستان با آماده سازی زمین ها و شخم و کوددهی آغاز شده و در تابستان و اوایل پاییز پس از گذر از مرحله داشت با برداشت محصول به پایان می رسد.بسیاری از اهالی روستا با آمدن فصل سرما به شهرهای آمل و تهران رفته اما از تابستان های دلپذیر روستا به هیچ وجه نمی گذرند.
روستا دارای مسیر دسترسی خوبی بوده و تا خود روستا مسیر دارای آسفالت می باشد و راه دسترسی به شهرهای آمل و تهران نیز مسیر زیبای جاده هراز است.به جز در زمستان ها که گاهی به علت ریزش شدید برف مسیر به صورت موقتی و جهت امنیت مسافران بسته می شود آنهم به صورت کوتاه و چند ساعته و یا حداکثر یکروزه, در بقیه سال مسیر نسبتا خوبی به شمار می آید.
روستا در محاصره کوه های بلند قرار گرفته و این کوه ها همچون دژی مستحکم از روستا محافظت می نمایند شاید دلیل نام گذاری آن به نام ترا نیز همین باشد. براساس لغت نامه دهخدا ترا اینگونه معنی گردیده که جای بلندیا قلعه و دژ مستحکم. روستا در تابستان از نعمت تابش مستقیم آفتاب درخشان بهره مند بوده و دارای رود های پرآبی می باشد ولی در اوج گرمای دلپذیر کوهستانیش گاهی رنگ باران های شدید و دلنوازی را نیز به خود می بیند. شب های روستا بسیار خنک بوده و شما را مجبور به استفاده از پتو می کند و صبحگاه های مه آلود آن چشمان شما را با هنرنمایی زیبای خویش خیره می نماید.
موقعیت کوهستانی روستا کمتر فرصت می دهد تا شما بتوانید زمینهای صاف یا دشت های همواری را بیابید ولی باعث گردیده تا باغ های بسیار زیبا و پر نعمتی توسط اهالی پر تلاش روستا بوجود آید.
تاریخچه
سندی مکتوب دال بر اینکه قدمت این روستا چند قرن قدمت دارد در دست نیست اما آنچه که بر اساس گفته های اهالی و افراد مسن روستا واضح و مبرهن است اینست که نام اجداد خود و سابقه سکونت آنه را تا حدود ۳۰۰ سال پیش می دانند و کتیبه سنگی نیزبه دست آمده که مربوط به قبر یکی از گذشتگان روستا است و تاریخ فوت اورا در ۲۵۰ سال پیش نشان می دهد.
همچنین است بقعه ای مربوط به وجود مبارک امام زاده سید ابراهیم مربوط به حدود هشتصد سال پیش در این منطقه که حکایت از سکونت در این منطقه حداقل از آن دوران.
کشاورزی روستا
امرارمعاش اصلی مردم روستا از راه کشاورزی و به طور محدود دامپروری است.کشاورزی روستا از اواخر زمستان با آماده سازی زمین ها و شخم و کوددهی آغاز شده و در تابستان و اوایل پاییز پس از گذر از مرحله داشت با برداشت محصول به پایان می رسد.
با توجه به شرایط اقلیمی و موقعیت کوهستانی روستا که باعث گردیده بیشتر زمین های کشاورزی به صورت شیب دار باشد تقریبا اکثر زمین ها به صورت باغ بوده و مقدار بسیار کمی به صورت مزرعه در آمده است که به کشت گندم و جو و مانند اینها اختصاص یابد.
عمده محصولات باغی روستا گیلاس و گردو و سیب بوده که از کیفیت بسیار عالی و بالایی برخوردار است. در کنار این محصولات روستا دارای انواع آلوچه های خوشمزه چه ترش و چه شیرین می باشد نظیر گوجه سبز, گوجه قرمز, آلو طلایی, آلو سیاه (تخم مرغی), …
یکی دیگر از محصولات بسیار عالی روستا گلابی های شیرین وآبدار آن است که در کنار هلو و زردآلو از دیگر نعمات خدادادی روستا می باشند.
تقریبا تمام اهالی روستا که در شهرهای نزدیک ساکن هستند تابستان ها و تعطیلات را به روستا مراجعه کرده و صرفنظر از موقعیت شغلی, تحصیلات و میزان درآمد در محیطی بسیار صمیمی به امور کشاورزی پرداخته و روح زخمی از هیاهوی شهر خود را در کار شریف و مفرح کشاورزی التیام می بخشند.
توریسم و مناطق گردشگری روستا
ترا علاوه بر چشم اندازهای بسیار زیبای طبیعی که دارد دارای چند مشخصه گردشگری بارز می باشد که عبارتند از:
1. تمیره: رودخانه ای بسیار زیبا با محیطی سرسبز و خنک جهت استراحت و گوش دادن به آواز آب زلال که هرساله پذیرای مهمانان زیادی از سراسر کشور و خارج از کشور می باشد.
2. سروآر: (سر رودبار) سرچشمه آبی گوارا با محیطی دلنشین جهت یک استراحت کامل در سکوت طبیعت
3. کموشکوه : (کوه قارچ) کوهی آرام و مهربان , منتظر تمامی علاقه مندان کوهنوردی که می خواهند تجربه ای جدید و لذت بخش را در کوهی متفاوت کسب کنند و در یک ورزش مفرح مناظر بی بدیل طبیعت رانظیر چشمه های آب بسیار سرد, آبشارهایی متفاوت, پرندگان و حیوانات زیبا ,نظاره گر باشند و گیاهان دارویی وسبزیجات کوهی را در کنار قارچ های طبیعی بسیار خوشمزه تجربه کنند.
مردم روستا
جمعیت روستا براساس سرشماری سال ۱۳۸۵ برابر با ۱۲ خانوار یعنی ۳۱ نفر بوده که این آمار متعلق به اهالی ساکن در زمستان می باشد و در طول بهار و تابستان این جمعیت بالغ بر ۱۸۰خانوار و ۵۰۰ نفر می باشد.
مردم روستا همگی مسلمان وشیعه می باشند.روستا دارای مردمی مذهبی و مومن بوده و اهالی آن و بالاخص جوانان روستا در برپایی مراسم های مذهبی آوازه بلندی دارند و هر ساله در جشن ها و اعیاد مذهبی و عزاداری ها خود را مقید به مراجعه به روستا از هر جا و برپایی هرچه با شکوهتر مراسم می دانند. همچنین این روستا دارای 5نفر روحانی عالیقدر دارای سطوح بالای حوزوی و دانشگاهی می باشد و مادران این روستا مفتخر به پرورش ۸ شهید عزیز بوده که با توجه به جمعیت جوانان سال های دفاع مقدس و جمعیت کل آن سال ها بسیار قابل توجه است و برگ زرینی بر تارک مردمان میهن پرست این خطه سرسبزاست. همچنین ۶ نفر نیز به مقام جانبازی نایل آمدند.
سطح تحصیلات اهالی بسیار درخشان و قابل توجه است به طوریکه فرد بی سواد در روستا وجود ندارد و افراد با تحصیلات عالیه دانشگاهی و دارای سوابق علمی درخور فراوان دارد.
به عنوان نمونه لیستی از میزان تحصیلات و تعداد افراد فارغ التحصیل و دانشجو زیر ۵۰ سال در زیر آمده است :
دکتری |
۵ نفر |
کارشناسی ارشد |
۲۰نفر |
کارشناسی |
۳۲نفر |
کاردانی |
۲۲نفر |