کالیکلا – سوادکوه – مازندران
سایتها و وبلاگهای روستای کالیکلا
شهرستان سوادکوه – استان مازندران
http://kalikola-lafour.blogfa.com/
روستای کالی کلا لفور یکی از روستاهای منطقه شیرگاه از شهرستان سوادکوه و از استان مازندران میباشد
این روستا دارای بهداری-مدرسه ی دبیرستان – راهنمایی و ابتدایی-تعاونی مصرف روستایان-دکل موبایل و تلویزیون و ….. میباشد
یادمان شهیدان روستا
درنگ را من دگر جایـز ندیــــــدم به شهرخون همان مهران رسیدم
گرفـتم من سراغی را ز شعبـان یکی گفت محرابی را من ندیـــدم
شـهیــد اولـی را مـن نـدیــــــدم شعبــان محـرابی را من ندیــــدم
شـهیـــد اول کالـیـــکـلایــــــــی شعبــان محـرابی مـرد خــــــدائی
ندیـدم یــار علی را نـزد ایشـان نـمـودنـد پـرپرش در آن بیابـــــــان
خـونش دیدم ولی جسمش نبوده نـریـمـانی بـخـون خــود تپـیـــــــده
جــلال خــلیــلی در یـادم آمـــــد تـقــی تــوکلــی را یــاد کـــــــردم
نشـسـتیـم تا بیـاید بـر سر قـول نـیـامـد او , یقیـن گردیده مقبـــول
جـلال و یـارعلی چـه بـاصفـاینـد شـهیــد عــاشــق کـالیـکلاینــــد
ز مـــداح و شــهـیـــــــد راه داور علیـرضـا محـرابی مــرد سنــــــگر
که هـم جانبـاز بود هم شیمیایی مـدرس بــوده و بــوده مـــــــــربی
که این جـانباز از کالیکـلا بــــــود تـمام پیکرش تـرکش سرا بــــــود
حمام عمومی محل با سابقه ۱۰۰ساله شاید قدیمی ترین بنای موجود در روستا است . با این حال شاید که جزئ آثار باستانی به ثبت نرسیده باشد ولی خشتهای که ساخت آن بکار رفته از تخریب قصر مازیارشاه واقع در روستای مرزیدره آورده شده و با ماسه و تخم مرغ آن را براق نمودند
سقانفار محل در ساخت آن با کنده کاری های دقیق که در روی چوب انجام دادند سابقه آن از سال ۱۳۳۴ به این طرف است
در وسط محل امام زاده سید جمال الدین و سید کمال الدین مشهور به ( آقاپره)که در کنار آن درختانی تنومندی با قدمت ۱۰۰۰ساله وجود دارد .
اگر بپذیریم که اکثر روستا ها نامشان از نام خاندانی است که ابتدا وارد آن روستا شده و بعد از آبادانی نام خاندان یا شخصی از خود را بر آن نهادند این باور که خاندان کاله اولین خاندانی بودند که که در این روستا سکونت گزیدند و نام بزرگ خانواده خود را بر ان نهادند (کالی ، کالیکلا)را می پذیریم .
روایت دومی هم وجود دارد که اصلا کلمه کالی کلا از دو کلمه کاله( به معنی جای بایر و ناآباد )و کلا ( به معنی آبادی و روستا ) تشکیل می شود که همزمان طایفه های از گالش ( محرابی ) و کاله ( نریمانی )به اینجا آمده و آن را آباد کرده اند .
بر طبق گفته های چند تن از بزرگان وتحصیل کرده های محل این روستا حدود ۵۰۰سال قبل احداث شده که طی آن گروه های از منطقه شورمست سوادکوه معروف به کاله ( نریمانی های فعلی ) به این جا آمده و آن را آباد کرده و بعدها گروهای از خاندان دیگر ( گالش و بنار و …) به این محل آمدند البته روایت متعدد است و برخی معتقدند که چند ایل وتبار ( کاله ، گالش ، بنار) به طور همزمان وارد این روستا شدند . چند سال بعد از شکل گیری اولیه روستا مردم بر اثر بیماری وبا در گوشه وکنار منطقه پخش شدند و اکثرا در چلن ( زمین کشاورزی فعلی روستاییان ) رفتند و بعد از بهبودی دوباره به روستا برگشتند .
به علت وجود شیب در روستا سابقه سیل نیز دارد سیلهای که باعث از بین رفتن زمینهای کشاورزی منطقه شده مخصوصا در کنار رودخانه ها .
زلزله سال ۱۳۳۴ باعث تغریب اکثر منازل محل شده و بعضی از اهالی نیز در این زلزله جان باختند . آن سال در بین روستاییان به( زلزله سال )مشهور است . و به صورت نقطه عطفی درآمده که اکثرا کار ها و سن و … را باآن سال مطابقت می دهند مثلا می گویند فلانی ۴سال بعد از زلزله به دنیا آمده و یا فلانی در آن سال ۱۲ساله بوده است
وزش بادهای شدید نیز در بعضی سالها باعث خرابی و تخریب منازل قدیمی می شود .
کاله های مقیم سواد کوه بدون شک از منطقه بختیاری به آنجا کوچ کرده اند و تعداد زیادی از حانواده هایی از کاله که کوچ نکرده اند الان در خوزستان زندگی می کنند.
تعدادی از سواران و نامداران بختیاری در مقطع پادشاهی صفویه و افشاریه به جهت صیانت از خاک وطن در برابر متعرضین در سرحدات شمالی به صلاحدید حکومت وقت به آن مناطق فراخوانده شدند که پس از انجام ماموریت تعداد کثیری از آنان بنا به دلایلی ماندگار و تعدادی از آنان منجمله تیره ی بنام کوهزری به زادگاه اولیه خویش در مناطق بختیاری و شهرستان شوشتر بازگشته که از نسل چهار برادر با فامیلی ( علیدادوند، برات وند ، جلال وند و مهمیدوند ) شهره شده و در روستای باستانی کوه زر که پیشتر زادگاه و موطنشان بوده سکونت گزیده اند.
خاندان برات وند ، از سوادکوه مازندران ، بنا بر جنگ طایفه و قبیله ای ، برای حفظ جان و ناموس ، به ناچار ترک ولایت کردند و در دره ای به نام کوه زر ( روستای کوهزر ، واقع در شرق شهرستان شوشتر و پشت کوه فدلک چهارمحال و بختیاری) ، پناه گرفتند و با ایل بختیاری ، پیوند برادری برقرار کرده وبا آنها وصلت نمودند و رفته رفته ، آداب و سنن بختیاری ، پیشه کردند …
خاندان برات وند از جد پدری خود برات که به همراه سه برادر دیگرش ( علیداد و جلال و محمود) ،از سوادکوه مازندران ،می باشند …که برادران دیگر ،هم پسوند وند را به اسم خود اضافه کرده اند …
متاسفانه فردی به نام سعید کوه زر و برادرزاده هایش، در تمام سایتها ، اطلاعات غلطی را منتشر می کنند!!!! که هدف آنها هم مطرح کردن خودشان و فامیل کوه زر است !!!! در حالیکه اصالت برات وندها از سوادکوه مازندران است و شمالی هستند …