بازیرکلا – سوادکوه – مازندران

سایتها و وبلاگهای روستای بازیرکلا

شهرستان سوادکوه – استان مازندران

http://bazirkola.com/

http://bazihat.blogfa.com/

موقعیت ، حدود، وسعت

روستای بازیرکلا یکی از روستاهای شهرستان سوادکوه از استان مازندران می باشد که در کوهپایه های البرز مرکزی قرار دارد . این روستا از طرف شمال شرقی با فاصلۀ بیست و دو کیلومتر با شهرستان قائمشهر، از طرف شمال غربیبا فاصلۀ سی و یک کیلومتر با شهرستان بابل و از طرف جنوب شرقی با فا صلۀ نه کیلومتر با شیرگاه از توابع شهرستان سوادکوه محدود می باشد .در ضمن همسایگان روستایی این روستا بشرح زیر می باشند :

از طرف شمال وشمال شرقی با فاصلۀ دو کیلومتر با روستای بورخیل ، از طرف جنوب شرقی با فاصلۀ ۱.۵ کیلومتر بت روستای فرامرز کلا و از طرف جنوب با فاصلۀ دو کیلومتر با روستای حاجیکلای غربی ، همچنین از طرف جنوب شرقی با فاصلۀ چهار کیلومتر با روستای کتی لته محدود است .
این روستا در انتهای کوهپایه ای قرار گرفته و کوهی در قسمت غربی آن بچشم می خورد که قلٌک نام دارد، ارتفاع این کوه از سطح زمین ۸۰ متر است .

 

حوادث و وقایع تاریخی روستا 


 بنا به گفته ی مردم ، این روستا در زمان حملۀ روسها به شمال ایران در زمان جنگ جهانی دوم تحت اشغال روسها بوده است ، و اردوگاه نظامی در چند کیلومتری این روستا قرار داشت . آنها نیز روز ها به این روستا و روستاهای اطراف سر کشی کرده و از مردم روستایی و زحمت کش آذوقه و مواد خوراکی دریافت می نمودند ، که گاه با مقاومت های مردم مواجه شده و به ضرب شتم مردم نیز می انجامید .
  از جمله حوادث دیگری که ریش سفیدان روستا تعریف می نمودند حمله یاغی محل به نام "علی یاغی " بود ، این فرد یکی از شورشیان علیه رژیم شاهنشاهی رضا خان و بعد ، پسرش بود و در جنگ های اطراف این روستا پنا هنده و متواری بود و مردم منطقه را نیز به شورش دعوت می نمود ، که عدهای از روستاییان به او پیوستند . این گروه دستبرد های شبانه ای به خانۀ سرمایه داران و خوانین منطقه زده و اموال و دارایی آنها را غارت می نمودند .
  یکی از اهالی روستا که خود از افراد علی یاغی بود خاطره ای نقل میکند : " روزی ما ، در جنگل بودیم و علی یاغی می خواست در چشمه ای همان حوالی استحمام کند و مرا به عنوان نگهبان گماشته بود ، تا در صورت وضع خطر او را با خبر کنم . من هم که شب نخوابیده و خیلی خسته بودم ف در این حین خوابم برد و دستم به ماشۀ تفنگ خورده ، گلوله ای شلیک شد . علی یاغی که فکر می کرد ژاندارم ها حمله کرده اند ، از هول و ترس لنگ به کمر شروع به فرار نمود ، ووقتی که پی به ماجرا برد ف دستور اعدام مرا صادر کرد ، که با پا درمیانی یکی دو تن از افرادش بعد از کتک مفصل آزاد و از گروه خود اخراجم نمود ! " 


  تا اینکه بعد از مدت ها ، کد خداهای روستاهای این منطقه ، با طرح توطئه ای علی یاغی را به عنوان مهمانی به خانۀ یکی از خوانین دعوت کرده و از آن طرف نیز ژاندارم ها که طبق قرار قبلی با خبر بودند ، خانه را محاصره نموده و علی یاغی و عده ای از یارانش را دستگیر و تحویل مقامات بالا داده اند ، سرانجام نیز بعد از چندین سال زندانی ، با قطع کردن یکی از پاها آزادش کردند و بعد از مدتی له صورتی فلاکت بار در گذشت .

به نقل از فضل ا…فضلی ۶۸ ساله در سال ۱۳۶۶  
به نگارش از سرکار خانم سیده معصومه موسوی 
نوشته شده در سایت توسط سید صالح موسویان 
Www.bazirkola.com

 

تاریخچه ده :

نام های که مفهوم جغرافیایی دارند ، نام های که معنا ومفهوم شخصی دارند و نام های که با کلمه باغ یا مزرعه ختم می شوند با این طبقه بندی می توانیم دریابیم که این روستا چطور و چگونه تبدیل به این روست(بازیرکلا)ا شده است

 

نام این روستا همانطور که واقفیم بازیر کلا نام دارد ، و از دو جز« بازیر» و « کلا » ترکیب شده است . کلا در پسوند این کلمه و یا کلماتی نظیر این به معنی آباد و آبادی می باشد .واما کلمه ی « بازیر » بنا به گفته ی ریش سفیدان محل ، مخفف کلمه ی « یازیار » می باشد ، بازیار نام روستایی در اطراف شهرستان آمل بوده و ایشان اعتقاد دارند که ساکنین اولیه ی این روستا را مردمانی از روستای بازیار کلای آمل تشکیل داده اند و به علت مرغوبیت خاک منطقه و در دسترس بودن آب به اندازه ی کافی رفته رفته خانواده های دیگری نیز به این منطقه آمده و سکونت کرده اند .
افسانه ای نیز در رابطه با نام و پیدایش این روستا بر سر زبان ها ست که ذکر آن خالی از لطف نیست :
" در زمان های قدیم چمنزاری مسطح در منطقه ی فعلی این روستا وجود داشت که محل مناسبی برای بازی لوچو بود ، در یکی از این بازی ها کشتی گیر جوانی با یک ترفند و حیله ، کشتی گیر قدیمی و پهلوان منطقه را به خاک افکنده و خود قهرمان بازی ها گشت ، از آن زمان به بعد این منطقه که بعد ها سکونت گاه عده ای گردید ، بازی زن کلاه نامیده شد ، یعنی جایی که در فلان بازی فردی با حیله توانست قهرمان گردد "

نگارش : سیده معصومه موسوی

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *