بیلند – گناباد – خراسان رضوی
سایتها و وبلاگهای روستای بیلند
شهرستان گناباد – استان خراسان رضوی
زادگاه علامه بهلول
بیلند
روستای بیلند در عرض جغرافیایی ۳۴ درجه و ۲۱دقیقه شمالی و طول جغرافیایی ۵۸درجه و ۴۲ دقیقه شرقی در ارتفاع ۱۱۰۰متری از سطح دریا قرار دارد مساحت آن ۱۵۰۷ کیلومتر می باشد که با فاصله ۴ کیلومتری از شهرستان گناباد جمعیتی بالغ بر ۵ هزار نفر دارد.بیلند آنچنان که در کتاب جغرافیای گناباد آمده است به معنی سرزمین روحانیت است و در جایی دیگر خصوصیات مردم بیلند این طور توصیف شده است مردم بیلند اغلب ساده و بی پیرانه اند و از لاف و گزاف بدورند . از این رو با کسر باء گفته شده است و معنی پسر خوب می دهد.
بیوگرافی شیخ محمدتقی بهلول گنابادی
شیخ محمدتقی بهلول گنابادی در سال ۱۲۷۹ هجری شمسی در روستای بیلند شهرستان گناباد چشم به جهان گشود. در کودکی به مکتب رفت و به فراگیری قرآن کریم مشغول شد. هشت ساله بود که حافظ کل قرآن کریم شد. خواندن و نوشتن را در مکتب پدر آموخت و سپس به تحصیل در رشته علوم قدیمه پرداخت. در ۲۷ سالگی به مشهد رفت پس از واقعه مسجد گوهرشاد به علت این که از سوی حکومت پهلوی تحت تعقیب قرار گرفته بود به افغانستان گریخت. اما در آنجا دستگیر شد و سالهای زیادی از عمر خود را در زندانهای مختلف افغانستان گذراند. سپس به ایران بازگشت و تا پایان عمر بی هیچ پاداش و توقعی به هدایت دینی مردم پرداخت.
همه ما بارها و بارها نام هایی چون میرزارضای کرمانی، میرزا کوچک خان جنگلی، شیخ فضل الله نوری، نواب صفوی و… را شنیده ایم و یا در کتابهای تاریخ خوانده ایم، اما چند نفر از ما شیخ محمدتقی بهلول گنابادی را به خوبی می شناسیم و از مبارزات وی در حدود یک قرن زندگی، آگاهی کامل داریم. شاید بسیاری از ما تا تاریخ هفت مرداد ۸۴ روز فوت این عالم پارسا با نام وی ناآشنا بوده ایم، اما مطمئناً از واقعه کشف حجاب و قیام مسجد گوهرشاد تا حدی اطلاع داریم. تاریخ نشان می دهد رضا خان که در ابتدا پایبندی خود را نسبت به نمادهای دینی در هر کوی و برزن به نمایش می گذاشت پس از مدتی با همان شیوه نظامی و سرکوبگر به محدوده فرهنگی جامعه که دارای ریشه های عمیق مذهبی بود وارد شد و رودرروی باورها و اعتقادات مذهبی جامعه قرار گرفت که اوج این خیزش را در واقعه مسجد گوهرشاد می توان مشاهده کرد.
چرا بهلول ؟
بهلول: عاقل مجنون نما و یا بهلول: عاقل با مسلکی خاص نادره هایی در روزگار دیده می شوند که افعال و حرکاتشان شیوه خاص دارد و موجب توجه و جذب دیگران می گردند ؛ گاه با داشتن زیرکی وافر و هوشیاری کامل خود را مجنون وانمود می کنند و با این شیوه به مقاصد مهم خود زودتر از عاقلان میرسند و احیانا با تغییر مسلک زندگی و انتخاب شیوه ای غیر متعارف ؛ مایه های نهفته در جانشان را آشکار می سازند و در مردم اثری ژرف می گزارند ؛ اینان نزد مردم به عنوان بهلول شناخته می شوند. که نمونه آن فردی زیرک وبا جلال بود که در دوران هارون الرشید به نام بهلول مجنون می زیست. و اما علامه شیخ محمد تقی بهلول بیلندی : ایشان بهلول گرانقدری در میان ماست که از دیر زمان آوازه اش میان مردم پیچیده و از قسم دوم است یعنی بهلول با شیوه خاص ؛ زندگی ساده ؛ خوراک ساده ؛ پوشش ساده ؛ حرکت و جنبش فراوان ؛ پیاده روی در راههای دور با سن بسیار بالا ؛ حضور ذهن فوق العاده ؛ حفظ قرآن ؛ حفظ اشعار فراوان ؛ شوخ ؛ مزّاح ؛ جواب های کوبنده ؛ علاقه به اهل بیت ؛ تحمل مشقات طاقت فرسا در راه دین؛ شکیبایی و پذیرش سی سال زندان، برگرفته شده از (مقدمه ای از حضرت آیت الله شیخ ابوالقاسم خزعلی بر کتاب اعجوبه عصر بهلول قرن جهاردهم) علامه شیخ محمد تقی بهلول بیلندی می فرمودند: در سنین کودکی برای زن ها منبر می رفتم و بعد از منبر و درس اوقات فراغت خود را مشغول به بازی با حیوانات می شدم زن های محل نیز می گفتند: نه به این منبر و روضه و درس و نه به این بازی، او مثل بهلول امام صادق (ع) دیوانه است ، بنا بر این از آن به بعد مشهور به بهلول شدم. در زمان رضاشاه نیز که قرار بود تذکره(شناسنامه) بدهند شهرت مرا بهلول بیلندی گرفتند.