روستای نیاک / آمل / مازندران
سایتها و وبلاگهای روستای نیاک
شهرستان آمل – استان مازندران
در راه تهران به شهر آمل در جاده هراز پس از پلور در دره همین رودخانه میان اسک و رینه از بالا و نه از پائین منطقه ایست خاص ، که یکسوی آن کوه البرز یا دماوند است و در برابر آن کوهیست کوتاه که دره ای کوتاه عمود بر دره هراز در برابر رینه و منتهی بر روستای نوا دراین کوه کوتاهتر میشود .
در روستای نیاک مردمی زیست می کنند که پیشها به بازرگانی و کشاورزی و دامپروری می پرداخته اند و اکنون مانند دیگر مردم مازندرانند . مردم نیاک خود را سید هاشمی و از نسل سید عالی یا سید علی برادر سید حسن ولی که در همین روستا مزار و آستانه اوست میدانند .
در قباله چهار حد نیاک چنین آمده است :
حد اول با طریق المسلمین – حد دوم باچم ایرا – حد سیّم (سوم ) با دیو دره – حد چهارم با سیاه خونی در قریه مذکور هیچ حقی و دعوی نباشد و هر آفریده ای که در این موضع مدخل نماید و خلاف این معنی بظهور برساند در لعنت و سخط حق سباحه و تعالی و محمد مصطفی و امیرالمؤمنین علی مرتضی و ائمه معصومین بوده و باشد .
امام زاده سید حسن ولی ( ۸۶۵- ۷۹۳ ) ه – ق
در قریه نیاک مزاری است که آستانه متبرکه منوره و سرکار فیض آثار و اطاق سرا خوانده می شده است بارگاه نورانی از سید حسن ولی یا درست بگویم درویش تاج الدین سید حسن ولی و قبری است از برادر وی سید علی (درویش عالی) و قبری از یکی دراویش و اساتید حضرت سید ولی ، درویش سهراب قبر و مزار این بزرگواران در سنوات مختلف زمانی بازسازی گردیده است ، از آنچه نگارنده بابت این بازسازی به یاد دارد مرمت سال ۱۳۵۲ شمسی و سال ۱۳۸۰ شمسی می باشد .
صندوق چوبین مرقد درویش حسن ولی را پوشانده بود که بر بدنه شرقی آن این عبارت حک شده است :
"نذر کرد امیر اعظم امیر حسین امیر داوود طاب ثراه فی تاریخ ماه محرم سنه ثمانه ستین و ثمانمائه (۸۶۶) ه – ق "
متصل به بقعه درویش تاج الدین سید حسن ولی مسجدی بزرگ تازه ساز بود که رختخوابها و سماورهای متعددی جهت زفع حاجت زوار ، وقف این مسجد کرده اند .
سید حسن ولی و برادرش علی نواده حسن سبط هستند و از دودمان عبدالله بن لطف الله پدر سید عماد الدین فتح حسنی .
درویش تاج الدین سید حسن ولی خود از پارسایان و عارفان بشمار می آمده و از دودمان همین گروه هم بوده است و او را ولی یا ولی الله می خوانده اند و از او چنین وصف کرده اند :
" سرکار با برکات تقوی شعاری سالک راه یقین خداوند و مخدوم سلاله الزهاد و العباد حضرت مفخر العرفا و الفقرا و الصالحین قدوه الفقرا قطب العارفین السالکین والمحققین زبده المشایخ و الصلحاء و المتشرعین و والمتورعین تاج المله و الحق والدین افتخار و المتورعین قدوه العارفین و السالکین المخصوص بنظر رب العالمین درویش حسن ابوالحسین " .
در سندها در بود آن حضرت و بدنبال نام او آمده : " او ام الله انفاسه و برکاته الشریفه ، ادام الله انفاس برکاته ، دام ورعه ، زیدت برکاته ، دام برکته ، زید فقره ، دام السعادته " . و در بعد از وفات آن عالی مقام دعاهای نورالله مرقده ، قدس سره ، جناب رضوان ماب نور مرقده دیده می شود
سید حسن ولی مالک روستای نیاک بوده و به گواهی اسناد ، رقباتی هم خریده و املاک و اسباب و گوسفندان داشته و بسیاری از املاک خود را به گواهی همین اسناد وقف کرده است . یکی از وجوه مصارف موقوفات درویش حسن ولی "اطاق سرا" که هر کسی به قریه نیاک می آمده ، سه شبانه روز در آنجا سکنی می گزید و مهمان آستانه مبارکه بوده است .
شجره نامه : مرحوم تاج الدین سید حسن ولی ، پسر حسن – پسر پیرزاد – پسر حسن – پسر عبدالله – پسر تاج الدین لطف الله – پسر فضل الله – پسر محمد – پسر حمزه – پسر ابن الهول محمد – پسر حمزه سراهنک – پسر علی – پسر زید – پسر عبدالرحمن شجری – پسر قاسم – پسر حسن – پسر زید –پسر امام حسن مجتبی علیه السلام – پسر امام علی علیه السلام می باشد .
سید حسن ولی در ۷۲ سالگی به سال ۸۶۵ ه.ق در گذشته است . روحش محشور با جدش .