تندیرسان و پخت نان (کولاس و کماج) / اشکورات

تندیرسان و پخت نان (کولاس و کماج) / اشکورات / رودسر

تهیه نان

نحوه نصب تنور سفالی در زمین:

تهیه نان
تهیه خمیر و پخت نان

تهیه خمیر:
پیش از آماده کردن خمیر، همیشه مقداری خمیر به اندازه‌ی تقریبی یک مشت نگه داشته می‌شود که به اصطلاح «خمیر ترش » می‌گویند که همان مایه‌ی خمیر است و در ظرفی نگه داری می‌شود.

با موجود بودن خمیر ترش، دو مَن آرد کهنه (حدود ۱۰ کیلو) را درظرفی ریخته ، دو مشت نمک اضافه و آرام آرام آب را بدان می‌افزایند و در همان حال خمیر را ورز می‌دهند.

مایه‌ی خمیر (خمیر ترش یا همان خمیری که به عنوان مایه‌ی خمیر همیشه نگه داشته می‌شود) را در آبی که به آرد اضافه می‌شود حل کرده و با هم ورز می‌دهند.

تهیه نان

تهیه نان

پس از آن که خوب ورز داده شد ظرف را به مدت ۲ ساعت با پارچه و لحاف می‌پوشانند تا به اصطلاح وَر بیاید (همان ترش شدن خمیر) و از درون بادیه سر ریز شود.

پس از آن دوباره روی ظرف را باز کرده و مجدداً شروع به ورز دادن خمیر می‌کنند، این کار در بهبود کیفیت نان موثر است. این‌بار برای حدود یک ربع باید صبر نمود.

تهیه نان

تهیه نان

در این فاصله می‌باید تنور آماده شود.

تهیه نان

تهیه نان

برخی لوازم مورد نیاز برای پخت نان عبارتند :

۱. کیسه‌ی نانوایی
(کیسه یا دستمالی که نانوا دور دست خود می‌پیچد تا دستش در مجاورت با آتش نسوزد)

۲. نان کر : تخته ای چوبی به طول یک متر و عرض ۳۰ سانتی متر که چانه های خمیر را بر روی آن پهن می کنند.

۳. ماشه : ابزاری آهنی با دو لبه که برای گرفتن نان از تنور استفاده میشود.

۴. دیماشور : مایعی که از ترکیبات ماست یا دوغ و ترکیب آب برای راحتتر پهن کردن خمیر استفاده میشود.

۵.  اسوم : ابزار کوچک فلزی برای جدا کردن تکه های نان چسبیده داخل تنور.

در این عکس کلیه لوازم مورد استفاده برای پخت نان سنتی مشاهده می شود:

تهیه نان

تهیه نان

تهیه نان

به نقل از روستای ولنی
منبع:
polam.ir

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *