روستای زین آباد / بجستان / خراسان رضوی
سایتها و وبلاگهای روستای زین آباد
شهرستان بجستان – استان خراسان رضوی
http://www.zeinabadz.blogfa.com/
http://www.zeinabad.blogfa.com/
جغرافیای تاریخی زینآباد
یکی از روستاهای آباد بجستان قریه زینآباد است که درمسیر جاده بجستان به فردوس و در ۱۵ کیلومتری جنوب شرقی آن واقع شده این آبادی بر سر راه بین طبس و مشهد قرار داشته است به طوری که جغرافیای حافظ ابرو از این روستا بعنوان یکی از آبادی های بجستان یاد می کند. جمعیت بر اساس آمار سال ۱۳۸۵ بالغ بر ۲۵۰ خانوار بوده است. این روستا دارای یک رشته قنات و ۴۱ مزرعه است که اکثریت مردم آن کشاورز هستند از ۱۴۰ هکتار زمین زیر کشت آبی و ۲۵۰ هکتار دیمی برخوردار است و محصولات آن بیشتر زعفران ، نعنا،گندم و انار و … می باشد.
با توجه به این که در مسیر راه بجستان به فردوس قرار گرفته که از موقعیت خوبی برخوردار است و میتواند زمینه خوبی برای رشد و شکوفایی این آبادی باشد.مردم آن از استعدادخوبی برخوردارند به نحوی که تحصیل کردگانی در مقاطع مختلف علمی دارد.دارای رباطی بوده که امروزه به مخروبه ای تبدیل شده بسیاری از قسمتهای آن خراب شده و دارای یک درب چوبی است که بدون شک با توجه به نوع معماری ، مصالح ساختمانی و اهمیت استراتژیکی منطقه از رباطهایی است که در دوره قاجاریه ساخته شده است.دهستان جزین که به مرکزیت زین آباد در بین سه دهستان دیگر منطقه بجستان از نظر وسعت کمترین (دارای وسعت تقریبی ۸۴۸ کیلومترمربع) و از نظر آبادی بیشترین آبادی را داراست، این روستا به علت محدود شدن در خشکیها و بادههای گرم و سوزان از اقلیم خشکی برخوردار است و عوامل مهم در تعیین وضعیت اقلیمی این روستا وجود ارتفاعات در غرب وجنوب غربی و کویر نمک در شمال شرق آن می باشد.دارای تابستانهای با حرارت متوسط ۳۰- ۲۵ درجه سانتی گراد و زمستانهای آن سرد با درجه حرارت حداقل ۵-۱۵ درجه زیر صفر در ماههای آذر ، دی و بهمن است.
مک گرگر در سال ۱۸۷۵ که از بجستان دیدن کرده به کوههای بلند سیاه کوه که زهکشهای فردوس و بجستان را از یکدیگر جدا می کند اشاره می کند.بزرگترین کوه منطقه در حوالی روستای زین آباد است که همان کوه سیاه در نزدیکی بقچیر با ارتفاع ۲۸۱۳ متر می باشد.
رباط زین آباد :
این بنای با ارزش در ۶۰ کیلومتری گناباد و به فاصله ۱۵ کیلومتریی جنوب شرقی بجستان واقع است . رباط زین آباد با وسعت تقریبی ۲۵۰۰ متر مربع به صورت نقشه چهار ضلعی و فضاهای معماری متفاوت توقف گاه کاروانیانی بوده است که مسیر کویر را طی می نموده اند . در اضلاع شمالی و جنوبی در هر طرف از صحن رباط فضاهایی به عرض سه متر برای اقامت مسافران و اتاق هایی نیز به ابعاد ۳ * ۴ متر تعبیه شده است . شاه نشین بنا که قسمت شاخص این اثر معماری محسوب می شود در ضلع غربی صحن قرار گرفته و ورودی آن با سه چشمه طاق و دو دالان که به پشت شاه نشین منتهی می شود مشخص است . رباط زین آباد از یادگارهای معماری عصر قاجاریه است
Vayyyy khoshbehale harkas tu in roostas . .wow zayn abad
تشکر